Här är brittiska hovets tydliga markering för Sveriges kung Carl XVI Gustaf.
Det blev synligt inför en hel värld – när Charles kröntes till kung i London.
Lill-Babs: En urkraft utan dess like. Men tidigt i livet kantades tillvaron av tuffa beslut, självmordstankar och svåra motgångar. Vem var Barbro som person, vad hände när hon som 16-åring blev gravid, och hur såg livet ut för stjärnan sista tiden i livet? Det tar vi reda på i senaste avsnittet av Nöjesbubblan:
Lördag den 6 maj är nu ett datum som alltid kommer vara inskrivet i Storbritanniens historieböcker.
Det var då som Charles III kröntes till kung av Storbritannien och Samväldet vid en pampig ceremoni i den fantastiska katedralen Westminster Abbey i centrala London. Gäster från hela världen hade anlänt för att se när drottning Elizabeths son vid 74 års ålder skulle bli krönt till konung, och hans hustru Camilla till drottning.
Historiens vingslag var påtagliga då kronan sattes på den brittiske kungens huvud i den enorma katedralen med anor från 900-talet.
LÄS MER: Dermot Clemenger bryter tystnaden – nya orden om Johanna Lind Bagge efter uttåget ur Let’s dance
Artikeln fortsätter under bilden.
Sverige representerades av statschefen, kung Carl XVI Gustaf och tronarvingen kronprinsessan Victoria. De fick redan dagen innan den officiella kröningen möjlighet att möta kung Charles.
På bilder från mötet kan man se hur Victoria lägger sin hand om Charles arm medan de samtalar.
– I går mötte Kungen och Kronprinsessan, tillsammans med en stor skara internationella gäster, Kung Charles för att lyckönska den brittiske monarken inför dagens kröningsakt i London, skrev det svenska hovet på Instagram i lördags.
LÄS MER: Nya beskedet om Kung Harald – monarken akut till sjukhus
Artikeln fortsätter under bilden.
Under lördagen var det så dags för den stora ceremonin. Kung Charles kröning i Westminster Abbey var den 40:e i ordningen. Den allra första skedde då Vilhelm Erövraren kröntes på samma plats – år 1066.
Kungen anlände tillsammans med dottern kronprinsessan inför pressfotograferna som samlats utanför katedralen.
Den historiska händelsen sågs enligt The Guardian av 20 miljoner britter via tv, och sändes även direkt i många andra länder, däribland av SVT i Sverige. När kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria anlänt till kyrkan kunde hela världen se det brittiska hovets markering gentemot de båda.
Artikeln fortsätter under bilden.
Sveriges kung hade nämligen placerats på hedersplats i Westminster Abbey. Alla kunde se i tv-sändningen som kablades ut över världen, hur kungen och kronprinsessan av Sverige satt på den första raden och bevittnade Charles kröning.
– Det är väl mellan 90-100-tal utländska statschefer. Då tycker jag det är intressant ur ett svenskt perspektiv att se att vår kung är den som är högst rankad av dem alla den här gången, säger tidigare hovmarskalken Elisabeth Tarras-Wahlberg till Ekot.
LÄS MER: Därför ångrar gästen sin medverkan i Benjamin’s – plötsliga utspelet efter bilderna i TV4
Därför fick kungen och Victoria hedersplats
Enligt Tarras-Wahlberg, som arbetade nära kungen vid sina många uppdrag i hovet mellan 1976-2008, hade hedersplatsen att göra med kungens seniora uppdrag.
Kung Carl XVI Gustaf är den monark som suttit längst på tronen i Sveriges historia, och firar i år 50 år som kung. Detta hade stor betydelse för placeringen vid Charles kröning, enligt Tarras-Wahlberg.
– Han är äldst, mest senior, 50 år i år som kung. Drottning Margrethe som är ett år före honom är ju inte närvarande utan representeras av kronprinsparet, säger hon till Ekot.
Den tidigare informationschefen vid hovet menar att detta är en stor händelse även för kungafamiljen.
– Det är lite once in a lifetime. Jag talade faktiskt med kronprinsessan om det, hon var ju också med i Japan, i Tokyo. Och det kanske inte blir så många fler gånger.
Fotnot: Här kan man se kröningen via SVT.