”Bobbysocks”-Hanne Krogh vann Eurovision mot alla odds – hur hon ser ut 38 år senare har väckt kritik 

När man tänker på Eurovison 1985 så är det oftast Lill Lindfors och hennes kjol som många minns.

Men det var också det året då dunderduon Bobbysocks med norska stjärnskottet Hanne Krogh och svenska Elisabeth Andreassen vann Eurovision med låten ”La det swinge”.

Nu har det gått 38 år sedan den stora succén och så här lever Hanne Krogh idag.

Hon slog igenom som 14-åring hemma i Norge med låten ”Lukk opp min dør” och redan året därpå vann hon norska Melodifestivalen med ”Lykken er” och tog sig till Eurovision song contest på Irland.

Per Oscarsson: Mystiska villabranden blev hans död. Vad var det egentligen som hände den natten? Hur kommer det sig att ingen larmade och vad var det för hemlighet han tog med sig in i graven? Det och mycket mer tar vi reda på i senaste avsnittet av Nöjesbubblan. Glöm inte att prenumerera via Spotify eller Podcaster så du inte missar nästa fredagsavsnitt:

Allt den unga Hanne Krogh rörde vid blev till guld men innerst inne visste hon inte riktigt vad hon skulle göra med sitt liv.

Snart träffade hon däremot en mycket speciell person vid namn Trygve och snart blev de också ett par.

De flyttade ihop och två år senare gifte de sig och fick två barn.

Hanne Krogh gjorde succé i Sverige

På 80-talet fick även svenskarna upp ögonen för den norska stjärnan. Hon var nämligen den ena halvan av duon Bobbysocks tillsammans med svenska Elisabeth Andreassen.

Hanne hade en idé om att just hon och Elisabeth skulle starta en duo tillsammans. Men beskedet var inte något som togs emot väl av skivbolagen.

– Skivbolaget sa att jag var galen för att jag ville göra en duo när jag var tjejen i Norge som sålde flest skivor, har Hanne berättat för KK.no.

Men tji fick dem. För snart vann duon både norska Melodifestivalen och tog hem vinsten i Eurovision.

Duons skivor såldes i mängder och de var runt på turnéer genom hela Europa. De turnerade även i Australien och gjorde enorm succé med en show i Moskva, Ryssland.

Tre år efter succén med Bobbysocks satsade Hanne åter igen på en solokarriär och släppte släppte bland annat albumen ”Hanne”, ”Ta meg til haet” och ”Ikke gi deg, jente”.

Idag, 38 år efter succén, är Hanne fortfarande en stor stjärna. Hon har släppt mängder med hits genom åren, turnerat land och rike runt och har även, precis som Carola Häggkvist, blivit känd för sina fantastiska jullåtar.

Kritiseras för sin stil

Hanne har aldrig varit rädd för att sticka ut hakan, varken vad det gäller hennes egen karriär eller hennes stil.

Men även om hennes musik har hyllats och lyssnats på flitigt så har hennes utseende och klädstil däremot varit mer ifrågasatt.

Men Hanne är inte någon som ändrar på sig, för någon annans skull.

– Jag får brev från kvinnor som säger att jag borde klippa mig. Det kan vara ett bra råd, men jag vill ha långt hår. Jag tror att det finns mycket osäkerhet i sådana meddelanden. Om du har ägnat hela ditt liv åt ditt utseende, då är det provocerande att andra inte bryr sig om det. Jag vill ha min egen stil.

Hon delar också med sig av ett råd till den yngre generationen:

– Det jag vill säga till alla unga kvinnor är: Om du aldrig är modern kommer du aldrig att bli omodern heller.

Hanne säger att hon vill åldras med värdighet, men hoppas att man kan släppa fokus från utseendet när man blir äldre.

– Det värsta man kan säga till unga är: ”Din bästa tid är nu.” Att vara ung kan vara otroligt svårt, och om det inte blir bättre än så här är det hemskt. Att vara vuxen är underbart, så kan inte de unga ha sin skönhet ensam? Vi vuxna har allt annat.