Foto: Mark Earthy/TT

”Repmånad” är bästa svenska filmen genom tiderna

Svensk filmindustri har producerat många oförglömliga pärlor genom åren – men några filmer sticker ut lite särskilt.

Nedan kan du läsa min topplista över de fem bästa svenska filmerna genom tiderna.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Inte sällan får man höra kritik om svensk film från ”förståsigpåare” och andra med mycket åsikter. Kritiken handlar ofta om att man tycker att de ofta har dåligt manus och svaga skådespelarinsatser.

Jag håller dock inte alls med om det. Det finns mängder av svenska filmer som verkligen håller hög standard och som kommit att bli riktiga klassiker.

När man tänker på svensk film så dyker förmodligen namnet Ingmar Bergman upp i sinnet. Han är onekligen en av våra absolut kändaste filmproducenter, både nationellt men inte minst internationellt. Själv tycker jag att hans filmer är ganska långtråkiga – jag vet inte hur många gånger jag har försökt att kolla klart på hela ”Fanny och Alexander”, som många andra prisar till skyarna.

Däremot har vi många andra filmproducenter som enligt mig har levererat magi på vita duken genom åren. Det är svårt att välja ut fem absoluta favoriter bland alla titlar, men nedan har jag satt ihop en fem-i-topp på svenska filmer som jag anser är de allra bästa.

Topp 5 – Sällskapsresan (1980)

Jag menar förstås den första filmen i den bejublade filmserien som ratades av recensenterna men hyllades av publiken. Här får vi se Lasse Åberg, Jon Skolmen och många fler i toppform.

Resan till Mallorca var ett humoristisk porträtt av svenskens charterresande och det kunde inte ha gjorts bättre. Än idag hör man titt som tätt folk citera repliker ur filmen.

Topp 4 – Tillsammans (2000)

Lukas Moodysons mästerverk som handlar om ett kollektiv i ett villakvarter under 70-talet. Här bjuds det på både sorg och skratt då livet i kollektivet inte är helt friktionsfritt. Dessutom får vi se en stor del av skådespelar-eliten i filmen – bland andra Gustaf Hammarsten, Michael Nyqvist, Jessica Liedberg och Sten Ljunggren.

Även uppföljaren till originalet – ”Tillsammans 99” – är mycket sevärd.

Topp 3 – Torsk på Tallinn (1999)

Tomas Alfredsson och Killinggänget var verkligen före sin tid när de gjorde denna påhittade dokumentär, så kallad ”mockumentär”. ”Torsk på Tallinn” är ett naket, komiskt och stundvis även gripande verk om en grupp ensamma män som söker kärleken på andra sidan Östersjön.

Topp 2 – Den bästa sommaren (2000)

Här får vi se Kjell Bergqvist i vad som enligt mig är hans bästa roll någonsin. Filmen kretsar kring två barn som på 50-talet hamnar som sommarbarn hos begravningsentreprenören Yngve, en barsk gubbe med ett gott hjärta.

 Filmgalan 2001 på Cirkus i Stockholm. Utdelningen av Guldbaggar för år 2000 till filmmakare och skådespelare. Bilden: Kjell Bergqvist fick priset för Bästa manliga huvudroll i filmen Den bästa sommaren.
Filmgalan 2001 på Cirkus i Stockholm. Utdelningen av Guldbaggar för år 2000 till filmmakare och skådespelare. Bilden: Kjell Bergqvist fick priset för Bästa manliga huvudroll i filmen Den bästa sommaren. Foto: Mark Earthy/TT

Topp 1 – Repmånad (1979)

Jag tror faktiskt att de flesta skulle hålla med mig om att ”Repmånad” är den bästa svenska filmen genom tiderna. Filmen, med bland andra Lasse Åberg och Janne ”Loffe” Carlsson behöver knappast någon närmare presentation – men har du inte sett den så är det hög tid att göra det!

Man blir verkligen sugen på att göra lumpen när man ser detta mästerverk!

Vilka filmer hade du helst sett på listan? Skriv gärna en kommentar på Facebook och berätta vad du tycker!

LÄS MER:

Här är en av de bästa låtarna någonsin

Janne ”Loffe” Carlsson planerade sin egen begravning – sista hälsningen på kistan från vännerna säger allt