Foto: Emma Larusdottir/TV4 & Andreas Hillergren/TT

Folkkära stjärnan Eva Rydberg har två barn – så lever Birgitta och Kalle sina liv i dag

Eva Rydberg har två barn som båda har gått i hennes fotspår.
– Vi har aldrig blivit tvingade till något, säger Kalle Rydberg till Nöjeslivet.

Eva Rydberg är skådespelare, artist, komiker och dansare. Allt detta i ett och samma paket fick svenska folket ännu en gång se prov på när Rydberg gjorde comeback i Melodifestivalen vintern 2021. Då fick hon en stor hit med bidraget ”Rena rama ding dong” tillsammans med väninnan Ewa Roos.

2023 gjorde duon comeback och sjöng då låten ”Länge leve livet”.

– Vi har varit vänner i över 50 år. Det är inte klokt! Det är väldigt kul och jag tycker det är viktigt ha vänner. Det ger en trygghet. Vi har jobbat tillsammans nästan hela tiden, och sen ringt till varandra. Då har vi alltid pratat om våra barn, men också delat våra problem, ickeproblem, glädje och sorg. Men mest skrattat väldigt mycket, har Eva Rydberg sagt till Nöjeslivet i samband med sin medverkan i Mellon.

Men framför allt har Rydberg under årens lopp blivit ansiktet utåt för Fredriksdalsteatern. Vi tar det från början: sommaren 1993. Då fick Rydberg spela mot sin stora idol Nils Poppe i folklustspelet ”Bröderna Östermans huskors” på friluftsteatern i Skåne. Året därpå skulle Poppe dra sig tillbaka – och då föreslog han just Rydberg som sin efterträdare.

Eva Rydberg prisad flera gånger

Sen dess blev hon och lockade år efter år publik från hela landet till friluftsteatern i Helsingborg. En del uppsättningar har dessutom sänts i tv, och några av succéerna har också sedan satts upp på Intiman i Stockholm.

Rydberg har genom åren prisats en rad gånger, bland annat som Årets skåning redan 1975. Dessutom fick hon motta Karamelodiktstipendiet 2012, då för sin ”ständigt närvarande clown-ådra”. Teaterpriset Guldmasken har hon fått fem gånger. Hon tillhör också en ytterst angenäm kändisskara som fått Kvällspostens Edvardpriset.

Tidigare i år fick hon ta emot den Kungliga Vasaorden av kung Carl XVI Gustaf på slottet i Stockholm.

Finalen på Fredriksdalsteatern

Förra sommaren satte hon upp sin finaluppsättning på Fredriksdalsteatern: ”Två man om en änka” av Nils Poppe.

– Vi tänkte att det var kul att få avsluta med en Poppepjäs, sade Rydberg då till Nöjeslivet.

Efter att Rydberg och kommunen inte lyckats komma överens om ett fortsatt samarbete, har stjärnan packat sina väskor och begett sig till en ny scen.

I stället kommer Rydberg med familj nu att byta Fredriksdalsteatern mot Sundspärlan – en nöjesanläggning tillika folkpark i Helsingborg och som invigdes redan i slutet av 1800-talet. På samma scen som bland andra Frank Sinatra och Cliff Richard tidigare uppträtt, kommer Rydbergs nu att sätta upp nya pjäser.

Den första sattes upp i somras: ”Ett resande teatersällskap” där Eva flankeras i rollistan av flera familjemedlemmar såsom Birgitta Rydberg, Kalle Rydberg och Robert Rydberg. Även Mia Poppe och Fredrik Dolk har ledande roller i uppsättningen.

Eva Rydbergs barn Birgitta och Kalle har gått i mammas fotspår

Birgitta och Kalle ja. Det är Eva Rydbergs två barn – som båda valt att gå i hennes fotspår. Syskonen växte upp i offentlighetens ljus.

– Vi har aldrig blivit tvingade till något. Om vi själva visat intresse för något, så har hon uppmuntrat det. Jag har inte alls hållit på med skådespeleri hela livet. Ett tag var med i band, sen sökte jag till scenskolan ett par gånger men kom inte in, det var inte min grej, har Kalle Rydberg tidigare berättat i en intervju med Nöjeslivet.

Både Kalle och Birgitta delar alltså scen med mamma på teaterscenen i Helsingborg. På frågan hur det är att arbeta så pass tätt med den närmaste familjen, svarade han:

– Det är skitkul, bara superroligt. Har man gjort så mycket ihop och så länge som vi gjort vore det bara konstigt om vi inte varit med på ett hörn här. Jag och syrran har skitkul när vi lirar ihop. Och jag tycker ju att morsan är en av de allra roligaste i underhållningsbranschen, så vi har bara roligt tillsammans.

Kalle Rydberg medverkade i en av SVT:s allra mest klassiska julkalendrar genom tiderna, ”Trolltider”, redan som femåring. Där mamma Eva Rydberg och Birgitta Andersson hade huvudrollerna. Och Kalle är helt klart tacksam för mammas stöd genom åren.

– Hon har supportat den väg vi valt, men aldrig varit en sån ”stage mom” som tvingar en till någonting.

På söndagen kan nyfikna tv-tittare förresten se Eva Rydberg i TV4:s ”Vilket liv!” där hon överraskas av programledaren Renée Nyberg.

HELSINGBORG 20230801 Pressträff på friluftsteatern Sundspärlan under tisdagen. Från vänster: Birgitta Rydberg, Robert Rydberg, Eva Rydberg och Kalle Rydberg. Foto: Andreas Hillergren / TT
HELSINGBORG 20230801 Pressträff på friluftsteatern Sundspärlan under tisdagen. Från vänster: Birgitta Rydberg, Robert Rydberg, Eva Rydberg och Kalle Rydberg. Foto: Andreas Hillergren / TT
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev