Andrew Ridgeley var andra halvan av Wham – 37 år senare har han valt en kontroversiell livsstil

Den omtalade popduon Wham! bestod av George Michael och… han den där andra. Andrew Ridgeley, 60, heter han faktiskt. I dag går han knappt att känna igen.

Läs nedan om åren som het popartist, den korta karriären som racerförare, förhållandet med Bananarama-Keren, orden efter George Michaels död samt om det nya dejtinglivet.

Ni minns alla hitlåtarna ”Wake Me Up Before You Go-Go”, ”Careless Whisper” och ”Everything She Wants”?

Kanske är ändå den brittiska popduon Wham! ändå mest kända för jullåten ”Last Christmas”?

Läs mer: ”Pigan Lina” lämnade landet efter Emil i Lönneberga – 4 år innan sin död förlorade hon sitt livs kärlek

Det går knappt att gå in i en affär, på en restaurang eller på en buss i juletid utan att lyckas undvika succésingeln.

Singer-songwritern George Michael och instrumentalisten Andrew Ridgeley bildade duon som kom att bli en av 80-talets allra mest omtalade och populära band. Faktum är att de sålde fler än 30 miljoner skivor världen över bara under åren 1982-1986.

Wham! George Michael och Andrew Ridgeley
Andrew Ridgeley och George Michael. Foto: Instagram

Kort men framgångsrik karriär

De båda herrarna möttes för första gången på gymnasieskolan Bushey Meads School i Bushey, Watford. Alldeles i utkanten av London. De var båda väldigt musikintresserade och bildade tidigt band. I början spelade de ska-musik med några andra kompisar, men när gruppen splittrades fortsatte Michael och Ridgeley tillsammans.

1982 fick de skivkontrakt, då hade Wham! bara existerat i ett drygt år. Debut ”Wham Rap!” flög inte riktigt, men bara något år senare hade de ändå lyckats nästla sig in i folks medvetande.

Det riktigt stora genombrottet kom 1984 med singeln ”Wake Me Up Before You Go-Go” som slog riktigt stort i USA. Sedan var det snabba ryck. Det blev världsturné med långa stopp i bland annat Kina. De spelade också på legendariska Live Aid den 13 juli 1985.

Andrew Ridgeley och George Michael, Wham!
Wham! i unga dagar. Foto: Instagram

Redan då var duon påväg att gå skilda vägar. Andrew Ridgeley hade börjat dejta artisten Keren Woodward från gruppen Bananarama, de gifte sig sedermera och höll ihop i över 27 år.

Han hade också vid det där laget börjat ägna mycket tid åt sin nya hobby: att köra Formel 3-bil och ställa upp i racertävlingar. Det blev dock aldrig någonting av den karriären.

Avskedskonserten lockade 72 000

1986 höll han och George Michael en stor avskedskonsert på Wembley i London. Den 28 juni var det hela 72 000 människor som deltog i det åtta timmar långa eventet.

Efter uppbrottet flyttade Ridgeley först till Monaco för att satsa på Formel 3, men eftersom det inte gick så bra drog han vidare till Los Angeles för att ge musiken en ny chans. Det blev inte heller någon succé.

Andrew Ridgeley försvann ur rampljuset i samma veva som hans tidigare kollega George Michael slog igenom som soloartist.

Han var som sagt tillsammans med Keren Woodward i en herrans massa år. Han blev då även bonuspappa till hennes son Thomas som hon hade från tidigare relationen med modellen David Scott-Evans.

Paret fick aldrig några egna barn.

2012 florerade ett rykte om att duon skulle återförenas och spela igen för att markera 30-årsjubileumet av Wham!s första album. Det tonades dock ner av George Michael. Endast fyra år senare dog han Michael i sitt hem i Goring-on-Thames i Oxfordshire. Han led av hjärt- och leverproblem och avled på juldagen 2016, då var han endast 53 år.

Hjärtkrossad över förlusten av min älskade vän Yog”, skrev Ridgeley på Twitter när han nåddes av nyheten.

George Michael
George Michael. Foto: Francois Mori/AP/TT

Dejtade miljonär efter uppbrottet

Efter många år tillsammans separerade Andrew Ridgeley och Keren Woodward 2017. Efter uppbrottet från sin stora kärlek började han att dejta modellen, miljonären och societetskvinnan Amanda Cronin, 54.

De dejtade ett tag, men nu är 60-årige Ridgeley återigen singel. Det verkar som att han är nöjd med det.

Efter uppbrottet i maj menade Cronin att han inte delade hennes värderingar och syn på ett förhållande. Det visade sig att Ridgeley var trött på att leva monogamt. Han var intresserad av att träffa andra kvinnor, även när han och Cronin var ett par.

– Just nu strävar jag inte efter monogami, eller att engagera mig i bara en enda person under den närmaste framtiden, sa han i våras till The Telegraph.

– Som mitt liv ser ut blir det lite knepigt att vara fast i ett förhållande, eftersom jag inte är bunden till någon plats. Men ja, jag är lyckligt singel, fortsatte han.

Det var uppenbart att ex-flickvännen Amanda Cronin sökte någonting annat. Så här sa hon till Daily Mail i våras:

– Jag letar efter ett monogamt förhållande. När nästa ”Mr Right” kommer ska han ha samma värderingar som jag.

Är aktuell med radioprogram

Det är lite oklart exakt vad 60-åriga Andrew Ridgeley gör nu. På Instagram har han den senaste månaden lagt upp några inlägg som visar upp hur han leder någon form av radioprogram.

Andrew Ridgeley
Andrew Ridgeley. Foto: Instagram

Dessutom verkar han hålla på med en hel del landsvägscykling. Så han har gått från en slags racing till en annan.

Något som är säkert är att du kommer höra hans mest kända låt ”Last Christmas” på alla möjliga platser när det börjar lida mot jul.

Andrew Ridgeley, Wham
Andrew Ridgeley älskar att cykla. Foto: Instagram

Lycka till med kärleken och den fortsatta karriären, Andrew. Du har levt ett spännande liv och verkar fortfarande göra en hel del saker.

Gillade du det du just läste? Tveka inte att dela, gilla-markera och kommentera artikeln på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev