Foto: TT/ALASTAIR GRANT, TTROBERTO PFEIL

George Michaels svåra sista tid i livet – visste att hans dagar var räknade

George Michaels sista tid i livet var präglat av alkohol- och drogmissbruk, som med tiden ledde till besvär med hjärtat och levern.

Den 25 december 2016 blev sångarens ’sista jul’ då hans hjärta slutligen gav upp.

Brittiska sångaren George Michaels musik fängslade lyssnare världen över sedan han slog igenom på 1980-talet. Men 2016 kom ett tragiskt besked – att stjärnan hade somnat in.

Efter att först ha kommit in i rampljuset som medlem i den extremt framgångsrika popduon ”Wham!”, lanserade Michael en solokarriär och lyckade sälja miljontals skivor.

Men bakom kulisserna var hans privatliv allt annat än oproblematiskt. På 90-talet förlorade han sin första kärlek, Anselmo Feleppa, och sin mor, Lesley Angold Panayiotou, vilket ledde till en av de mörkaste perioderna i hans liv.

Under de följande åren hamnade Michael bland annat i en rättslig strid med sitt skivbolag.

1998 arresterades han i en park i Beverly Hills för sexuellt beteende på en toalett – vilket ledde till att han senare kom ut som gay i en stor tv-intervju med CNN, enligt People.

Därefter ställdes han inför en serie rättsliga utmaningar som involverade droginnehav och rattfylleri, vilket i slutändan ledde till fängelsetid.

Välgörenhetsarbetet – familjen vill att folk ska minnas Michael för hans varma hjärta

Medan George Michael lyckades lägga några av sina svårigheter bakom sig innan sin död 2016, hoppas hans familj och vänner att han kommer att bli ihågkommen för sin generositet och välgörenhetsarbete, snarare än sina problem.

– Han hade några problem i slutet av sitt liv, men han hade alltid ett gott hjärta och han var en fin man som verkligen trodde på att hjälpa människor, berättade Michaels tidigare långvariga partner Kenny Goss för People 2022.

Hur dog George Michael?

I dagarna efter Michaels död genomfördes en obduktion som gav ”ofullständiga” resultat. Vid den tiden släppte Thames Valley-polisen ett pressmeddelande som sa att Michaels död var ”oförklarad men inte misstänksam.”

Under de följande månaderna utfördes omfattande ytterligare tester, vilket slutligen fastställde att Michaels död berodde på naturliga orsaker.

Obducenten som undersökte George Michaels död fastställde att sångaren led av flera hälsoproblem, inklusive dilaterad kardiomyopati.

Foto: TT/ALASTAIR GRANT

Tillståndet innebär att hjärtats förmåga att pumpa blod är försämrad, vilket kan leda till förstorade kammare och förmak. Dessutom hade Michael myokardit, en inflammation i hjärtmuskeln.

Han hade även fettlever, där fett ansamlas i levercellerna och orsakar att levern förstoras. Fettlever kan ha flera orsaker, inklusive alkoholkonsumtion samt fetma eller diabetes. Dessa hälsoproblem var bidragande faktorer till Michaels död från naturliga orsaker.

– Utredningar kring George Michaels död har avslutats och den slutgiltiga obduktionsrapporten har mottagits, sa obducenten i ett uttalande och förklarade att inga fler obduktioner behövde genomföras.

Var dog George Michael?

Michael hittades död i sitt hem i Goring-on-Thames, en by som är en del av South Oxfordshire i England. Hans livlösa kropp upptäcktes av hans pojkvän Fadi Fawaz, som säger att han fann Michael medvetslös i sängen.

Fawaz försökte väcka Michael i en timme innan han ringde ambulans. Han beskrev för larmoperatören hur Michael var ”kall” och ”blå”.

När operatören frågade om han trodde att Michael var ”bortom hjälp”, berättade Fawaz att han hade spenderat timmar försöka återuppliva honom och nu trodde att Michael var borta.

Operatören fortsatte att fråga om dödsfallet var ”väntat”, varpå Fawaz svarade: ”Nej, jag har väntat i timmar för att väcka honom och han vaknade inte, jag gick för att väcka honom och han var borta, han var inte där.”

De följande dagarna tweetade Fawaz om situationen och skrev att det hade varit svårt att spendera julaftons morgon med att försöka återuppliva sin partner.

Det är en jul jag aldrig kommer att glömma, att hitta din partner död fridfullt i sängen första saken på morgonen… Jag kommer aldrig att sluta sakna dig” skrev han på X, tidigare känt som Twitter, enligt People.

Hur gammal var George Michael när han dog?

Han var 53 år gammal vid tiden för sin död.

I dagarna före Michaels död jobbade han med en dokumentär om sitt liv, som senare fick titeln ”George Michael: Freedom”.

Den 90 minuter långa dokumentären sändes nästan ett år efter hans död och delade några av Michaels sista samtal. I den talade han bland annat ut om sin första kärleks död, Anselmo, och sin mor, Lesley.

Han beskrev perioden mellan Feleppas aids-diagnos och hans mors död som några av de mörkaste stunderna i hans liv.

Foto: TT/Foto: ROBERTO PFEIL

– Från den dag jag fick reda på min partners diagnos till den dag jag kunde säga att jag var på bättringsvägen efter min mamma, var det bara konstant rädsla. Det var antingen rädsla för döden eller rädsla för nästa förlust, berättade Michael och fortsatte:

– Jag hade aldrig känt en sådan typ av depression. Det var den mörkaste tiden.

Efter hans död spekulerades det en hel del om hans död, men den slutgiltiga dödförklaringen menade på att George Michael dog av naturliga skäl.

George Michael visste att han skulle dö

Simeon Niel-Asher, en världsberömd osteopat som behandlade George Michael i hans hem i norra London bara tre veckor innan han avled, berättade hur han trodde att sångaren hade accepterat sin egen dödlighet.

Simeon, som hade behandlat George i över 30 år, berättade om deras sista möte för The Mirror.

– När jag såg honom senast var han på gott humör. Det var en vacker sista session.

Men läkaren fick samtidigt en känsla av att Michael visste att han var nära döden.

– Det kändes konstigt att tänka att han kanske visste att han skulle dö eller hade någon slags aning om det. Det händer ibland. Vissa människor vet att de ska dö, och jag har sett det tidigare, sa han och fortsatte:

– På många sätt kändes det som att han höll på att vakna till liv igen, kanske det sista flödet av ljuset, förklarade Simeon.

Som vi saknar dig George Michael.

Din musik kommer att leva vidare för alltid.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...