Per Myrberg kunde inte stoppa passionen och föll för 28 år yngre flamma – oron i relationen efter åren ihop

Skådespelaren Per Myrberg gick rakt in i svenska folkets hjärtan när han spelade biodlaren MacFie i Succéserien Saltön.

I rollen är han förste älskare åt en 40 år yngre kvinna vid namn Sara. Och det ska visa sig att hans rollkaraktär har mer likheter med hans privatliv än någon tidigare anat.

Per Myrberg föddes en julidag i Stockholm 1933. Hans föräldrar hette Nils och Eva-Lisa Myrberg. Pappan var stadsarkitekt och mamman Eva-Lisa var sångare.

Precis som sin mor var Per intresserad av musik och bestämde sig tidigt för att bli jazzmusiker. Men efter att ha sökt till Dramatens elevskola kom han in och ett liv på teaterscenen var ett faktum.

Trots att karriären som skådespelare gått spikrakt uppåt för Per har drömmen om musiken alltid funnits där och i mitten på 60-talet hade han enorma framgångar med låten Trettifyran, en tolkning av This ole house.

Låten låg etta på Svensktoppen i över 40 veckor och idag är det få som inte känner till den gamla dängan.

Per Myrbergs succé i Saltön

Genom åren har han blivit en av Sveriges mest älskade skådespelare och har medverkat i både teatrar, filmer och tv-serier, inte minst Hedebyborna, Värmlänningarna och Rederiet.

Även under 2000-talet har Per Myrberg gjort flera populära roller och har fortsatt att synas i rutan.

Bland annat i Gynekologen i Askim och inte minst i Carin Mannheimers SVT-succén Saltön, baserad på Viveca Lärns romaner om folket på den fiktiva ön Saltön.

De första tre säsongerna sändes mellan 2005 och 2010 och den fjärde säsongen sändes sju år senare, 2017.

I Saltön spelar Per Myrberg biodlaren William MacFie som blir den unga änkan Saras, spelad av Hanna Bogren, älskare.

Han blir en av de mest populära rollerna i serien, något som förvånade Per.

– Det förvånade mig mycket att folk gillade MacFie. Jag trodde nog att folk skulle tänka: ”Den gamla gubbjäveln som ger sig på yngre kvinnor!” Men om man har åtagit sig en roll kan man ju inte lägga några moraliska aspekter på den, har Per Myrberg berättat för Hemmets Journal.

Tomas von Brömssen, Anki Larsson
Foto: TT

Faktum är att Per Myrberg tvekade till att tacka ja till serien.

– Jag blev nervös när jag läste att jag skulle spela förste älskare till en 40 år yngre kvinna! Jag kände inte skådespelerskan Hanna Bogren och var orolig för hur hon skulle reagera på mig. ”Jaha, ska jag ha ett förhållande med den där gamla gubben?”, kanske hon tänkte. Men det gick ju bra! Hon är en väldigt fin tjej. Och konstigt nog fick vi nästan inga kommentarer på åldersskillnaden. Det har kanske blivit mer accepterat idag?

Det där med åldersskillnaden i en kärleksrelation är något som Per har fått erfara även privat.

Per Myrbergs 28 år yngre fru Sara

Bara några år innan premiären av serien hade Per Myrberg hittat kärleken på nytt och gift sig för tredje gången. Och precis som sin rollfigur i Saltön så hade han kärat ner sig i en 28 år yngre kvinna. Även hon med namnet Sara.

– Jag var 56 och Sara var 28 när vi träffades. Och jag varnade min hustru, för att jag visste att det skulle bli en väldig massa snack. Men vi smög aldrig med vår relation, det var lika bra att vara öppna med det från början, har Per Myrberg berättat för Aftonbladet.

Men det var inte bara omgivningens tyckande Per var rädd för. Han skrämdes över att ålderskillnaden skulle märkas mer och mer ju äldre de båda blev.

– Jag kommer naturligtvis att bli äldre medan min hustru fortfarande inte är så gammal. Åldersskillnaden kommer nog dessvärre att märkas mer och mer, sade han till Aftonbladet och tillade:

– Det går nog inte att hantera. Det blir som det blir. Livet är sådant. Men vi har skrivit testamenten och sådant.

Per Myrberg och frun Sara
Foto: TT

Per och Sara Myrberg har sonen Axel tillsammans. Per Myrberg har också fyra barn från tidigare äktenskap och förhållanden.

Sönerna Patrik och Fredrik har han tillsammans med författaren Barbro Myrberg som han var gift med fram till hennes bortgång 1993.

Han har också en dotter tillsammans med Madeleine Stenström vid namn Sofia som är född 1978.

Ni är så fina tillsammans. Länge leve kärleken!