Klas Möllbergs nya ärliga ord om cancern – efter alla år: ”Märkte att det var något…”

Klas ”Klasse” Möllberg fick sitt cancerbesked efter att en vän tjatat på honom i flera år att gå och kolla sig. Han hade tur att sjukdomen upptäcktes i tid.
Nu kommer han med en ny uppmaning till alla svenskar.
– Det är jätteviktigt att kolla sig, säger han till Expressen.

Han är musikern och skådespelaren som gett oss oförglömliga roller som Banarne i ”Electric Banana Band”, Hemliga Arne i ”Trazan och Banarne” och som skidläraren Mackan i Lasse Åbergs ”Sällskapsresan II – Snowroller”.

Läs mer: Lasse Åberg fyller 84 år – därför vägrar stjärnan gå i pension: ”Ett sätt att vara”

Klas ”Klasse” Möllberg, 76, gjorde sedermera det egna barnprogrammet ”Klasses frukostklubb” som sändes i början av 1990-talet, där karaktärer som Klasse Kock och Professor Fnasse dök upp. Två år senare kom uppföljaren ”Klasses julkalender” – som direktsändes.

– Vilken dåre gör 26 halvtimmar direktsändning? Jag träffade Arne Hegerfors en kväll när jag var ute och han sa: ”Hur vågar du, tänk om du blir sjuk”. Men det var bara att köra, säger Klas Möllberg till Expressen.

Så lever Klas Möllberg nu

Numera bor ”Klasse”, som ursprungligen kommer från Katrineholm, på Tosterön utanför Strängnäs. Han lever där med sin fru Catarina. Trots sin ålder vill han inte ha ett stillasittande liv. Han vill ha fart och fläkt.

I somras var han till exempel ute med sina bandkollegor från ”Electric Banana Band”, Lasse Åberg och Janne Schaffer, på olika spelningar. Han lirar också själv en del.

– Jag har ingen lust att bara sitta och klia mig i huvudet och undra vad jag ska hitta på. Det är ju så kul att underhålla folk, det är ett privilegium, säger han.

Möllberg fick prostatacancer

För tio år sedan drabbades musikern och skådespelaren för prostatacancer. Han hade då gått och kollat sig flera gånger tidigare, så lyckligtvis upptäcktes sjukdomen i ett tidigt skede.

– Jag får tacka en väldigt god vän som var urolog. Han var på oss killar, även när vi var 35–40 bast, att vi skulle kolla oss. Det var han som märkte att det var något där, säger han.

Det visade sig att Klas hade tre små tumörer som senare kunde opereras bort. Han är friskförklarad sedan en tid. Men han har varit väldigt öppen med att prata om sin cancer det senaste decenniet. Han tycker att fler borde våga prata om sjukdomen och framför allt gå och kolla sig regelbundet.

– Tidigare vågade ingen snacka om det. Jag har kamrater som har gått bort i prostatacancer, de har kommit in till läkaren för sent och det har spridit sig. Det är jätteviktigt att kolla sig, uppmanar han.

Vilken tur att du hann kolla dig i tid och att du fick hjälp direkt. Man önskar att alla hade den möjligheten.

Starkt att du vågar och vill berätta, ”Klasse”.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev