GRATTIS: Claes Elfsberg fyller 75 år – orden om efterlängtade comebacken på SVT: ”Det ska bli…”

Claes Elfsberg

Foto: Bertil Ericson/TT, SVT

Stort grattis säger vi i dag till nyhetsankaret Claes Elfsberg som fyller 75 år. Han är i mångas ögon Mr. Rapport himself.

Under lördagen gjorde födelsedagsbarnet dessutom en efterlängtad comeback på SVT – åtta år efter att han tvingades sluta.

Han klev in på SVT:s nyhetsredaktion 1975 och ledde ”Rapport” i nästan 30 år.

Efter att ha hoppat på en del andra uppdrag på kanalen gjorde Claes Elfsberg, 75, ett skifte från ”Rapport” till ”Aktuellt” och var ankare där ett par år. Men efter 45 år som nyhetsuppläsare gjorde han sin sista sändning den 30 november 2015, då han uppnått pensionsåldern 67 år.

Läs mer: Claes Elfsbergs nya besked – gripande orden om familjesorgen: ”Nu orkar jag nog inte…”

– Märkligt nog tycker SVT att jag är för gammal på nyhetsavdelningen. Jag har vant mig vid den tanken, men jag ville ju inte alls gå i pension, har Elfsberg tidigare sagt till Nöjeslivet.

Inför sitt avsked på SVT producerade han serien ”Köttberget checkar ut” som sändes på hösten 2015 – serien skildrade 40-talisternas roll i det nya Sverige.

Efter att den fasta anställningen upphörde fortsatte Claes Elfsberg att göra sporadiska inhopp på kanalen. Han har bland annat varit deltagare, och sedermera segrare, i ”På spåret” tillsammans med ex-skidskytten Magdalena Forsberg.

Sorgen efter dottern Hannas död

Hösten 2018 gjorde han en hyllad serie vid namn ”Sorgen och jag” på SVT. Det var ett starkt och känslosamt program om sorgen han kände efter att hans dotter Hanna gått bort i cancer, endast 30 år gammal.

– Hon hade cancer och både hon själv och vi andra trodde nog att hon var på väg att bli bättre. Men plötsligt blev allt väldigt mycket sämre och hon dog på överraskande sätt. Jag var chockad och oerhört ledsen och hittade som tur var fram till en sorgeterapeut, har Elfsberg tidigare sagt till Nöjeslivet.

Claes Elfsberg sökte hjälp under sorgeprocessen. Foto: Klara Furegård /Faktabruket

– Jag känner så klart en oerhörd glädje av Hanna och hennes liv. Hon var min dotter och vi stod varandra väldigt nära. Jag är glad och tacksam för det. Min fru, som inte är Hannas mamma, och jag talar om Hanna varje dag. Hon finns med oss jämt. Ibland är vi ledsna, ibland är det skratt. Sen naturligtvis i grunden är jag oerhört ledsen för att hon dog, sa han då.

Han fick ta emot hundratals brev efter ”Sorgen och jag”, folk ville tacka för programmet och samtidigt dela sin sorg med honom.

Inbjuden till nostalgiprogram

I dag, nästan sex år efter att Claes dotter Hanna dog, fyller den folkkäre och älskade tv-mannen 75 år.

Han tjuvstartade firandet genom att göra en efterlängtad comeback på SVT då han medverkade i ”Go’kväll Sveriges” nostalgisändning om 80-talet redan under lördagskvällen.

Eftersom Elfsberg själv upplevt och rapporterat om flera stora nyhetshändelser under det årtiondet var han inbjuden för att berätta om några stora nyheter som inträffade i världen under dessa år – bland annat nämnde han mordet på statsministern Olof Palme och om Berlinmurens fall.

Programledare för nostalgiavsnittet var Beppe Starbrink och Farah Abadi och det spelades in, liksom alla avsnitt av ”Go’kväll”, uppe i Umeå.

Elfsbergs ord om comebacken på SVT

När Nöjeslivet frågar Claes Elfsberg om hur han ska fira sin stora dag inleder han med att berätta om just comebacken på SVT.

Födelsedagen börjar med en arbetsresa. Jag medverkar i TV-programmet ”Go’kvälls” nostalgisändning om 80-talet. När jag kommit hem från Umeå så blir det middag med hustru Monica”, skriver han i ett sms.

Claes Elfsberg i SVT:s nostalgiprogram om 80-talet. Foto: SVT

Eftersom sändningen slutade sent under lördagen så valde han att stanna över natten. Hans första morgon som 75-åring vaknar han alltså upp i Västerbotten, sedan bär det av hemåt till frun Monica och hunden Trix.

Det ska bli väldigt roligt att medverka i ”Go’kväll Sveriges” långa direktsändning”, skriver födelsedagsbarnet inför inspelningen.

Hipp hipp hurra för Claes Elfsberg – vi hoppas att du får en underbar dag!

Det var kul att se dig på tv igen, hoppas det sker snart igen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version