Därför tänker inte Lasse Åberg fira 60-årig bröllopsdag – oväntade beslutet med frun Inger

För de flesta är en bröllopsdag någonting stort att fira. ”Grattis till oss, vi orkade med varandra i ett helt år till”. Men för Lasse Åberg är det ingen stor grej.

Trots att han och frun Inger varit gifta i 60 år och egentligen borde fira sitt diamantbröllop har de inga särskilda planer.

– Det är ingen stor grej i vårt liv med sådana saker, säger han till Expressen.

Vi känner honom kanske allra mest som Stig-Helmer Olsson i filmen ”Sällskapsresan” och alla uppföljarna. Hans roll som Trazan Apansson i barnprogrammet ”Trazan & Banarne” samt i Electric Banana Band är också legendarisk.

I övrigt är Lasse Åberg, 83, en stor tecknarikon och grafisk designer som bland annat skapat flera pastischer med Musse Pigg-tema samt stått för formgivningen av tyget som pryder tunnelbanevagnarna i Stockholm.

Läs mer: Här synas Lasse Åbergs ”blåsning” av TV4-profilen efter alla år – bekräftar misstankarna

Hans första film spelade han in redan 1966, så han har med andra ord varit känd för svenskarna i närmare 60 år. Redan innan genombrottet hade han hunnit gifta sig med frun Inger Åberg.

Lasse Åberg med hustrun Inger på Augustgalan på Berwaldhallen i Stockholm 2007. Foto: Jessica Gow/TT

De träffades på konst- och designhögskolan Konstfack i huvudstaden.

1963 gifte de sig och har således varit ett äkta par i 60 år nu i år.

– Tusan vad tiden går, konstaterar den folkkäre allkonstnären Åberg när han pratar med Expressen.

”Hänt att vi glömt”

Trots att de varit tillsammans så pass länge verkar de inte ha tröttnat på varandra. Snarare tvärtom. De har hittat ett bra sätt att få vardagen att fungera, genom att fortsätta att arbeta på varsitt håll och återförenas i slutet av dagen.

– Vi håller på med färg och form varje dag. Hon i sin sida av huset och jag i min. Sedan lagar vi mat tillsammans varje dag, det är också ett bra sätt att hålla ihop, säger han.

Läs mer: Lasse Åberg fyller 83 år – så träffade han sin fru Inger för över 50 år sen

Lasse Åberg. Foto: TV4
Lasse Åberg. Foto: TV4

Något firande av diamantbröllopet (60-årig bröllopsdag) blir det däremot inte. Det finns i nuläget inget speciellt inplanerat – och det kommer nog inte förändras framöver.

– Det har vi inte pratat om. Att göra som en stor sak av att man hållit ihop länge det har vi aldrig gjort. Det har hänt att vi glömt våra bröllopsdagar och så där, det är ingen stor grej i vårt liv med sådana saker, berättar han.

Stort grattis säger vi till er, Lasse och Inger. Trots att ni inte gör det till en stor grej är det värt att fira – för det är en prestation i sig att leva med någon i över 60 år.