Bosse Bildoktorn lämnade SVT och försvann ur rampljuset – räddade hustrun Monica: ”Hade tur”

Bosse Bildoktorn. Foto: Leif R Jansson / TT & Youtube

Bosse Bildoktorn. Foto: Leif R Jansson / TT & Youtube

Bosse ”Bildoktorn” Andersson gjorde succé i tv-rutan för 20 år sen.
I dag lever han som deltidspensionär tillsammans med hustrun Monica.
Som nu berättar hur tv-profilen räddade hennes liv för tio år sen, i en intervju med Expressen.

Säg namnet Bo Andersson och det är kanske inte många därute som får klockorna att ringa omedelbart.

Men om man i stället omformulerar sig och väljer hans smeknamn, ”Bosse Bildoktorn”, ja, då reagerar garanterat hundratusentals svenskar direkt. Smålänningen med den karismatiska framtoningen blev nämligen folkkär tv- och radioprofil på 1990- och 2000-talet. Det var då som han med sitt program lockade massorna framför tv-apparaterna.

Bosse har arbetat som bilmekaniker ända sen 1970-talet – och med den bakgrunden fick han dela med sig av sina kunskaper på bästa sändningstid i SVT.

Men sitt stora publika genombrott fick Bosse i samband med att han ledde programmet ”Fråga bildoktorn” tillsammans med kollegan Hasse Pettersson i Sveriges Radio med premiär år 1996.

Ett par år senare blev det tv av Bosses radiosuccé. 2003 fick SVT-produktionen ”Bosse Bildoktorn” premiär. Programmet sändes i tre säsonger och blev populärt bland alla bilåkare ute i landet, innan det skrotades 2005.

Ett par år senare valde Bosse i stället en helt annan inriktning.

Bosse bildoktorns nya inriktning efter tiden i tv

Då passade han på att odla sitt stora intresse för whisky och publicerade två böcker i ämnet. Det handlar om reseguider till dels Sveriges whiskydestillerier och dels till Skottlands dito.

Bosse Bildoktorns intresse för både whisky och de brittiska öarna har funnits med länge. I en intervju med scottishmoments.com berättade Bosse att han redan 1975 besökte Skottland och fick smak för drycken. Då besökte han flera destillerier tillsammans med en vän.

– Denna jakt efter den perfekta whiskyn har sedan fortsatt. Jag har ännu inte hittat den perfekta whiskyn och jag vill inte hitta den, det är jakten som är grejen. Nåväl, efter drygt 30 års whiskyjakt samlade jag ihop mina erfarenheter och skrev reseguiden Whiskyresan, säger Bosse till scottishmoments.com.

Bosse har på senare år också hållit i flera whiskyprovningar – och han är lika nördig när det kommer till whisky, som när det gäller bilar.

– Jo, jag kan uppskatta en Lexus lika mycket som en japansk whisky, men bara när jag blir bjuden på en åktur eller ett glas. När jag själv köper bil eller whisky så blir det antingen svenskt eller brittiskt, säger Bosse till Whiskytower.se.

För några år sen syntes Bosse i tv-rutan på nytt, då aktuell i SVT-programmet ”Det stora matslaget”. Fram tills sommaren 2019 sände Bosse också egna fråga-svar-programmet ”Fråga Bildoktorn” i radions P4 Jönköping, ett engagemang han hade i totalt 23 år.

– Jag blir så fascinerad över hur mycket uppfinningsrikedom och entusiasm som vi har mött ute i etern bland alla lyssnarna. Det är ju inte bara jag som har gett tips utan vi har ju fått mycket tips in också, sade Bosse Andersson då, till P4 Jönköping.

Han delar också med sig av sina bästa biltips på sin egen Youtube-kanal.

Räddade hustrun

Nu njuter Bosse av livet som deltidspensionär tillsammans med sin älskade hustru Monica.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2013-10-08 Programledaren Bosse ”Bildoktorn” Andersson medverkar i SVT:s stora satsning ”Det stora matslaget”. Foto: Leif R Jansson / TT

För tio år sedan drabbades hon av en hjärnblödning – och då spelade Bosse en direkt avgörande roll i ett kritiskt läge.

– Jag har lite sviter av det så jag kör ju inte bil längre, på grund av att synen tog stryk. Men jag har ju klarat mig förvånansvärt bra jämfört med många andra. Min mamma dog av det här, hon var bara 54 år, säger hustrun Monica till Expressen.

Hon berättar för tidningen att Bosse kom hem i tid och kunde ringa efter hjälp.

– Han kom hem en halvtimme innan det här hände. Jag hade ju tur, det var en kirurg i tjänst och ambulansen var nära. Så jag överlevde, säger Monica.

Vi önskar er allt gott, Bosse och Monica!

Vad minns du bäst från åren med ”Bosse Bildoktorn” i rutan? Skriv gärna en kommentar.

Exit mobile version