Syskonens stöd till Eva Rydberg bakom kulisserna – när mamma slår rekordet i Melodifestivalen 2021

Eva Rydberg, 77, slår rekordet i Melodifestivalen 2021.
Samtidigt stöttas den folkkära artisten och skådespelaren både av sin son och dotter bakom kulisserna.
Nu talar Kalle Rydberg ut om schlageräventyret, Fredriksdalsteaterns framtid och uppväxten som barn till en känd mamma.
– Vi har aldrig blivit tvingade till något. Om vi själva visat intresse för något, så har hon uppmuntrat det, säger han till Nöjeslivet.

Två mångåriga vänner gör gemensam sak på Melodifestivalscenen. Eva Rydberg och Ewa Roos, 71, sjunger ”Rena rama ding dong” i lördagens direktsända deltävling.

De mångåriga vännerna Eva Rydberg och Ewa Roos gör gemensam sak med ”Rena rama ding dong” i Melodifestivalen 2021. Låten har Rydbergs son Kalle varit med och skrivit. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Eva Rydbergs son, skådespelaren Karl Rydberg, 46, finns med bakom kulisserna som låtskrivare och stöd till mamma. Han är rejält laddad inför direktsändningen.

– Jag är som ett barn på julafton, säger Kalle och skrattar.

– Min uppgift är ju egentligen ”färdig” eftersom jag varit med och skrivit låten. Men sen finns jag med som ett extra öga utifrån, och tittar på det visuella. Sen hjälper jag till lite på intervjuer och är ett stöd, säger Kalle.

Hans syster Birgitta Rydberg, 40, Guldmaskbelönad skådespelare, finns också med i bidraget som koreograf bakom mamma Evas show med Ewa Roos.

Kalle vittnar om rigorös säkerhet i Annexet i Stockholm där hela Melodifestivalen 2021 avgörs och som omvandlats till en ”schlagerbunker” under sex veckor. SVT tar inga risker mitt under coronapandemin och ingen publik släpps in.

– Det är extremt noga. Man tar tempen, tittar in i någon kamera, får fylla i formulär, sprita händerna, enkelriktade zoner… Allt är verkligen minutiöst planerat.

– Både morsan och Ewa Roos är ju 70 plus, så dem får man ju verkligen vara rädd om nu, säger Kalle Rydberg.

”Evworna” mellan tagningarna under veckans repetitioner. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Eva Rydberg slår faktiskt rekord som den äldsta kvinnliga artisten (77) i Melodifestivalens historia! (”Även om hon har en bit kvar till rekordinnehavaren Owe Thörnqvist, som var 87 år och 364 dagar när han tävlade i finalen av Melodifestivalen 2017”, uppger SVT.)

Ewa Roos och Eva Rydberg träffades för första gången redan 1969 när de spelade revy på Lisebergsteatern i Göteborg. Ewa Roos hade precis slagit igenom med den glada slagdängan ”Vilken härlig dag”. De har sedan dess samarbetat många gånger och är nära vänner.

Eva Rydbergs barn Kalle och Birgitta bakom bidraget i Melodifestivalen

Kalle Rydberg. Foto: Privat

Schlageräventyret är annars något av en familjeangelägenhet för Rydbergarna. Kalle har varit med och skrivit bidraget tillsammans med Ari Lehtonen och Göran Sparrdal. Evas dotter Birgitta Rydberg är alltså koreograf och ligger bakom scenshowen.

Birgitta kommer att följa dramatiken hemifrån på tv under lördagen medan Kalle finns på plats i Stockholm vid mamma Eva och ”extramamma” Ewas sida.

– ”Roosen” är som en extramorsa till mig. Hon har varit med i hela mitt liv. Det är det som är så extra kul, att de två sjunger bidraget tillsammans och att jag får vara med dem. Det är två morsor, verkligen.

Hur är det att jobba så tätt ihop med familjen?
– Det är skitkul, bara superroligt. Har man gjort så mycket ihop och så länge som vi gjort vore det bara konstigt om vi inte varit med på ett hörn här. Jag och syrran har skitkul när vi lirar ihop. Och jag tycker ju att morsan är en av de allra roligaste i underhållningsbranschen, så vi har bara roligt tillsammans.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Fredriksdalsteaterns framtid – oron inför sommaren

Kalle har i många år medverkat i ensemblen kring Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg, där mamma Eva Rydberg är teaterdirektör sedan 1994. Den invigdes redan 1932 och har kallats norra Europas vackraste friluftsteater. Otaliga komedier har satts upp på scenen genom åren – men 2020 stod verksamheten stilla på grund av coronapandemin.

– På ett sätt var det skönt för min del, för jag har jobbat varenda sommar sedan 1993. För en gångs skull kunde jag genomföra en roadtrip i Skåne, fira midsommar med vänner och sånt. Men herregud, vad man saknar att stå på scenen. Fan, det får inte bli en sommar utan teater till, säger Kalle Rydberg.

HELSINGBORG 20140505 Birgitta Rydberg i rollen som Polly under en pressvisning av Fawlty Towers 2014 . Foto: Björn Lindgren / TT

När de sätter upp pjäser på Fredriksdal brukar även svågern Robert Rydberg som är gift med Birgitta Rydberg finnas med i ensemblen.

Nu hoppas hela teatern på att få öppna upp och välkomna publiken igen i sommar.

– Hela familjen är engagerade. Vi hoppas så klart att det lättar upp och att vi kan köra igen i sommar. Det är superovisst och jag önskar man hade haft ett svar… Jag hoppas att vaccinet kickar igång så att restriktionerna går ner, annars går det inte. Då får vi kanske skjuta på det en sommar till. Det är som det är, man får sitta lugnt i båten, vänta och se. Vi får ta det som det kommer och handla därefter.

HELSINGBORG 20140505 Längst fram fr v Kalle Rydberg i rollen som Manuel, Eva Rydberg i rollen som Sybil, Adde Malmberg som Basil och Birgitta Rydberg som Polly, under en pressvisning av Fawlty Towers, eller Pang i bygget, som sattes upp på Fredriksdalsteatern sommaren 2014. Foto: Björn Lindgren / TT

Kalle Rydberg gjorde tv-debut i klassiska ”Trolltider” redan 1979

Syskonen Kalle och Birgitta Rydberg har växt upp i offentlighetens ljus och Eva Rydbergs båda barn har alltså valt att gå i hennes fotspår.

– Vi har aldrig blivit tvingade till något. Om vi själva visat intresse för något, så har hon uppmuntrat det. Jag har inte alls hållit på med skådespeleri hela livet. Ett tag var med i band, sen sökte jag till scenskolan ett par gånger men kom inte in, det var inte min grej, säger Kalle Rydberg.

Han medverkade redan som femåring 1979 i en av SVT:s allra mest klassiska julkalendrar genom tiderna ”Trolltider”, där Eva Rydberg och Birgitta Andersson hade huvudrollerna. I dag är han tacksam för mammas stöd genom åren.

– Hon har supportat den väg vi valt, men aldrig varit en sån ”stage mom” som tvingar en till någonting.

Deltävling 1 är nu avklarad av årets Melodifestival. På lördag den 13 februari är det dags för deltävling 2 och där…

Posted by Sundspärlans Friluftsteater on Saturday, February 6, 2021

”Alla ska kunna ha kul och dansa till Rena rama ding dong”

När det inte gick att spela teater coronasommaren 2020 skrev han musik i stället – och det var då den smittsamma ”Rena rama ding dong”-refrängen föddes.

– Tack vare att det inte blev något förra sommaren satt jag snickrade på en refräng, så någonting gott kom det ju ut ifrån det. Man ska bli glad när man hör låten, det är syftet.

På scenen finns flera dansare med, utklädda till seniorer, bakom veteranduon Rydberg-Roos i bidraget.

Vad handlar ”Rena rama ding dong” om skulle du säga?
– Från början var tanken att flörta lite med hela sociala medier- och Tiktok-grejen. Inte som en nidlåt, utan kontentan är att alla ska kunna ta sig upp, ha kul och dansa, såväl barn som äldre. Det är en riktig feelgood-dänga som behövs nu när det är så tråkiga tider, säger Kalle Rydberg som imponerats av 70-pluskvinnorna Eva och Ewa under repetitionerna i veckan.

– De är sådana stjärnor och rutinerade rävar. Det är någonting extra som de bara kopplar på.

Eva Rydberg och Ewa Roos tävlar med bidrag fem i Melodifestivalens andra deltävling 2021 lördag 13 februari 20.00 i SVT1.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Nu hoppas vi att familjen Rydberg och Fredriksdalsteatern får komma ut och spela inför publik igen sommaren 2021!

Vad tycker du om årets Melodifestival? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och dela vidare!