Foto: Getty Images

Flickidolen Andy Gibb hann bara bli 30 år gammal – efter hans död talade brodern ut om sin ångest

Bee Gees var gruppen som tog hela världen med storm, inte minst under 1960- och 70-talet.

De tre bröderna bakom Bee Gees hade även en lillebror som följde i deras spår.

Men livet skulle få en tragisk vändning för den yngre brodern – bakom succéerna dolde sig en mörkare sida.

Bröderna Barry, Robin och Maurice Gibb bildade popgruppen Bee Gees redan 1958. Det stora genombrottet kom i slutet av 60-talet och därefter fortsatte succéerna att rulla in med flera låtar på Billboardlistan genom åren.

Mest kända är de kanske för låten Stayin’ Alive samt flera andra av låtarna som de gjorde till kultfilmen Saturday Night Fever.

De tre bröderna bakom Bee Gees samt den mer okända systern Lesley hade även en lillebror, Andy Gibb, som föddes 1958 och var omkring 10 år yngre än sina storasyskon.

Andy Gibb med Bee Gees
Bee Gees och Andy Gibb. Foto: Getty Images

Bee Gees lillebror

Till skillnad från sina syskon växte Andy Gibb upp i Australien dit familjen flyttade samma år som han föddes.

I och med brödernas framgångar så säkrades familjens ekonomi och under åren flyttade Andy och föräldrarna omkring en del, bland annat till Ibiza och Isle of Man – där familjen ursprungligen kommer ifrån.

Tidigt följde Andy i sina bröders fotspår och började spela och uppträda. 1977, blott 19 år gammal släppte Andy sitt första album Flowing Rivers, vilken han fick mycket hjälp av sina bröder från Bee Gees att producera.

Andy Gibb med Bee Gees
Andy Gibb med bröderna från Bee Gees. Foto: AP

Drogerna tog över

Vid samma tid gifte sig Andy med Kim Reeder med vilken han fick dotter Peta. Kort efter att paret flyttat till Hollywood så skilde de sig dock och Kim flyttade hem till Australien. Efter det så uteslöts Kim från familjen Gibb.

Peta och jag var utstötta från familjen Gibb. En gång skickade jag bilder på Peta till honom, men jag var tvungen att göra det genom fanklubben”, berättar Reeder i biografin ”The Story of the Bee Gees: Children of the World.”

Efter skilsmässan så levde Andy Gibb ett rikt ungkarlsliv i Hollywood. Som lillebror till den kända musikgruppen så var livet lite av en räkmacka för den unge mannen. Han var en flickidol och hade en ljus musikkarriär framför sig. Men dessvärre kom drogerna in i bilden tidigt.

Andy Gibb
Andy Gibb 1979. Foto: AP Photo/Marty Lederhandler

Han blev en del av drogscenen. Kokain blev hans första kärlek. Han blev deprimerad och paranoid”, berättade exfrun Kim Reeder.

Under 80-talet genomgick Andy flera rehabiliteringsprogram mot sitt missbruk, som kommit att bli ett stort problem för hans karriär. Bland annat fick han sparken från från en Broadway-musikal då han inte dök upp under repetitionerna. Han sumpade också ett skivkontrakt då han inte dök upp till ett möte med skivbolaget som storebrodern Barry ordnat med.

Andy Gibbs sista dagar i livet

Första månaderna år 1988 hade Andy Gibb fått bukt med sitt missbruk. Han led dock fortfarande av depression efter hans uppbrott med exflickvännen Victoria Principal, vilket gjorde att han tog till alkohol.

Den 5 mars firade Andy sin 30-årsdag i London, där han också höll på att spela in ett album. Två dagar senare hamnade han på sjukhus efter att ha upplevt smärtor i bröstet.

På morgonen den 10 mars informerade hans läkare honom om att de behövde göra fler test för att kunna gå till botten med vad som orsakade bröstsmärtorna. Bara en kort stund därefter så somnade Andy Gibb in för gott…

Senare kom det fram att Andy dött av hjärtmuskelinflammation, troligtvis orsakat av ett virus. Alla åren av missbruk gjorde att hans hjärta var svagt, vilket bidrog till hans död.

Andy Gibb
Andy Gibb. Foto: Getty Images

Broderns ånger

Av samtliga utav bröderna Gibb så är det idag bara den äldsta brodern Barry som är kvar i livet.

Efter Andys död så har Barry uttryckt sin ånger över att han var med och uppmuntrade sin lillebror att jaga framgång inom musiken.

Det hade varit bättre om han hade hittat något annat. Han var en snäll person. Vi förlorade honom för ung”, har Barry Gibb sagt enligt tidningen Express.

Han fortsätter:

Andy var tvungen att dagligen leva med tanken att Bee Gees var hans bröder och att han var tvungen att göra och uppnå vad de gjorde eller mer. Det fanns en äkta mild själ där inne som hade en enorm talang men omvärlden krossade honom. Han kunde inte hantera den.

Andy Gibb
Foto: Getty Images

Vila i frid Andy.

Tyckte du att artiklen var intressant? Dela den gärna med dina vänner och bekanta på Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev