Det hände sen med Bo Derek

Bo Derek har haft ett fartfyllt liv.

Foto: Wikimedia commons, AP Photo/Warner Bros., File/TT

Många minns Bo Derek som en sann favorit, och det finns mycket att imponeras av vad gäller stjärnan. För de som kommer ihåg hennes filmgenombrott 1979 var det nog omöjligt att inte lägga märke till den unga blonda kvinnan med klarblå ögon i filmen 10.

Men vad hände efter hennes ikoniska tid i Hollywood?

Bo Derek föddes som Mary Cathleen Collins och växte upp i Kalifornien. Hon fick tidigt in en fot i Hollywood; hennes mamma arbetade för den svensk-amerikanska skådespelerskan Ann-Margret.

Tack vare moderns kontakter fick Bo en agent redan vid 16 års ålder – något som ledde till hennes första filmroll i filmen Once Upon a Love.

Filmen spelades in på den romantiska ön Mykonos i Grekland. Under inspelningen av filmen träffade Bo sin blivande make, John Derek. Paret blev förälskade och inledde ett förhållande. Bo var bara 17 år vid den tiden – John Derek var 47.

Enbart åldersskillnaden kunde ha lett till skandal, men det fanns också en annan detalj som gjorde deras relation olämplig: John Derek var lyckligt gift med skådespelerskan Linda Evans.

Men inte långt efter att han träffat Bo skilde sig John från sin skådespelarhustru.

”Jag var åtminstone halvvägs ansvarig för en del allvarlig smärta som hon (Linda Evans) gick igenom. Hon hade varit mycket älskvärd och snäll… Och jag såg henne bara igår, lustigt nog. Vi var på en smyckesvisning för välgörenhet. Och hon var precis lika fantastisk och underbar som alltid. Jag känner mig alltid som sk*t när jag är i närheten av henne. Det är bara inpräntat, åratal senare”, sa Bo till Interview Magazine 2016.

Fartfyllda karriären

Eftersom Bo var minderårig vid den tidpunkten riskerade John att bli arresterad i USA, så paret tillbringade en del tid i Europa och Mexiko för att undvika lagarna om samtyckesålder i Kalifornien. De gifte sig senare i Las Vegas 1976. Hon var 19 år och han 49.

Efter att de gift sig tog Bos karriär fart. John placerade henne i sina filmer – ofta i utmanande poser för att skapa uppmärksamhet kring sina lågbudgetfilmer. I filmen 10 etablerade Bo sig som en av de vackraste skådespelerskorna i Hollywood. Det var också i den filmen som hennes ikoniska look först såg dagens ljus, med sina blonda flätor i cornrow-stil.

Det var faktiskt hennes man som föreslog att Bo skulle ha flätor i filmen, trots att han inte var filmens regissör.

”Det var i slutet av 1970-talet och allt var oseriöst, och jag är blond, och … Vad ska man göra för att se annorlunda ut? John hade alltid tyckt att det skulle vara en bra look för mig, bara för fotografering – han är en fantastisk fotograf. Och vi provade det. Och han sa: ’Varför tar du inte de här bilderna till Blake och ser om han går med på det. Det skulle vara riktigt bra för rollen, så att du inte ser alldaglig ut’,” sa hon till Interview Magazine.

Efter framgången med 10 medverkade Bo Derek i flera av sin makes filmer, bland annat Tarzan, The Ape Man (1981), Bolero (1984) och Ghosts Can’t Do It (1990), som alla fick negativa recensioner. Hon medverkade också i flera tv-serier, såsom 7th Heaven, Lucky och Queen of Swords.

Bo Dereks politiska engagemang

Sedan början av 2000-talet har Bo varit politiskt aktiv och uttryckt sitt stöd för George W. Bush och det republikanska partiet i valkampanjerna 2000 och 2004. Hon säger dock att hon inte stödjer något parti för närvarande och att hon röstade på Barack Obama.

Ett av hennes största intressen är hästar (särskilt Lusitano, en portugisisk hästras), och hon har också skrivit en självbiografi som heter ”Riding Lessons: Everything That Matters in Life I Learned from Horses.”

Under en tid ägnade hon sig också åt hästuppfödning på sin ranch. Bo har länge varit en förespråkare för djurs säkerhet och kräver ett slut på hästslakt.

Hon är också engagerad i stöd och rehabilitering av krigsveteraner genom sin roll som hedersordförande för VANational Rehabilitation Special Events.

”VANational Rehabilitation Special Events främjar läkning av kropp och själ, vilket hjälper veteraner att förbättra sitt oberoende och få en högre livskvalitet”, säger Derek, som talar till Office of Public and Intergovernmental Affairs:

”Jag är djupt hedrad och rörd över att än en gång få vara hedersordförande för en verkligt ädel sak för Amerikas veteraner.”

Hennes far, Paul Collins, tjänstgjorde som radiooperatör under Koreakriget, och både Bos styvfar och avlidne make, John, var veteraner. Den 63-åriga Bo är änka sedan 1998 och har nu ett förhållande med den tidigare Sex and the City-stjärnan och skådespelaren John Corbett, 59.

”Vi njuter av varandras sällskap, vi får varandra att skratta. Efter 15 år håller vi fortfarande varandra i handen och vi grillar fortfarande med vänner ett par gånger i veckan”, säger Bo.

Så lever hon idag

Paret träffades redan 2002. Det var Hollywoodagenten Norby Walters som ordnade en dejt mellan Bo och Corbett på sin traditionella Oscarsfest.

”Jag sa: ’Jag dejtar ingen’, och han sa: ’Jag ska ordna en dejt åt dig, Corbett!’ Och han fixade ihop mig med Bo”, berättade Corbett för TODAY 2015.

I augusti 2021 meddelade paret äntligen några glädjande nyheter. Efter nästan 20 år tillsammans hade Bo och Corbett gift sig under en privat ceremoni.

”Vi är ganska privata människor. Vi har inte gjort något tillkännagivande. Alla våra vänner och vår familj visste, men det här är första gången någon av oss har sagt något offentligt om det, eftersom vi inte har haft någon möjlighet. Så du är min kompis och nu antar jag att jag berättar det för hela Amerika, eller världen”, sa Corbett under en intervju med CBS.

I dag fortsätter Bo Derek att leva ett lyckligt liv i Kalifornien tillsammans med sin man, sin syster, svåger och deras två barn.

Och även om hon inte längre medverkar i storfilmer och inte längre är i allmänhetens blickfång, är hon en tidlös ikon.

Titta till exempel bara på strandscenen nedan. Känner du igen den?

LÄS MER

Exit mobile version