Foto: Mikael Andersson/TT, Foto: Anders Wiklund / TT

Katarina Ewerlöf vägrar skönhetsingrepp – sätter ner foten mot utseendekraven: ”Herregud…”

Katarina Ewerlöf har synts på vita duken i många år och idag är hon en av våra mest uppskattade skådespelerskor.

Nu berättar hon för Aftonbladet om sin syn på skönhetsingrepp och den utseedefixering som finns inom filmbranschen.

År efter år har svenska folket underhållits av filmen ”Tomten är far till alla barnen” som idag är en sann julklassiker.

Med några av våra mest folkkära skådespelare i form av Peter Haber, Dan och Anders Ekborg, Leif Andrée och Suzanne Reuter har det blivit en av de mest populära svenska kultfilmerna som gjorts.

Självklart är även Katarina Ewerlöf, som axlar rollen som Sara, tätt förknippad med filmen.

Katarina Ewerlöf
STOCKHOLM 20231113 Katarina Ewerlöf, aktuell i SVT:s julkalender ”Trolltider”. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

Hon har under december 2023 även synts till varje dag i SVT som Märta i julkalendern ”Trolltider – legenden om Bergatrollet”.

”De pratade verkligen ner ens framtid”

Utöver detta så är Katarina också en av Sveriges mest anlitade ljudboksuppläsare, och hon har även tagit sig an mängder av roller både på scenen och vita duken.

Att filmindustrin är utseendefixerad är knappast någon hemlighet, och en del kvinnliga skådespelare har även vittnat om att det är svårt att få roller när man kommer upp i åldern.

Lyckligt nog är detta något som Katarina inte märkt speciellt mycket av.

– Det upplever jag inte alls och det är underbart. Men det där fick man höra redan på scenskolan. De pratade verkligen ner ens framtid som kvinna i yrket, säger hon till Aftonbladet.

Därför vägrar hon skönhetsingrepp

I samma intervju berättar hon att det inte funnits på kartan att ändra sitt utseende i form av skönhetsingrepp eller botox.

– Herregud, vi är våra egna instrument och det är klart vi måste kunna röra på ansiktet och ha våra åldrar och rynkor med oss. Visserligen är det tråkigt när det börjar fladdra, men det är som livet självt. Vad ska man göra? Vi har levt och det är vackert i sig. Sedan kan man ju fråga sig varför män tillåts att åldras och håva in roller utan kommentarer, på ett helt annat sätt än kvinnor. Det är en diskussion i sig, säger hon till tidningen.

Vad gäller framtiden så vill hon gärna fortsätta jobba så länge det bara går.

– Jag fortsätter med det här så länge telefonen ringer och hoppas bli en sådan person som de till slut släpar ut med klackarna i scengolvet. Jag ser ingen anledning till att sluta jobba. Jag älskar att interagera och se vad som händer mellan mig och en medspelare. Berätta historier är livet, säger hon.

Vi tycker du är fantastisk, Katarina!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev