Därför vägrar Colin Nutley ha en begravning när han dör – önskan för familjen: ”Jag hatar…”

Colin Nutley Helena Bergström

Foto: TV4

Många människor börjar planera sina egna begravningar när de blir äldre. Den brittiska regissören Colin Nutley, 80, däremot vägrar att ha en begravning när han dör.
Det är ett beslut som vuxit fram den senaste tiden.
– Ingen begravning, jag hatar dem, säger han till Hänt.

Britten Colin Nutley, 80, flyttade till Sverige tidigt 70-tal för att vara inspelningsledare för tv-serien Deckare UPA.

Sedan dess har han blivit kvar. Och han har gjort väldigt många välkända filmer här i landet sedan flyttlasset gick. ”Black Jack”, ”Änglagård”, ”Sånt är livet”, ”Under solen”, ”Sprängaren”, ”Heartbreak Hotel” och ”Bröllop, begravning och dop” är bara några av de rullar som han skrivit och regisserat.

Läs mer: Därför blev Colin Nutley varnad för Helena Bergström: ”Akta dig för henne”

Ofta är hans fru Helena Bergström, 60, med i hans filmer, i de flesta fall även som huvudrollsinnehavare. Paret har barnen Molly, 29, och Timothy, 27, ihop. Colin har även sonen Daniel, 42, från en tidigare relation.

”Stället där vi alla är lyckligast”

När Colin, som hunnit bli 80 år, är ledig tillbringar han gärna sin tid i familjens ”lilla stuga”, deras fritidsbostad, för att få lite lugn och ro. Till Hänt säger han att han kan tänka sig att bli utspridd i trädgården den dagen han dör. Med åren har han nämligen börjat tänka allt mer på döden.

– En gång i tiden brukade jag säga att: ”Jag älskar Sverige, men jag vill bli begraven i England”. Så har jag alltid känt. Men så en dag kände jag bara att… Vart ska jag vara, när jag dör? I Sverige, så klart. Det är mitt hem. Vår lilla stuga är vårt hem och det stället där vi alla i familjen är som lyckligast, säger han.

Vill inte begravas i en kyrka

Den välkände regissören och filmmakaren är däremot tydlig att han inte vill ha en traditionell begravning. Han vill absolut inte ta farväl av sina nära och kära inne i en kyrka.

– Och jag har inget behov av att något hålls i kyrkan. Ingen begravning, jag hatar dem, säger han och fortsätter:

Läs mer: Helena Bergströms nya ord om familjelyckan – bekräftar tillskottet: ”Förgyller mitt liv”

–  Det är något som är så formellt och religiöst. Och så ofta säger prästen ”vi är här för att fira livet av…”. Men det känns inte ett dugg som att vi firar något. Så för mig räcker det att strö mig ut bland träden i trädgården. Det är där jag kom ifrån och dit jag återvänder.

Ja, det här är ett beslut som är upp till var och en att fatta. Det får Colin Nutley avgöra själv hur han vill göra. Personligen tycker jag att begravningar ger folk som man älskar en möjlighet att ta avsked på riktigt.

Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version