Je Me Casse: Det betyder låten som Destiny sjunger för Malta i Eurovision 2021

”Je Me Casse” med Destiny är en av förhandsfavoriterna i Eurovision Song Contest 2021.

Men vad betyder egentligen Maltas låt på svenska? Här är svaret!

Eurovision Song Contest är tillbaka igen.

Efter att fjolårets evenemang blev inställt på grund av coronapandemin, har det nu gått två år sedan vi senast fick lyssna till Europas samlade musikbidrag i kampen om den ärofyllda titeln.

När musiktävlingen hölls 2019 var det Nederländernas Duncan Laurence som vann med låten ”Arcade”. Detta innebär att Eurovision Song Contest 2021 kommer att hållas i just Nederländerna och staden Rotterdam.

Semifinalerna kommer att gå av stapeln den 18 och 20 maj, innan den stora finalen äger rum på lördag den 22 maj.

rotterdam ahoy
Eurovision Song Contest 2021 går av stapeln i Nederländerna och Rotterdam: Foto: Rotterdam Ahoy – https://www.ahoy.nl/, CC-BY-SA 4.0

Destiny Chukunyere – en av favoriterna i Eurovision Song Contest

Nu är spekulationerna igång för fullt om vem som kommer att ta hem vinsten. Enligt oddsmakarnas prognoser sticker några länder ut lite extra som potentiella segrare.

Bland annat har två av länderna från ”The Big Five”, Italien och Frankrike, seglat upp som favoriter.

Ett annat land som nämns mycket i förhandssnacket är Malta. I ESC 2021 representeras Malta av den 18-åriga artisten Destiny Chukunyere och låten ”Je Me Casse”.

Destiny har tidigare vunnit Junior Eurovision Song Contest år 2015, och har även synts i den stora talangjakten Britain’s Got Talent.

destiny chukunyere, måns zelmerlöw, eurovision song contest
Destiny Chukunyere från Malta och Måns Zelmerlöw. Foto: Maja Suslin / TT

Vad betyder ”Je Me Casse” som Destiny sjunger för Malta i Eurovision Song Contest 2021?

Men nu är det alltså dags för Destiny att tävla i Eurovision Song Contest 2021, där hon representerar Malta.

Vad många undrar efter att ha hört låten, är dock vad hennes låt ”Je Me Casse” egentligen betyder på svenska.

”Je Me Casse” är ett franskt slanguttryck som innebär att man gör en snabb sorti. På svenska blir den korrekta definitionen ungefär ”jag drar” eller ”jag sticker härifrån”.

Enligt franska24.se motsvarar det något i stil med engelskans ”I’m outta here” och kan ofta höras i serier och filmer.

”Låttiteln betyder ursäkta min franska och handlar om en stark kvinna som vet vad hon vill. Med ”Je Me Casse” vill Destiny ge styrka till andra kvinnor och med hennes utstrålning och starka röst levererar hon en oslagbar dos feel good och girl power”, skriver Sony Music Sverige i ett pressmeddelande.

destiny chukunyere, je me casse, eurovision song contest
STOCKHOLM 20210427 Destiny (Destiny Chukunyere) är Maltas representant i Eurovision Song Contest 2021. Foto: Jessica Gow / TT

Svenskarna bakom Maltas låt i Eurovision

Vi svenskar har också en anledning att hålla en extra tumme för den favorittippade låten. Maltas bidrag har nämligen en speciell koppling till Sverige.

Detta då ”Je Me Casse”, förutom britten Pete Barringer, också har skrivits av svensktrion Amanuel Dermont, Malin Christin och Nicklas Eklund.

Enligt Aftonbladet ska låten först ha ratats av SVT och Melodifestivalen, varpå den istället nu tävlar för Maltas räkning.

”När vi skrev låten hade vi Destinys typ av röst i åtanke. Vi ville ha någon som hade hennes typ av personlighet och hennes Aretha Franklin-voice”, säger Malin Christin, en av låtskrivarna, till Sveriges Radio.

Här kan du höra hela låten: