David Batras stora oro inför direktsändningen i SVT – hånas av kompisarna: ”Riktigt nervös”

Han trodde att han skulle bli utskickad i världen, men hamnade i stället i SVT:s julfåtölj. David Batra har varit ordentligt nervös inför uppdraget som årets julvärd.

Det är tur att han övat ordentligt på sin viktigaste uppgift.

– Jag har fått mycket tändstickor och tändsticksaskar nu i present av kompisar. Även hemstöpta ljus från kompisars barn, berättar han för Nöjeslivet.

Den 14 november släppte SVT årets julbomb! Komikern och programledaren David Batra, 51, hade utsetts till årets julvärd.

Han är känd för tittarna genom program som ”Sov gott”, ”Hårt väder” och ”Världens sämsta indier”. Även tidigare humorprogram som ”Kvarteret Skatan” och ”Parlamentet”.

Läs mer: Lasse Kronérs starka uttalande – efter att David Batra utsetts till julvärd av SVT

– Det känns som ett otroligt hedersuppdrag såklart, och lite pirrigt. Det är ändå många miljoner som tittar. De känns spännande och lustfyllt att få kliva in och vara med i svenska folkets vardagsrum och fira julafton, sa David Batra till SVT efter att beskedet nått allmänheten.

David Batra
David Batra är SVT:s julvärd 2023. Foto: Janne Danielsson/SVT

Blev orolig av Eva Beckmans sms

När Nöjeslivet får en stund själva med julvärden säger han att han ser fram emot julafton väldigt mycket.

– Det känns bra. Jag känner mig taggad och det ska bli kul. Det kommer fram allt från barn till pensionärer på stan och vill prata om det. Så det är gulligt. De är faktiskt väldigt snälla och positiva, det är härligt, säger han.

Samtidigt blev han nästintill livrädd och otroligt nervös när han fick det första sms:et där det framgick att kanalen hade en oväntad plan för honom. Till en början misstänkte han att de ville skicka honom till andra sidan jorden för att spela in en ny säsong av ”Hårt väder” – serien där han reser runt för att uppleva hur människor överlever i extrema väder.

– Jag blev lite orolig. Jag fick ett sms från Eva Beckman som ju är en av cheferna här (hon är programdirektör på SVT sedan 2020). Det stod: ”Kan du höra av dig? Jag har en lite speciell fråga”. Då blev jag lite nervös för de sista åren har jag gjort mycket SVT-grejer, bland annat blivit skickad till -57 grader i Sibirien och druckit kokiss i Indien. När man då får formuleringen ”speciell fråga” så tänker man: ”Jaha, vad är det nu på gång?”, säger han.

Sedermera insåg han att Eva Beckman fiskade efter någonting helt annat.

– Det här känns ju som en mer trivsam situation, säger han.

Övat på att tända ljus

Trots att han slipper resa till någon snöfylld och iskall by i Sibirien eller till världens varmaste plats i Death Valley, Kalifornien, är han nervös inför vad som komma skall.

Det finns nämligen ett klassiskt orosmoment som alla julvärdar i historien har bävat för.

David Batra presenterades som årets julvärd av SVT:s programdirektör Eva Beckman. Foto: SVT
David Batra presenterades som årets julvärd av SVT:s programdirektör Eva Beckman. Foto: SVT

– Det klassiska momentet som dyker upp är att tända ljuset. Det kan tyckas vara en enkel grej som en vuxen människa har gjort några gånger, men jag har förstått att när man är riktigt nervös är det finmotoriken som är det första som drabbas, säger han.

Lyckligtvis har han fått lite hjälp från sina kompisar. Eller handlar det egentligen bara om ett hån från vännerna?

– Jag har fått mycket tändstickor och tändsticksaskar nu i present av kompisar. Även hemstöpta ljus från kompisars barn, säger han och fortsätter:

– Det ligger en air av svavel över hela slottsbacken, för jag sitter hemma i Tessinska palatset och tränar.

Hur går det då?

– Det går bra. Det börjar arta sig, försäkrar han.

Det återstår att se huruvida han lyckas tända ljuset på första försöket. Klockan 15.00 på julafton sitter David Batra i sin fåtölj för att vägleda oss genom högtidsdagen.

Det blir spännande och kul att se dig som julvärd, David. Stort lycka till!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev