Bert Karlssons skandalösa liv – rubrikerna och intrigerna som fått topplocket att gå i decennier

Få personer i Sverige har haft så många framgångar i svensk musikindustri som Bert Karlsson.

Inte minst under 80- och 90-talet hade han en dominerande roll i Melodifestivalen.

Men genom åren har Bert varit inblandad i en hel del skandaler i Melodifestivalen.

Bert Karlsson är den ständigt aktuelle entreprenören som genom åren gett oss både succéer och skandaler.

Han har förekommit i mängder av tv-program och andra offentliga sammanhang, men mest känd är han kanske som skivbolagsdirektör.

Med skivbolaget Mariann Grammofon AB har han fått fram mängder av stora artister. Lena Philipsson, Vikingarna, Carola, Friends och Lotta Engberg är bara några utav de många artister som varit signerade på Bert Karlssons bolag.

Och därmed är det heller inte så konstigt att han tillsammans med artisterna fått stora framgångar i Melodifestivalen genom åren. Bert är dessutom invald i ”Melodifestivalen Hall of Fame”, just för sin dominerande roll i tävlingen under 1980- och 90-talet.

Men under åren med Melodifestivalen, eller Schlager-SM som det hette förr, så har Bert prytt många kvällstidningar till följd av en del skandaler. Nöjeslivet har grävt i tidningsarkivet och kikat närmare på några av Berts mer uppmärksammade skandaler under 90-talet.

STOCKHOLM 1999-02-27 Charlotte Nilsson kramas av musikförläggaren Bert Karlsson efter att ha vunnit 1999 års svenska melodifestivalen med låten "Tusen och en natt"
STOCKHOLM 1999-02-27 Charlotte Nilsson kramas av musikförläggaren Bert Karlsson efter att ha vunnit 1999 års svenska melodifestivalen med låten ”Tusen och en natt”. Foto: Toni Sica/TT

”Schlager-SM har spelat ut sin roll”

1990 skapade Bert Karlsson rubriker när han gick ut och sa att Schlager-SM spelat ut sin roll. Huruvida han hade rätt eller inte låter vi vara osagt.

– Så var det verkligen då. Men i början av 90-talet blev det bättre med låtar av Jan Johansen och Cecilia Vennersten, sa Bert Karlsson till Aftonbladet 1999 som svar på hans tidigare utspel.

Fick stryka Nick Borgen från låten

År 1992 krävde musikproducenten Billy Butt att Berts låt ”Venus Butterfly” skulle diskvalificeras. Anledningen till det var att låten skrevs av norrmannen Nick Borgen, vilket var ett regelbrott då bidragen på den tiden var tvungna att vara skrivna av svenska låtskrivare.

Resultatet blev att man strök Nick Borgens namn som textförfattare och istället så stod bara Bert Karlsson som författare av låttexten.

Rösträkningen lade krokben för Bert-låten

Under finalen 1993 så kollapsade SVT:s telefonomröstning, vilket gjorde att man fick ta in en reservjury. Juryn beslutade att Bert-låten ”We Are All the Winners”, som skrevs och framfördes av Nick Borgen, blev vinnaren.

Men trots det så ändrade sig SVT i sista stund och beslöt sig för att räkna om rösterna. Då stod det klart att det istället blev Arvingarna som knep vinsten med låten ”Eloise”.

– Hela upplägget var en katastrof. Och resultatet med. Arvingarnas låt var bra, men vår var outstanding, sa Bert Karlsson till Aftonbladet.

Sände sin egen Melodifestival

1994 blev Bert besviken över att juryn inte valt in något utav de bidragen som han låg bakom. Bert hotade då med att sända sin egen Melodifestival, vilket han till slut också gjorde.

Kvällen efter att Melodifestivalen gick på SVT så sändes Berts alternativa Melodifestival på TV3. Bidragen bestod av låtar som Melodifestivalens jury ratat. Vinnaren i Berts musiktävling blev Jenny Öhlund med låten ”Viva Fernando Garcia”.

Stockholm 1994-03-12 Roger Pontare och Marie Bergman gratuleras av Bert Karlsson efter segern i Melodifestivalen
Stockholm 1994-03-12 Roger Pontare och Marie Bergman gratuleras av Bert Karlsson efter segern i Melodifestivalen. Foto: Anders Wiklund/TT

Reklamskandalen 1997

1997 var låten ”World Wide Web” ett av bidragen, med och av Nick Borgen. Bert Karlsson, vars skivbolag artisten var knuten till, anklagades för att ha sålt låten till företag i reklamsyfte.

Detta var inte tillåtet enligt reglerna och låten möttes därför av kritik. Nick Borgen tog avstånd från Berts agerande och ett bråk uppstod mellan de två. Det slutade med att Nick Borgen hotade med att inte släppa låten på skiva.

Så kunde det gå till förr!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev