GRATTIS: SVT-profilen Claes Elfsberg fyller 73 år – varma stödet från hustrun efter stora sorgen

Foto: Bo Håkansson, SVT/Hanna Franzén/TT

På fredagen fyller SVT:s folkkäre nyhetsankare Claes Elfsberg 73 år.
Nöjeslivet ber att få gratulera ett riktigt superproffs – som nu ska försöka försvara titeln i ”På spåret”.

Claes Elfsberg fyller 73 år på fredagen. Han blev mister Rapport och Aktuellt efter många år som nyhetsuppläsare i Sveriges Televisions stora nyhetsprogram.

Efter över fyra decennier som profilerat ansikte i tv-rutan tvingades han 2015 lämna SVT-huset. Detta på grund av en policy från public service-bolaget. Han var då kritisk till beslutet.

– Märkligt nog tycker SVT att jag är för gammal på nyhetsavdelningen. Jag har vant mig vid den tanken, men jag ville ju inte alls gå i pension, har Claes Elfsberg tidigare sagt till Nöjeslivet.

Efter detta har han vid olika tillfällen kommit tillbaka till rampljuset i SVT, bland annat som programledare för det tidigare morgonprogrammet ”Gomorron Sverige”.

LÄS MER: Claes Elfsberg lämnade SVT och försvann helt – detta gör han i dag

Varma stödet från hustrun efter stora sorgen

Förra hösten var han också tillfälligt tillbaka i rutan. Då sändes nämligen Elfsbergs känslosamma och starka programserie ”Sorgen och jag” på SVT. I programmet berättade nyhetsankaret om sin sorg efter dottern Hannas bortgång. Hon somnade in bara 30 år ung.

Claes Elfsberg berättade inför programstarten av serien om stödet från hustrun Monika.

– Jag känner så klart en oerhörd glädje av Hanna och hennes liv. Hon var min dotter och vi stod varandra väldigt nära. Jag är glad och tacksam för det. Min fru, som inte är Hannas mamma, och jag talar om Hanna varje dag. Hon finns med oss jämt. Ibland är vi ledsna, ibland är det skratt. Sen naturligtvis i grunden är jag oerhört ledsen för att hon dog, sade Elfsberg då, till Nöjeslivet.

STOCKHOLM 20180910 Claes Elfsberg (th) med fru Monica anländer till biograf Rigoletto infför premiären av filmen Unga Astrid. Foto: Hanna Franzén / TT

Elfsbergs dotter drabbades av virusorsakad livmoderhalscancer – och nu vill den tidigare SVT-profilen uppmana unga att vaccinera sig.

Elfsbergs uppmaning till svenska folket

Det finns ett HPV-vaccin som erbjuds flickor och pojkar. Från och med augusti 2020 erbjuds HPV-vaccination barn i årskurs 5, skriver Folkhälsomyndigheten. Vaccinet gör enligt myndigheten störst nytta för den som ännu inte har haft sexuellt umgänge.

– Det är tyvärr en cancerform som ökar, och jag uppmanar alla människor som har barn i de här åldrarna att acceptera detta och glädje ta emot möjlighet till skydd mot HPV-virus, sade Elfsberg då, till Nöjeslivet.

Efter vinsten i På spåret – Elfsberg tillbaka i rutan med Forsberg

I höst är Claes Elfsberg tillbaka i ”På spåret”. Långköraren, som har premiär just på fredagen, där kända profiler gör upp om segern i den prestigefyllda frågesporten. Förra året tog Elfsberg hem segern tillsammans med skidskytteprofilen Magdalena Forsberg. De vann då finalen över radioprofilerna Louise Epstein och Thomas Nordegren. I år siktar de på att försvara sin titel.

– Det känns hur roligt som helst att vinna första gången man är med och tävlar. Det var mer nervöst i början, ju längre vi kom i tävlingen kändes det faktiskt mindre nervöst, sade Elfsberg efter vinsten i vintras, till Aftonbladet.

Forsberg och Elfsberg återkommer i höst till På spåret. Foto: Bo Håkansson/SVT

Vi skickar våra varmaste gratulationer till Claes Elfsberg i dag, då han fyller 73 år!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!

Exit mobile version