Björn Skifs oro för hustrun Pernilla – efter storbråket med kollegorna

Nyligen talade Björn Skifs ut om en särskilt svår period i sitt liv tillsammans med frun Pernilla Skifs.

Så minns han tiden med musikalen som nästan fick honom att lägga ner karriären.

Björn Skifs, 77, och Pernilla Skifs, 59, har varit gifta sedan 1988 och har genom åren samarbetat med flera projekt, där Pernilla varit koreograf och regissör.

Men det fanns en tid som Björn Skifs ser tillbaka på med stor sorg, vilket han nyligen berättade mer om i P4 Dokumentär special.

1981 satte Björn Skifs upp musikalen Spök! tillsammans med bland andra Bengt Palmer som blev en stor succé på Maximteatern. I originaluppsättningen spelade Björn och Martin Ljung huvudrollerna.

När musikalen sattes upp igen 2013 så blev det tyvärr inte samma succé. Denna gång höll sig Björn Skifs undan kulisserna och hustrun Pernilla agerade regissör.

Storbråket som uppstod

Loa Falkman och Måns Zelmerlöw fick huvudrollerna i den nya uppsättningen, men snart började det att skava mellan de manliga huvudrollsinnehavarna och Pernilla.

– Jag tycker ju inte om osämja och jobbiga situationer. Framför allt tycker jag inte om orättvisa. Så det var ont i magen i hela kroppen, säger Björn Skifs i radiodokumentären.

Ett storbråk utbröt mellan Pernilla och de manliga huvudrollsinnehavarna. Loa och Måns krävde att Pernilla skulle avgå, annars tänkte de inte fortsätta.

Björn Skifs
Björn Skifs med fru Pernilla anländer till måndagens galapremiär av filmen ”Lyrro – Ut & Invandrarna”. Foto: Janerik Henriksson / TT

Björn Skifs har tidigare berättat om händelsen i sina memoarer. Där berättar han om att Loa Falkman skrev ett brev till Björn.

Han vädjade till mig att jag skulle förstå varför han agerat som han gjorde, eftersom jag innerst inne borde inse vilken usel regissör och värdelös kärring jag i själva verket var gift med”, skriver Björn i sina memoarer Mitt liv som scengångare.

Jag behöver kanske knappast tillägga att vår vänskap idag är ett minne blott.

Under tiden för bråket så försökte Björn hålla sig utanför, vilket var svårt.

– Jag ville ju inte lägga mig i, det behövdes ingen mer ved på elden, inge mer bränsle på brasan. Så jag försökte hålla mig utanför så gott det gick. Men det var jättesvårt eftersom jag såg hur Pernilla mådde. Hon mådde verkligen… Jag var orolig, riktigt orolig för henne, säger Björn till P4 Dokumentär.

Björn Skifs och Pernilla Skifs
Foto: Henrik Montgomery/TT

Nära att lägga av

Det kulminerade i att både Björn och Pernilla höll sig undan från musikalen. Björn beskriver tiden som oerhört svår och grå. Ett tag funderade han till och med på att lägga ned sin karriär för gott.

Lyckligtvis kom en vän till dem med ett utmärkt förslag:

– Botemedlet var att jobba. Det var en sommarturné som räddade alltihopa och gjorde att jag inte lade av, berättar Björn.

Vilken oerhört jobbig tid det måste ha varit för er båda… Hoppas att ni kunnat ta er vidare efter det.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev