Ulf Brunnbergs varning till Jonas Karlsson som är nya Vanheden
Ulf Brunnberg – Jönssonligan

Ulf Brunnbergs varning till Jonas Karlsson – efter beskedet om nya Jönssonligan: ”Inte så lätt att…”

Julen 2024 kommer en ny ”Jönssonligan”-rulle. Ulf Brunnberg, som gjorde den legendariska tolkningen av Ragnar Vanheden, lämnar nu över uppgiften till Jonas Karlsson.

Men han påpekar att det inte är någon lätt uppgift som väntar den Emmy-nominerade skådespelaren.

– Det är mycket med den här figuren. Den är ju inte så lätt att göra kan jag säga, säger Brunnberg till Expressen.

Det känns som att alla svenskar har en relation till de gamla, klassiska ”Jönssonligan”-filmerna från 80-talet. Vi minns alla Gösta Ekman som ”Sickan”, Ulf Brunnberg som ”Vanheden”, Björn Gustafson som ”Dynamit-Harry” och Birgitta Andersson som ”Doris”.

Läs mer: Nils Brandts tragiska öde – en månad efter tunga beskedet somnade ”Jönssonligan”-stjärnan in

2015 och 2020 kom det nya versioner av kultrullarna, men ingen kunde riktigt leva upp till förväntningarna.

Nu står det klart att regissören Eddie Åhgren göra ett nytt försök. Julen 2024 är det premiär för den nya ”Jönssonligan”-filmen.

jönssonligan, gösta ekman, ulf brunnberg, björn gustafson
Ulf Brunnberg, Gösta Ekman, Björn Gustafson och Birgitta Andersson. Foto: Tomas Oneborg/TT

– Det är en stor ära att få kliva in i Jönssonvärlden och att få möjligheten att jobba med dessa fantastiska skådespelare. Vi vill hitta tillbaka till en känsla och ton sprungen ur de gamla filmerna samtidigt som det utspelar sig här och nu. Detta känns både spännande och utmanande, sa regissören i ett pressmeddelande när nyheten nådde allmänheten.

Denna gång spelas huvudpersonerna av Robert Gustafsson (Sickan), Jonas Karlsson (Vanheden), Anders Jansson (Dynamit-Harry) och Jennie Silfverhjelm (Doris).

Ulf Brunnbergs ord om nya filmen

En som hoppas att den nya filmen blir en succé är Ulf Brunnberg – som själv spelade karaktären Vanheden i åtta filmer. Han säger att både ”svensk bio och publiken behöver det”.

– Det är bara intressant att se att det är några som utmanar sig själva med att göra det. Det tycker jag är intressant. Jag skulle aldrig vågat göra det och jag hade tackat nej rakt av – om jag hade suttit i motsvarande situation, säger han till Expressen.

Han får fortfarande många meddelanden och kommentarer om filmerna han var med i, så han är högst medveten om att de fortfarande lever och spelar en roll i mångas liv.

Samtidigt är det just det som gör att han tror att de nya skådespelarna kommer att få sig en rejäl utmaning med att tolka rollerna. De är redan så djupt rotade hos svenskarna.

– Det är svårt att göra de karaktärerna så att det påminner om någonting överhuvudtaget. Det är svåra karaktärer. Och vi hade knepigt när vi gjorde dem själva. När vi mejslade de här karaktärerna. Och det var svårt nog, säger Brunnberg.

Varningen till Jonas Karlsson

Samtidigt ger han Jonas Karlsson, nya Vanheden, ett varningens ord inför uppgiften.

Vad tror han kommer krävas för att skådespelaren ska lyckas med rolltolkningen?

Ulf Brunnberg
Ulf Brunnberg. Foto: TV4/Cmore

– Ja, det är ju dialektiken, kroppsspråket… Det är mycket med den här figuren. Den är ju inte så lätt att göra kan jag säga. Det har ju ingenting med mig personligen att göra överhuvudtaget. Man måste ju tro på figurerna, annars är det inte så mycket idé, säger Ulf Brunnberg.

Spännande med ett nytt ”Jönssonligan”-gäng som ska ge sig på uppgiften. Det ser vi fram emot.

Jonas Karlsson kommer säkerligen göra Vanheden med bravur och värdighet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev