Jon Henrik Fjällgrens gripande hälsning till sina plågoandar

Jon Henrik Fjällgrens gripande hälsning till sina plågoandar – efter mobbningen i barndomen

Jon Henrik Fjällgren öppnar upp sig om mobbningen han utsattes för som barn i det senaste avsnittet av ”Stjärnorna på slottet”.

Berättelsen gör de andra deltagarna märkbart berörda. I en intervju med Nöjeslivet skickar Jon Henrik en hälsning till sina plågoandar.

– Jag har aldrig känt någon ilska mot någon, utan mer känt att jag tyckt synd om dom. De har inte riktigt förstått att de gjort fel, säger han.

Jon Henrik Fjällgren, 35, tog det svenska folket med storm med sin känslosamma jojk i ”Talang 2014”.

Hans jojk, tillägnad sin bortgångna vän Daniel, hyllades stort av både juryn och publiken. Och sedan dess har han blivit en av Sveriges folkkära artister.

Genom åren har han medverkat i Melodifestivalen tre gånger, och i februari är det dags igen.

Men för tillfället är stjärnan aktuell med sin medverkan i SVT-programmet ”Stjärnorna på slottet”.

Jon Henriks gripande berättelse i ”Stjärnorna på slottet”

Under lördagen var det Jon Henriks dag i den stora tittarfavoriten.

Och under programmets gång delar han med sig om mobbningen han utsattes för som barn. Det pågick ända från förskolan fram till åttonde klass, berättar han.

– Barnen sa ofta svarting, neger, flytta hem till ditt hemland. Ibland sa de att du ska dö, säger han i programmet och fortsätter:

– De gick mycket på att jag är same och min hud.

Mobbningen tog hårt på Jon Henrik, som fick svåra utseendekomplex. I programmet delar han även med sig av ett minne som han ”aldrig kommer att glömma”.

Jon Henrik Fjällgren i ”Stjärnorna på slottet”. Foto: Skärmdump / SVT

LÄS MER: Jon Henrik Fjällgrens ville ta sitt liv – då räddades han av vännen: ”Det är ett under att jag inte har gjort det”

Mobbarna ville begrava Jon Henrik levande

– Det är en dag jag aldrig kommer glömma. Det var när jag kom till fritids, då möttes jag av en pojke som är andfådd. Han säger ’du kan inte vara här idag, dom planerar att gräva ner dig’, berättar Jon Henrik i ”Stjärnorna på slottet”.

När de går för att titta upptäcker Jon Henrik att mobbarna har grävt en grop i marken, och i botten sticker vassa grenar upp.

– De sa att de planerar kasta ner mig i gropen och gräva över alltihop. Det är första gången jag känt dödsångest, säger Jon Henrik.

De andra slottsgästerna blir märkbart berörda av Jon Henriks berättelse.

– Det var ju ett mordhot, utbrister Pia Johansson.

– Ja verkligen, instämmer Carolina Gynning.

Jon-Henrik Fjällgren. Foto: SVT

LÄS MER: Jon Henrik Fjällgrens krav på SVT – uppgörelsen bakom kameran i Stjärnorna på slottet: ”Extremt”

Artistens hälsning till sina plågoandar

Nu har det gått flera månader efter programmet spelades in. När Nöjeslivet får en pratstund med artisten inför programmet berättar han att händelserna har satt djupa spår.

– Det finns stunder då man är helt ensam och om nån kanske säger nåt dumt, då blir det en påminnelse, sade han.

Händelsen med gropen är ändå bara en av många. Men i dag känner Jon Henrik sig stark.

– Det är så många händelser, så det där är bara en av allt som hänt med mobbningen. Men jag har vuxit i mig själv i och med att jag har kunnat prata om det. Och så har jag valt att gå mot ljus och människor som ger mig positivitet.

Vad skulle du vilja säga till dina mobbare idag?

– Jag har förlåtit alltihop. Jag vill inte någon illa. Jag har aldrig känt ilska mot nån egentligen, utan mer känt att jag tyckt synd om dem. De har inte riktigt förstått att de gjort fel. Jag har också gjort fel i mitt liv många gånger, och det kan jag inte ändra på. Det jag kan göra något åt är framtiden, säger han.

Vad tyckte du om Jon Henriks avsnitt i ”Stjärnorna på slottet”? Skriv gärna en kommentar på vår Facebooksida!

”Stjärnorna på slottet” sänds på SVT1 klockan 20.00 på lördagar. Programmet går innan dess att se på SVT Play, där det publiceras klockan 02.00 natten till lördag.