Så har Michael Douglas förändrats genom åren

Michael Douglas har en lång och framgångsrik karriär som skådespelare bakom sig. Nu har Hollywood-stjärnan hunnit fylla 80 år – så har han förändrats genom åren.

Michael Kirk Douglas föddes den 25 september 1944 i New Brunswick, New Jersey, som son till skådespelaren Kirk Douglas och hans fru Diana Dill. Han växte upp tillsammans med sina tre bröder, JoelPeter och Eric.

Som son till en berömd skådespelare präglades Michaels uppväxt av en komplicerad relation till sin far. När han var sex år gammal skilde sig föräldrarna, vilket ytterligare påverkade hans band till pappan. Spänningen skulle komma att växa i takt med att Michael själv utvecklades och tog sig fram i livet.

Michael Douglas studerade drama vid University of California i Santa Barbara och fortsatte senare sin utbildning på prestigefyllda ”Neighborhood Playhouse School of the Theatre” och ”American Place Theatre i New York”.

Michael Douglas pappa, Kirk Douglas hjälpte honom in i branschen

Douglas inledde sin karriär i Hollywood som assisterande regissör på flera av sin pappas filmer från 1960-talet. Efter roller i diverse TV-dramer blev han känd genom sin medverkan i 1970-talets TV-serie ”The Streets of San Francisco”, där han spelade mot Karl Malden.

Samarbetet med sin far Kirk ledde också till att Michael vann filmvärldens mest prestigefyllda utmärkelse – en Oscar – för sitt arbete som medproducent på succéfilmen ”Gökboet” 1975.

LÄS MER:
* Nya bilderna på stjärnans förvandling får fans att sätta kaffet i halsen – skådespelaren oigenkännlig

Michael blev involverad i ”Gökboet” efter att hans pappa, som ägde rättigheterna till Ken Keseys roman, inte lyckats utveckla den till en film.

Trots filmens stora framgång blev det dock svårt för Michael att hitta roller som skådespelare, eftersom han hade fått så mycket uppmärksamhet som producent.

Men det skulle förändras 1979, när han gjorde comeback framför kameran i filmen ”The China Syndrome”. Där han spelade mot Jane Fonda och Jack Lemmon, och var även medproducent.

Michael Douglas tar emot en Oscar
Michael Douglas tar emot en Oscar. Foto: TT

Framgångarna som skådespelare

Douglas fick sin första stora huvudroll i filmen ”Den vilda jakten på stenen” från 1984, där han porträtterade Jack Colton, en äventyrartyp som påminner om Indiana Jones.

Den framgångsrika sammansättningen av Douglas, Danny DeVito och Kathleen Turner ledde till en uppföljare året därpå, ”Den vilda jakten på juvelen”. Trion samarbetade återigen i den svarta komedin ”Rosornas krig”, som handlar om en bitter och fientlig skilsmässa.

År 1987 medverkade Michael Douglas i två filmer som visade en mörkare och mer komplicerad sida av hans skådespelartalang. I ”Farlig förbindelse” spelade han en man som är otrogen mot sin fru och sedan blir förföljd av sin tidigare älskarinna, som spelas av Glenn Close

Samma år spelade han även en hänsynslös affärsman vid namn Gordon Gekko i Oliver Stones film ”Wall Street”, där hans karaktär är känd för sitt berömda motto ”Girighet är bra”. För sin prestation i ”Wall Street” vann Douglas en Oscar för ”Bästa manliga huvudroll” och en Golden Globe inom samma kategori.

Några år senare, 1992, fortsatte han att utforska mörkare roller när han spelade mot Sharon Stone i thrillern ”Basic Instinct – iskallt begär”.

Michael Douglas med sin andra Oscar.
Michael Douglas tar emot sin andra Oscar, 1988. Foto: TT/LENNOX MCLENDON

Michael Douglas hittade kärleken i Catherine Zeta-Jones

I början av sin karriär var Michael Douglas gift med Diandra Luker, och tillsammans fick de sonen Cameron Douglas. Paret separerade 1995 och deras skilsmässa, som blev officiell fem år senare, utvecklades till en av de mest kostsamma i Hollywoods historia. Michael tvingades betala Diandra hela 45 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 442 miljoner kronor.

LÄS MER:
* Michael Douglas exfru Diandra fick 442 miljoner kronor från skilsmässan – så lever hon idag

Fem månader senare gifte sig Michael Douglas på nytt efter att ha förälskat sig i filmstjärnan Catherine Zeta-Jones. Tillsammans har de två barn, Dylan Douglas, 23, och Carys Zeta Douglas, 21.

Michael Douglas med hustrun Catherine Zeta-Jones.
Michael Douglas med hustrun Catherine Zeta-Jones. Foto:

Michael Douglas sjukdom – fick cancer i tungan

Michael Douglas trodde länge att han hade halscancer, men det visade sig senare att han faktiskt hade tungan. Under en intervju berättade han att han dolde diagnosen på sin läkares uppmaning för att skydda sin karriär.

Kirurgen hade sagt att de skulle kalla det för halscancer, eftersom en operation för tunga cancer kunde leda till stora skador, inklusive att han kunde förlora delar av sin tunga och käke.

När Douglas först talade om sin cancerdiagnos sommaren 2010, var han mitt uppe i en världsomspännande PR-turné för filmen ”Wall Street: Money Never Sleeps”. Han skämtade om att en operation skulle kunna vara slutet på hans skådespelarkarriär.

Douglas behandlades istället med en intensiv form av strålning och kemoterapi under fem månader, och behövde inte den potentiellt avskräckande operationen.

Skådespelaren har haft regelbundna läkarbesök sedan diagnosen och vid det tvååriga kontrollbesöket fick han veta att han var cancerfri, med en 95-procentig chans att sjukdomen inte skulle återkomma.

Michael Douglas liv idag

För fem år sedan förlorade Michael sin pappa, den berömda skådespelaren Kirk Douglas. På det privata planet är han fortfarande gift med Catherine Zeta-Jones och har sett sina barn växa upp till vuxna.

Michael Douglas på Cannes filmfestival 2024.
Michael Douglas på Cannes filmfestival 2024. Foto: Shutterstock

Det verkar inte finnas några tankar om att lägga ner karriären någon gång snart. Douglas är nämligen aktuell med filmen ”Franklin”, som ”utforskar den sköra situationen kring USA:s stora ekonomiska klyfta, med en hoppfull vision för framtiden”.

Du är så himla bra, Michael Douglas!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev