Nya dödsfallet i ”Mandelmanns gård”: ”För jävligt”

Kalvlyckan slutade med tragedi på ”Mandelmanns gård”.

I veckans avsnitt berättar paret om dödsfallet på gården.

– Det är för jävligt, säger Gustav Mandelmann i programmet.

I förra veckans avsnitt av ”Mandelmanns gård” fick tittarna se hur Gustav och Marie Mandelmann fick en ny liten kalv på sin gård.

– Det är som en liten rådjursunge eller älgkalvsunge. Så söt, säger Marie Mandelmann i programmet.

Men lyckan på gården blev kortvarig.

Paret Mandelmann märker i onsdagens program att något inte står rätt till med kon Snöras kalv.

FOTO: TV4/Mandelmanns gård

Mandelmanns stora sorg

Den lilla vill inte ställa sig på benen och har svårt att dia Snöra.

– Jag är faktiskt lite orolig, säger Marie Mandelmann.

Kalven överlever natten, men den mår inte bättre. Tvärtom. Till sist ringer paret till veterinären. De konstaterar då att kalven har ett medfött hjärtfel. Efter några timmar somnar den tyvärr in.

– Här har hon precis blivit ko, hon har fått sin första kalv, och så trillar den av pinn. Det var för jävligt, säger Gustav Mandelmann i programmet.

FOTO: TV4/Mandelmanns gård

Och sorgen är stor, inte minst hos Snöra. Marie Mandelmann förklarar att precis som med människor sörjer kon. Kon fick till en början vara nära den döda kalven för att ta farväl. Men till slut var Mandelmanns tvungna att ta bort den. Under veckorna har Snöra också letat efter kalven.

Som en lösning på problemet blir de erbjudna av en granne att låna en ny kalv.

– Hela poängen med det är att kon får en kalv att gå med på sommaren och bry sig om. Vi kallar den svarta kalven, det är en helt annan sort än våra fjällnära kor, säger Gustav Mandelmann.

FOTO: TV4/Mandelmanns gård

Marie Mandelmann om vändningen: Så fint

Snöra och ”styvkalven” har svårt att knyta an till en början, och paret får hjälpa kalven att dia. Men så, när det är dags för det årliga kosläppet händer det fantastiska.

Mandelmanns kor rusar ut på fältet, men den svarta kalven, som ännu inte är en i flocken, blir kvar. Då plötsligt tvärvänder Snöra.

– Det som var så fint att helt plötsligt kom Snöra på att kalven inte var med. Så hon vände och mötte upp kalven, säger en överlycklig Marie Mandelmann.

Tvingades till nödslakt

Marie och Gustav Mandelmann avslöjade i samband med premiären förra veckan att årets säsong blir ovanligt tuff. I serien kommer man få följa deras kamp mot fjolårets extremvärme och torka. Vädret satte också sina spår. På grund av foderbrist tvingades de nödslakta ett hundratal djur på gården.

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/W60icHsjV21kdCKQHhXzTpiiAMNsLxHven4nv3EPIxkf28OHsF2uCsB_58o4q5zq?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

Så bra att det löste sig med Snöra och den nya kalven! Diskutera gärna i kommentarsfältet vad du tycker om den nya säsongen av ”Mandelmanns gård”