Här synas Lasse Åbergs ”blåsning” av TV4-profilen efter alla år – bekräftar misstankarna

Här synas Lasse Åbergs ”blåsning” av TV4-profilen efter alla år – bekräftar misstankarna

Lasse Åberg är högaktuell med sin nya bok.
Samtidigt synas folkkäre stjärnans ”blåsning” nu – av Nyhetsmorgons Martin Järborg.
Skådespelaren ställs mot väggen efter alla år.

Lasse Åberg fyllde 83 tidigare i år, och håller sig ständigt aktuell.

Förutom engagemanget i sitt museum i Bålsta, har han på senare tid också sammanställt en självbiografi som nu ser dagens ljus.

Eller är det en bildografi?

Hur som helst går boken under titeln ”Samlade fragment ur ett spretigt liv”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Lasse Åberg. Foto: TV4
Lasse Åberg. Foto: TV4

– Det här är ingen klassisk självbiografi, snarare fragment ur ett spretigt liv, ett verbalt potpurri, med utdrag ur kåserier, radioprogram, föredrag och böcker och för den skenbara ordningens skull ordnad i decennier. Det kanske blir en lätt överdos av undertecknad, men bättre tala väl om sig själv än illa om andra, eller hur?”, har Lasse Åberg tidigare sagt i ett pressmeddelande.

På måndagsförmiddagen gästade han TV4:s morgonsoffa för att prata mer om sitt senare projekt – och det faktum att han sätter bilderna i centrum.

– Det är rätt naturligt, jag är ju bildmänniska, grafisk formgivare. Då är det extra kul att ha mycket bilder naturligtvis. Jag kallar den ”samlade fragment av ett spretigt liv”. Jag har inte hållit på med en sak hela mitt liv, utan det är musik, ord, bild och växelbruk hela tiden. Det är lite nedslag här och där, säger Lasse Åberg i Nyhetsmorgon.

Artikeln fortsätter under bilden.

GÖTEBORG 20070604 Lasse Åberg deltog på måndagen i Kändis-välgörenhetsgolf på Hills Golf Club till förmån för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

TV4-profilen synar bluffen efter alla år

I intervjun med programledarna Martin Järborg och Soraya Lavasani talar Åberg om sin långa och framgångsrika karriär.

De kommer in på filmklassikern ”Snowroller”, uppföljaren till succén ”Sällskapsresan”. Där Åbergs rollfigur Stig-Helmer ger sig ut i de alpina backarna på skidor.

När de tittar på en sekvens där Stig-Helmer kastar sig ut över en stor backe, frågar Järborg:

– Den här scenen, här kommer Stig Helmer åkandes off-pisten, och tar det där hoppet. Nu antar jag, ingen skugga över din skidåkningskapacitet. Men det där var väl ändå en stuntsnubbe? säger Martin Järborg.

Artikeln fortsätter under bilden.

Bild ur Snowroller. Foto: TV4

Och jo visst, Åberg bekräftar att så är fallet. Det var en slags ”bluff”, eller ett filmtrick, där produktionen använde sig av en stunt man i hans ställe.

– Ja, det var en kille som var sån där freestyle-skidakrobat. Jag kan berätta att han sminkades med en präktig mustasch, han var blond och blåögd och ingen mustasch. Jag hade ju präktig mustasch på den tiden. Och vi tog om det kanske fem gånger. Varje hopp så tappade han mustaschen, så att sminkösen Bibi Dawe fick kratta fram den ur snödrivorna. ”Var fan är mustaschen?”, säger Åberg och skrattar.

Soraya Lavasani och Martin Järborg. Foto: TV4

Samtidigt menar Åberg att många tagningar i skidbacken gjorde han ändå själv.

– Men jag gjorde rätt många egna skidåkningar. In i bäckar och kök och sådär. Så jag var nästan stunt man. Jag åkte mycket skidor på den tiden, så det var kul.

Härlige Lasse, tack för alla skratt du bjudit på genom åren!