STORT GRATTIS: Lena Endre fyller 69 år – relationen med Ingmar Bergman förändrade allt

Lena Endre är skådespelerskan som i decennier skänkt oss magi från teaterscenen och filmduken.

Dagen till ära fyller stjärnan 69 år – Nöjeslivet har den äran att gratulera!

Så minns hon tiden med Ingmar Bergman.

Lena Endre har sedan många år tillbaka varit en mycket hyllad skådespelerska.

1983 kom hon in på scenskolan i Stockholm och snart därefter fick hon sin första filmroll i Slagskämpen (1984). Efter det så fortsatte karriären att blomstra och genom åren har vi sett henne i mängder av filmer, tv-serier och teaterproduktioner.

Det var år 1987 som Lena Endre kom till Dramaten i Stockholm efter rekommendationer av Ingmar Bergman. Och där har hon varit kvar som en del av den fasta ensemblen fram tills att hon i mars meddelade att hon lämnar Dramaten.

– Man måste gå i pension, så är det. Men jag kan jobba med annat. Jag vill ju inte sluta jobba helt. Då vet jag inte vad jag skulle göra, sade Lena Endre i en intervju med Expressen.

Relationen med Bergman

Den 24 juni i år var det 20-årsjubileum för Bergmanveckan på Fårö. Lena Endre var på plats i Fårö kyrka som invigningstalare.

– Sist jag var här så var det på Ingmars begravning, så det är också lite sorgligt, säger Lena Endre i en intervju med P4 Gotland.

Under sitt tal så pratade Lena Endre om hur det var att jobba med Ingmar Bergman, filmskaparen som rekommendera henne till Dramaten en gång i tiden.

– Jag berättade mycket kring hur det var att arbeta tillsammans med honom. Hur otroligt lyhörd han var inför oss skådespelare och hur förberedd och omhändertagande han var om hela situationen varje gång man skulle repetera. Det blev ett förtätat rum av närvaro på något sätt. Jag tyckte väldigt mycket om att jobba med Bergman, säger hon till P4 Gotland.

Ingmar Bergman kysser Lena Endre på kinden under en presskonferens för filmen "Trolösa", som hade premiär år 2000.
Ingmar Bergman kysser Lena Endre på kinden under en presskonferens för filmen ”Trolösa”, som hade premiär år 2000. Foto: Anders Wiklund/TT

Stort grattis på din dag Lena! Hoppas att du blir riktigt ordentligt firad!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev