Bert Karlssons kupp blev droppen för Claes Eriksson – ansträngda relationen som aldrig läkt

Roy & Roger från tv-serien Macken fick ett enormt genombrott under 80-talet – inte minst på grund av musiken i serien.

Men det hade kanske inte blivit en lika stor succé om det var för ett samtal från självaste Bert Karlsson.

Sedan långt tillbaka har Galenskaparna & After Shave gjort parodier på Bert Karlsson, entreprenören och skivbolagsgrundaren som ligger bakom både Skara Sommarland och Mariann Records.

Claes Eriksson, geniet bakom revygruppen, har genom åren tagit många tillfällen i akt att göra karikatyrer av Bert Karlsson.

Bland annat är revyn ”Grisen i säcken” en total parodi på Bert Karlsson och hans parti ”Ny demokrati”. I revyn ”Cyklar” har ”en man i Skara med stora tänder köpt paradiset för att göra sommarland av det”.

Även i tv-serien ”Macken” finns en karikatyr av Bert Karlsson. Det är rollfiguren Jerker Lövh som åker in i bilverkstan på en gräsklippare och hävdar att det är en bil.

När Claes Eriksson skrev signaturmelodin till tv-serien Macken förstod han att det skulle komma att bli en hit. Flera kända artister spelade in låten, däribland Björn Skifs, Bobbysocks och Lill Lindfors.

GÖTEBORG 1987 - Jan Rippe och Anders Eriksson som Roger och Roy i TV-serien "Macken". Foto: Bertil Ericsson/TT
GÖTEBORG 1987 – Jan Rippe och Anders Eriksson som Roger och Roy i TV-serien ”Macken”. Foto: Bertil Ericsson/TT

Samtalet från Bert Karlsson

Men ett telefonsamtal kom att förändra allt, vilket man kan läsa om i Kalle Linds bok ”Galenskaparna och After Shave – Ogräset i den svenska underhållningsrabatten” från 2023.

Personen som ringde till Claes Eriksson var Bert Karlsson. Han berättade att han tänkte spela in signaturen till Macken med ungdomsgruppen Black Eagles. Genast förstod Claes Eriksson att han måste agera för att konkurrera ut Bert.

Jag förstår fortfarande inte varför han ringde – det här måste vi ju försöka ta tag i för att inte bli utkonkurrerade. Vi hade inte spelat in låten med Roy och Roger, eftersom jag inte tyckte att de kunde sjunga om sig själva. Men jag ändrade mig”, säger Claes i Kalle Linds bok.

Claes skrev en till vers till låten och kontaktade genast sin bror Anders som bokade in studio. Under en natt spelade ”Roy & Roger” in sin egen version av låten, vilket kort därpå trycktes upp på singlar.

Bert Karlsson
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Konkurrerade ut Skara-Bert

Det visade sig att Roy & Roger-versionen lyckades med att konkurrera ut Bert Karlssons version av låten totalt.

Samlings-LP:n med musiken från Macken sålde så småningom platina med över 110 000 exemplar sålda. Det hade kanske inte varit möjligt utan det där samtalet från Bert Karlsson som fick Claes att göra en Roy & Roger-version av låten.

Varje gång vi träffar Bert Karlsson nuförtiden säger han: ’Det var jag som gjorde er stora.’ Det får man hacka i sig för utan det samtalet vet man inte vad som hade hänt.

LÄS MER:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev