STORT GRATTIS: Agnetha Fältskog fyller 71 år

Fredagen den 5 april är ingen vanlig dag.
Det är nämligen Agnetha Fältskogs födelsedag!
En av våra allra största artister genom tiderna fyller 71 år.

Agnetha Fältskog föddes i Jönköping 5 april 1950. Hon blev popstjärna i hela världen efter Abbas stora genombrott i Eurovision Song Contest 1974 när de tog hem segern med ”Waterloo”.

Resten är som det brukar heta historia. Fältskog är utan tvekan en av våra allra största artister genom tiderna och har med Abba sålt över 400 miljoner skivor över hela jorden.

STOCKHOLM 1976-09-28 Sångerskan i ABBA Agnetha Fältskog, porträtt i samband med en TV-show i Stockholm 28:e september 1976. Foto: Olle Lindeborg / TT

Med låtar som ”Dancing Queen”, ”Mamma Mia”, ”The Winner takes it all” och ”Gimme! Gimme! Gimme! (A man after midnight)” har Abba en självklar plats i musikhistorien. Tillsammans med Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus utgjorde Fältskog den svenska superkvartetten fram till dess att de upplöstes.

Då satsade Fältskog på en solokarriär.

Hon gav ut tre engelskspråkiga soloalbum på 1980-talet – och 2013 var hon tillbaka med albumet ”A” och succésingeln ”When You Really Loved Someone”.

LONDON 20130503 – Sångerskan Agnetha Fältskog Foto: Mark Earthy / TT

År 2018 meddelades det att Abba skulle återförenas och ge ut två nyinspelade låtar. Dessa har dock ännu inte sett dagens ljus.

LÄS MER: Därför stoppas Abbas återförening igen

Fältskog var 1971-1979 gift med Björn Ulvaeus. Tillsammans har de barnen Linda och Christian.

– Vi satt i bilen på väg till eller från något gig, och så spelades Agnethas första låt. ”Jag var så kär”, heter den. På något sätt kände jag: ”Wow, vad är det för något med den här rösten?” Man kan inte säga förälskad, men romantiskt berörd, av hennes röst blev jag, säger Björn Ulvaeus till DN.

Fältskogs liv och musikgärning har bland annat porträtterats i en SVT-dokumentär från 2016. Några år dessförinnan gästade hon ”Skavlan” i samma kanal och berättade då om beslutet att dra sig tillbaka.

– Jag har haft en tid då jag tyckte att det var lite jobbigt. Då kände jag att jag var tvungen att dra mig tillbaka lite grann. Ta det lugnt och uppleva tystnaden. Det var strax innan jag skulle fylla 50, för jag tyckte bara att tiden har gått så fort. Det är en sådan milstolpe på något sätt att bli 50 år. Så där hade jag väl några år som jag kände att ”jag har gjort så himla mycket och jag är tvungen att ta hand om mig själv”, sa hon då.

I samma intervju berättade hon om sitt stillsamma liv på Ekerö.

– Det är skönt. Sedan kan jag åka till ljuden om jag behöver det. Jag kan åka in till stan ibland, sade hon i ”Skavlan”.

Hon förklarade då att hon uppskattade lugnet.

– Det fanns en tid då jag kände att jag har haft så mycket ljud i mitt huvud. För mycket låtar och för mycket texter. Jag tycker att nu för tiden så har det blivit väldigt mycket, inte störande ljud men väldigt mycket ljud på samma gång. Jag klarar inte av det riktigt så jag kände att jag måste ha lite lugn ro.

Agnetha Fältskog är en av våra största musikikoner. Vilken röst, vilken karriär! Se dokumentären Agnetha Fältskog – från ABBA till idag kl 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Posted by SVT on Wednesday, June 1, 2016

Stort grattis på födelsedagen, Agnetha! Tack för all fantastisk musik genom åren.

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar du också på vår Facebook-sida!