Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT, MAJA SUSLIN / TT

Per Myrberg tvingades ifrån familjen i slutet – orden om frun innan sin död lämnar inget tvivel

Per Myrberg somnade i september förra året, 90 år gammal.

Den sista tiden i livet tillbringade skådespelaren ensam på ett sjukhem – efter att ha fått komplikationer av en stroke 2020.

Men trots att de inte längre bodde ihop hade Per en stark kärlek för sin fru – och berättade om deras långa äktenskap månader innan sin död.

Per Myrberg var en mångsidig skådespelare och artist med en imponerande karriär inom svensk scenkonst, film och musik.

Han slog igenom som artist med låten ”Trettifyran”, som låg etta på Svensktoppen i 39 veckor mellan 1964 och 1965.

Myrberg gjorde sin filmdebut 1957 som Erik i filmen ”Värmlänningarna” och medverkade senare i filmer som ”Adam och Eva”, ”Myten” och ”Älskarinnan”.

Därutöver är Per Myrberg även känd för sina röstdubbningar, där han bland annat gav röst åt katten Thomas O’Malley i ”Aristocats” och krabban Sebastian i ”Den lilla sjöjungfrun”.

På tv är han mest känd för sina roller i serierna ”Hedebyborna” och ”Saltön”.

Tvingades ifrån familjen efter en stroke

Per Myrberg var aktiv länge med sin sista föreställning 2015, som 82-åring. Då spelade han på Stadsteatern i uppsättningen ”Gösta Berlings saga” och mindes tillbaka på det med lycka.

Men 2020 skulle hans liv ta en drastisk vändning. Under coronapandemin fick skådespelaren nämligen en stroke som främst påverkade honom fysiskt.

Hans vänstra sida fungerade allt sämre och han blev tvungen att flytta ifrån sin fru och barn för att istället bo på ett sjukhem på Södermalm.

– Jag trivs bra här, det är nära Sara och barnen så de kan komma och hälsa på. Det är klart att det vore bättre om jag slapp vara här, men jag ska absolut inte klaga, förklarade Per Myrberg för Aftonbladet 2023.

Per Myrbergs varma ord om hustrun Sara

När Per Myrberg var 56 år gammal träffade han sin stora kärlek i livet. Hustrun Sara, som var 28 år yngre än Per. Tillsammans fick de även en son vid namn Axel.

Månader innan sin död berättade Per Myrberg om den långa relationen med hustrun och vikten av att ha henne vid sin sida.

– Sara betyder väldigt mycket för mig. Vi blev tillsammans 1989, det är ju 34 år sedan. Tänk att hon har stått ut med mig, säger Per Myrberg till tidningen.

Per Myrberg somnade in den 28 september förra året, omgiven av familjen under sin sista stund i livet.

–  Han gick bort i torsdags eftermiddag och det viktigaste för oss var att få vara med honom och nära honom på slutet. Han är mycket saknad av oss i familjen, berättade hustrun Sara för Aftonbladet.

Du fattas oss, Per Myrberg.

Alltid saknad men absolut aldrig glömd. Vila i frid.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...