SVT-kritiken mot Eric Saade i natt – efter kuppen i Eurovision: ”Utnyttjar sin medverkan”

Eurovision Song Contest 2024 inleddes på en kupp.
I huvudrollen: svenske stjärnan Eric Saade – som efteråt möttes av kritik från EBU och SVT, skriver Aftonbladet.
Nu ger artisten själv svar på tal efter de omtalade bilderna från sändningen.

Eric Saade inledde den första semifinalen av Eurovision Song Contest med ett nummer bestående av bland annat hans tidigare Mello-vinnare ”Popular”.

Detta samtidigt som den brännande frågan om Israels krig med terrorstämplade Hamas i Gaza har vållat till protester och demonstrationer gällande Israels medverkan i tävlingen.

Saade är en av sångarna i nätverket ”Singers in solidarity with Palestine” som nyligen släppte en låt för att visa sin solidaritet med barnen som drabbas av kriget i Gaza.

Och under sitt framträdande i Eurovision passade Saade på att kuppa in en så kallad Palestinasjal runt sin handled – inför hundratals miljoner tv-tittare runtom i världen.

På genrepet hade han inte detta, vilket framgår av bilderna nedan.

Artikeln fortsätter under bilden.

MALMÖ, SVERIGE 20240506 Eric Saade, Eleni Foureira och Chanel kramas under det andra genrepet av den första semifinalen i den 68:e upplagan av Eurovision Song Contest (ESC) på Malmö Arena, i Malmö, Sverige, måndag 06 maj, 2024. Foto: Jessica Gow / TT
MALMÖ, SVERIGE 20240506 Eric Saade, Eleni Foureira och Chanel kramas under det andra genrepet av den första semifinalen i den 68:e upplagan av Eurovision Song Contest (ESC) på Malmö Arena, i Malmö, Sverige, måndag 06 maj, 2024. Foto: Jessica Gow / TT

Bilden ovan är från genrepet där Saades vänstra handled är tom – bilden nedan från direktsändningen där sjalen har tillkommit.

Artikeln fortsätter under bilden.

Eric Saade med palestinasjalen runt handleden i Eurovision 2024-sändningen på tisdagen. Foto: AP Photo/Martin Meissner/TT

Efteråt mötte Saade kritik för sitt tilltag. Arrangerande EBU, Europeiska radio- och tv-unionen, har inför Eurovision förbjudit palestinska flaggor i arenan på grund av det rådande säkerhetsläget.

– Vi tycker att det är tråkigt att han utnyttjar sin medverkan på det här sättet, skriver Ebba Adielsson, SVT:s exekutive producent för Eurovision Song Contest 2024 i ett uttalande till Aftonbladet.

– Eurovision Song Contest är en live-show. Alla artister är väl medvetna om vilka regler som gäller i tävlingen, och vi beklagar att Eric Saade valde att kompromissa med tävlingens icke-politiska natur, skriver EBU i ett mejl till Aftonbladet.

Men nu slår Saade tillbaka.

Eric Saades svar efter kritiken

Artisten menar att sjalen inte bör betecknas som ”politisk symbol” i sammanhanget.

– Den sjalen fick jag av min pappa som liten grabb, för att aldrig glömma var familjen kommer ifrån. Då visste jag inte att den en dag skulle kallas ’politisk symbol’. Det är som att kalla Dalahästen för politisk symbol. I mina ögon är det bara rasism. Jag ville bara vara inkluderande och bära något som är äkta för mig – men EBU verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell. Det säger ingenting om mig, men allting om dem. Jag säger som årets ESC-slogan: United by music”, skriver Eric Saade i ett uttalande till SVT:s Kulturnyheterna.

Den svenske stjärnan har tidigare sagt att han medverkar i ESC som en protest mot arrangörens hantering av Israels medverkan. Han har bland annat kallat EBU:s hantering av Eurovision för ”en skam” på Instagram.

EBU har ännu inte publicerat öppningsnumret där Saade ingick i sina digitala kanaler (såsom Youtube och Instagram) efter sändning.

Enligt FN:s barnfond Unicef har hittills över 33 800 palestinier, däribland över 14 000 barn, dödats i Gaza sedan våldet eskalerade. Sju av tio av de avlidna uppges vara kvinnor och barn. Kriget inleddes med terrorstämplade Hamas attacker på civila män, kvinnor och barn i Israel den 7 oktober 2023, vilket har kallats det ”värsta massmordet på judar sedan Förintelsen”.

Semifinal två av Eurovision sänds på torsdag och på lördagen är det dags för den stora finalen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev