Lasse Berghagens sista farväl i största hemlighet – beslutet med Mark Levengood inför sin död

Nu meddelar Viaplay att det finns en sista intervju med Lasse Berghagen som kommer att sändas den 29 oktober.

Det är Mark Levengood som intervjuat den saknade stjärnan.

I torsdags förra veckan kom det sorgliga beskedet om att den folkkäre Lasse Berghagen gått bort.

Nu meddelar Viaplay att Mark Levengood gjorde en sista intervju med Lasse för ett år sedan. Intervjun kommer att sändas den 29 oktober klockan 20:00 i TV3 och kommer även att finnas tillgänglig på Viaplay.

Programmet är en del av en ny programserie som heter ”Sista ordet”. Mark Levengood har intervjuat flera av våra stora profiler. Premissen är att intervjun sänds efter att personen gått bort. Intervjuerna sker i största hemlighet i en tom studio.

– Hur summerar man ett långt och spännande liv? Vad blir viktigt att titta tillbaka på i backspegeln, och vad krymper i betydelse? Och hur formulerar man sig när man vet att intervjun sänds först efter ens bortgång? Jag är tacksam för det förtroende jag fått, där jag varsamt och respektfullt försökt hjälpa våra legendarer att vid ett sista tillfälle prata till vårt land och ta farväl, säger Mark Levengood i ett pressmeddelande.

Lasse Berghagen och Mark Levengood i Sista ordet
Foto: Viaplay

Lasses sista ord

Varken Lasse Berghagen eller Mark Levengood visste när deras samtal skulle sändas.

– I mitt liv har jag upplevt att människor blir kvar, även när de går bort. Jag hoppas Sista ordet bidrar till att Lasse lever vidare i oss, dels genom sin musik och sina dikter, dels genom alla de fina tankar han framför i vårt samtal, säger Mark Levengood i ett pressmeddelande.

I intervjun kommer vi att få höra Lasse Berghagen prata om sitt liv, sin karriär och sina tankar kring döden. Lasse ger också sina sista ord till nationen. Det är ett känsligt och intimt samtal för både Lasse och Mark.

– Jag har alltid skjutit döden ifrån mig. Jag tror att det finns något mer, något som vi inte förstår oss på idag, säger Lasse Berghagen i Sista ordet.

Intervjuerna arkiveras för all framtid

Allt råmaterial från intervjun med både Lasse och alla andra profiler som Mark intervjuat kommer att doneras som kulturarv till det Kungliga biblioteket.

– Att få leda Sista ordet har varit utmanande och kanske det märkligaste jag gjort hittills i min karriär. Jag har fått möta människor vars liv genom många årtionden berört Sverige. Redan där blir intervjun intressant för mig. Men en dag ska dessa människor dö, och även deras död kommer att beröra nationen, säger Mark Levengood i ett pressmeddelande.

Vad otroligt intressant men vemodigt att få ta del av Lasses sista ord.

Vad har du för tankar kring det nya programmet? Dela gärna med dig av dina tankar i en kommentar på Facebook.

LÄS MER: