Dagny Carlsson skulle ha fyllt 111 år – vi minns hela Sveriges älskade krutgumma

Dagny Carlsson. Foto: TT

Dagny Carlsson. Foto: TT

Folkkära bloggstjärnan Dagny Carlsson, som gick ur tiden förra våren, skulle ha fyllt 111 år på måndag den 8 maj.

Med sitt stora hjärta blev Dagny blev vår allas älskade krutgumma.

Nöjeslivet tecknar ett minnesporträtt av en saknad profil som aldrig blir bortglömd.

Lill-Babs: En urkraft utan dess like. Men tidigt i livet kantades tillvaron av tuffa beslut, självmordstankar och svåra motgångar. Vem var Barbro som person, vad hände när hon som 16-åring blev gravid, och hur såg livet ut för stjärnan sista tiden i livet?  Det tar vi reda på i senaste avsnittet av Nöjesbubblan:

Med hela svenska folket blev Dagny Carlsson landets äldsta bloggerska. När hon blivit 99 år gammal bestämde hon sig nämligen för att gå en kurs för att kunna hantera en dator – och som nyss fyllda 100 började hon blogga.

För Dagny var det viktigt att visa att ålder är bara en siffra, och att ens drömmar går att uppnå – oavsett hur gammal man än må vara.

Hennes bok ”Livet enligt Dagny: I huvudet på en 104-åring”, hyllades stort och Dagny medverkade bland annat i SVT-dokumentären ”Det är inte så dumt att bli gammal”.

Dessutom blev hon också äldsta sommarprataren någonsin när hon medverkade i radions P1 år 2017. Även där pratade hon om vikten av att fortsätta utvecklas och att leva livet fullt ut.

– Man ska inte gamla till sig, man ska känna sig som en vanlig människa, bara lite äldre och i bästa fall lite klokare, sa hon i programmet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Donerade sin lägenhet till välgörenhet

Men förutom att ge goda råd och dela med sig av sin visdom, hade också Dagny Carlsson ett stort hjärta.

I oktober 2021 meddelade hon via sin blogg att hon beslutat att testamentera sin fyrarumslägenhet till Cancerfonden – en organisation som låg henne varmt om hjärtat.

– Cancerfonden behöver pengar för att fortsätta sin framgångsrika forskning, sade Dagny i sin blogg.

Förutom att donera sin lägenhet – som hon bodde i under så många år, och också bjöd in tv-tittarna till i form av ”hemma hos”-reportage med tv – fick också Cancerfonden fler gåvor.

– Angående testamente så testamenterade Dagny sin bostadsrätt och lösöre till cancerforskningen, däribland en stor mängd tavlor, skrev organisationens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i samband med Dagnys begravning, i ett mejl till Nöjeslivet.

Cancerfonden hade en speciell betydelse för Dagny då hon förlorade sin älskade make Harry 2004 i sviterna av cancer. Att hjälpa cancerforskningen var därför viktigt för henne.

– Om vi hjälps åt så kan vi hjälpa många människor. Cancern tog min man och jag vill nu göra allt jag kan för att inte många flera ska gå samma öde till mötes, skrev Dagny i sin blogg.

Familjens kärleksfulla detalj i dödsannonsen

Men bara månader senare nåddes svenska folket av det tragiska beskedet, att allas vår krutgumma och folkkära bloggerska somnat in. Dagny Carlsson avled den 24 mars 2022, bara några veckor före sin 110-årsdag.

Dagny blev 109 år gammal.

I maj förra året begravdes den mycket omtyckta och folkkära blogg- och tv-profilen. I den dödsannons som infördes i Dagens Nyheter tidigare i våras, framgick också ett budskap som verkligen låg Dagny varmt om hjärtat: ”Istället för blommor, tänk gärna på Cancerfonden”.

LÄS MER: Dagny Carlsson förs till sista vilan – nära vännen Suzanne Axells varma ord träffar rakt i hjärtat

”Dagny inspirerade så många”

Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström fick inbjudan från Dagnys familj att närvara vid begravningen. För Nöjeslivet berättade hon inför densamma om hur mycket Dagny har betytt för organisationen.

Ulrika berättar känslosamt om de fina möten hon fick med Dagny, och hur hon såg fram emot att fira sin 110-årsdag.

– Dagny har betytt mycket för Cancerfonden genom sitt mångåriga engagemang i våra frågor och hennes generösa bidrag till cancerforskningen. Hon har också delat med sig av berättelser ur sitt liv och sin egen relation till cancer. Jag såg alltid fram emot att få äta en födelsedagslunch med henne och sista gången vi sågs, i oktober förra året, pratade vi om att vi båda såg fram emot att äta en lunch i anslutning till hennes 110-årsdag. Nu blev det tyvärr inte så. Med sin livsglädje inspirerade hon många och jag är otroligt tacksam över att ha fått träffa henne i rollen som generalsekreterare för Cancerfonden, skriver hon ett mejl.

På måndagen den 8 maj skulle Dagny ha fyllt 111 år. Med anledning av detta vill vi minnas henne lite extra denna dag.

STOCKHOLM 20170614 Bloggerskan Dagny Carlsson på plats när 2017 års sommarpratare presenterades på presskonferens i Berwaldhallen i Stockholm, försommaren 2017. Foto: Anders Wiklund / TT

Evigt saknad, aldrig glömd.

Tack för allt, Dagny. Vila i frid.

Exit mobile version