David Batra är årets julvärd i SVT – nu fyller han 51 år
David Batra Anna Kinberg Batra

GRATTIS: David Batra fyller 51 år – så drev hustrun Anna med stjärnan när han blev vald till årets julvärd

Komikern, skådespelaren och programledaren David Batra är ordentligt het just nu eftersom han nyligen presenterades som årets julvärd i SVT.

I dag fyller skåningen 51 år. Stort grattis säger vi! Hipp hipp hurra!

Han är Lunda-komikern som växte upp i Skåne med en indisk pappa och svensk mamma. David Batra debuterade på ståupp-scenen redan 1994 och han syntes då och då i 90-talsserien ”Släng dig i brunnen”.

2003-2006 gjorde han hyllade humorserien ”Kvarteret Skatan” med Johan Glans, Vanna Rosenberg, Rachel Mohlin och Anna Blomberg. De har även spelat in en långfilm med samma karaktärer.

Läs mer: Lasse Kronérs starka uttalande – efter att David Batra utsetts till julvärd av SVT

Sedan 2017 sitter David Batra i juryn på TV4-programmet ”Talang”. Han har även agerat programledare för ”Världens sämsta indier”, ”Världens bästa curry”, ”Hårt väder” och ”Sov gott” – samtliga i SVT.

STOCKHOLM, SVERIGE 20231114 David Batra presenterades på tisdagen som årets julvärd i SVT. Foto: Anders Wiklund / TT
David Batra är årets julvärd i SVT. Foto: Anders Wiklund/TT

Ärofyllda uppdraget på julafton

Att han uppskattas av kanalen blev uppenbart då han den 14 november utsågs av SVT att bli årets julvärd. Han kommer att underhålla miljontals svenskar på julafton och samtidigt hålla de ensamma själarna sällskap under högtidsdagen.

– Det känns både lustfyllt och lite pirrigt att få hedersuppdraget att vara svenska folkets kompis på självaste julafton. Jag har tillbringat en stor del av mitt liv på stå-upp scenen och nu får jag äntligen gå upp på julens största scen och sitta ner hela kvällen, sa David i ett pressmeddelande när nyheten nådde allmänheten.

Till Expressen sa han att han tvingats berätta om sitt hedervärda jobb för sin familj, men i övrigt lyckades han knipa igen.

– Närmsta familjen kände jag ändå att man får checka av lite med om man ska vara borta på julafton hela dagen. Men sen är det inte några fler som har vetat. Det är alltid jobbigt med hemligheter, sa han.

Anna Kinberg Batras nya arbete

Med ”närmsta familjen” menar David frun Anna Kinberg Batra och deras gemensamma dotter Elvira. Som de flesta säkert känner till är Anna före detta partiledare för Moderaterna, numera landshövding i Stockholm.

Tack vare hustruns nuvarande arbete har familjen Kinberg Batra flyttat in på det legendariska Tessinska palatset i Gamla stan – ett gammalt barockpalats som sedan 1968 använts som residens för landshövdingen.

David och Anna träffades av en slump på en lägenhetsfest på Södermalm för mer än 20 år sedan. Det slutade med att de båda stod i köket och pratade hela natten. De gifte sig 2002.

Paret ville tidigt ha barn, men de tvingades kämpa flera år med IVF-behandlingar innan Elvira till slut kom till.

Fruns skämt till David

Det visar sig att det inte enbart är komikern David som bemästrar humor i familjen Kinberg Batra. Så fort SVT lät bomben brisera, då David presenterades som årets julvärd, valde Anna att skämta med honom på sociala medier.

Nämen har ni sett på maken. Stort och roligt detta, något av det finaste jag hört sen jag konfirmerades!”, skrev hon på Instagram samma dag.

Dels tryckte hon in en klyftig ordvits i första meningen, dels anspelade hon på ett känt citat från julklassikern ”Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton”.

David Batra Anna Kinberg Batra
Anna och David skrattar åt någonting väldigt roligt. Foto: Janne Danielsson/SVT, Magnus Andersson/TT

Hennes följare uppskattade lustigheten.

Du är rolig du Anna. Härligt inlägg”, skrev en person.

Vad fyndig du är!”, kommenterade en annan.

Humorn finns i familjen, bra oneliner”, skrev en trejde.

Fyndigt minsann”, uttrycker någon.

Ja, Anna verkar onekligen också ha en komisk ådra. Frågan är om David ska känna sig hotad? Är han inte ens roligast i familjen?

Gratulerar på födelsedagen, David Batra. Hoppas du får en trevlig dag och att du blir ordentligt uppvaktad hemma i ert palats.

Vi ser fram emot att se dig i tv-rutan på självaste julafton. Det ska bli så kul!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev