Linda Gray blev känd i ”Dallas” – så ser hon ut idag

Linda Gray blev ett känt namn genom sin rolltolkning av Sue Ellen Ewing i den populära såpan Dallas.

Hon stannade kvar i serien i mer än 300 avsnitt, men trots att hon hade en framgångsrik karriär kämpade Gray också med många saker på ett personligt plandet här är berättelsen om Linda Gray, som fortfarande är stark idag, vid 84 års ålder.

Genom tv- och filmhistorien har vi sett skådespelare och skådespelerskor leverera fantastiska prestationer hur många gånger som helst. Jag vet inte hur det är med dig, men i dessa verkligt fantastiska prestationer känns det som om skådespelarna själva i stort sett var gjorda för rollerna och att ingen annan kunde spela dem i samma utsträckning.

Kan du till exempel ens föreställa dig att Lilla huset på präriens frontfigur Charles Ingalls skulle ha spelats av någon annan än Michael Landon? Eller skulle Mary Poppins ha varit lika bra om någon annan än Dick Van Dyke hade spelat Bert?

Linda Gray – Sue Ellen Ewing

Det finns så många exempel på just den här typen av roller, men låt oss prata om en specifik. Personligen kan jag inte ens föreställa mig att titta på den ikoniska tv-serien Dallas utan Linda Gray i rollen som Sue Ellen Ewing. Jag talar för många när jag säger att vi är tacksamma för att hon fick rollen.

Linda Grays liv har varit mycket speciellt; man skulle kunna gå så långt som att beskriva det som en berg- och dalbana. Gray har kämpat mot livshotande sjukdomar, missbruk och även kämpat sig igenom ett mindre tillfredsställande äktenskap. Men även om hon verkligen har gått igenom tuffa tider har hon alltid kommit ut på andra sidan starkare, fast besluten att göra det mesta av sitt liv och ha en lång och framgångsrik karriär.

I Dallas spelade Gray tillsammans med Larry Hagman och Patrick Duffy. På senare år har hon avslöjat sina känslor kring att spela tillsammans med Hagman och hemligheterna bakom deras fantastiska kemi på inspelningsplatsen. Linda Gray föddes den 12 september 1940 i Santa Monica, Kalifornien.

Foto: Youtube

Linda Gray – barndom

Som litet barn ställdes Linda Gray inför en stor utmaning när hon fick diagnosen polio. Hennes farfar hade redan diagnostiserats med viruset och hennes föräldrar blev förkrossade. För Linda själv var det dock ingen stor sak.

De visste inte vad det var när han var 17 år och han satt alltid i rullstol”, minns hon. ”När jag fick diagnosen blev alla i min familj galna, men det blev inte jag. Jag tänkte att jag kunde ha en rullstol som farfar.

Gray växte upp i Culver City, Kalifornien, där hennes far hade en urmakarbutik. Redan som litet barn hade hon artisteriet i blodet. Hon uppträdde på gatorna i sitt grannskap. När Linda gick på Notre Dame Academy i Los Angeles spelade hon huvudrollen som Askungen i uppsättningen av Cinderella. Hennes far gav henne och hennes syster Betty den stabilitet som de behövde.

Han erbjöd dock inget känslomässigt stöd”, skrev Linda Gray i sin bok ”The Road to Happiness Is Always Under Construction” (2015). ”Han fanns bara där, som en möbel, men det här var en annan tid.

Man gick inte till pappa med pojkvänsproblem. Gud förbjude. Men han stöttade mig i min karriär.”

Deras mor Marge, en före detta konstnär och ballerina, var raka motsatsen.

Problemfylld barndom

Marge drack mycket och det dröjde inte länge förrän de två unga systrarna fick ta kontroll över sitt hem.

Hon var inte full, det var aldrig något skrik”, skriver Linda. ”Hon var inte elak – hon var bara suddig, i sin egen värld, hon kunde glömma att köpa mat så jag började laga mat. Min syster och jag gillade henne inte.

Senare i livet gick Marge så småningom med i Anonyma Alkoholister och slutade dricka. Linda tror att hennes mammas alkoholvanor var ett resultat av besvikelse och undertryckt kreativitet. Hon blev fast besluten att undvika att gå samma öde till mötes som sin mor.

Jag kände att om jag inte satsade på min karriär skulle samma sak kunna hända mig”, förklarar Linda Gray.

Men på sin väg genom livet har hon mött flera utmaningar. Och hindren började komma redan när hon var i 20-årsåldern.

Mardrömsäktenskap

Att växa upp i Culver City innebar att man befann sig mycket nära världens huvudstad för showbusiness, Hollywood. Tillsammans med sina vänner brukade Linda Gray hänga i de olika studiorna efter skolan och få autografer av stjärnor som Tyrone Powers och Spencer Tracy.

I unga år ville Linda Gray studera medicin. Men eftersom hon växte upp nära filmstudiorna ändrade hon fokus och visste snart att hon ville bli skådespelerska. I tonåren arbetade Gray som modell för flera skönhetsföretag och flygbolag. Linda Gray var bara 21 år gammal när hon gifte sig med fotografen Edward Lee Thrasher. Äktenskapet blev dock något av en mardröm för Linda.

Hennes karriär och strävan efter att arbeta inom showbusiness lades på is. Istället tog hon på sig rollen som hustru och sedan mor. År 1960 fick paret en son, Jeff Thrasher, och sex år senare föddes dottern Kehly.

Edward, säger Linda, sa egentligen inte så mycket. Familjen flyttade till Santa Clarita, där hon bor än idag, men Linda var fast besluten att göra sin egen karriär. Deras äktenskap var enligt Linda känslomässigt kallt. Hon kände sig övergiven.

Det slet mig i stycken, men jag tänkte bara att jag skulle få det här att fungera på något sätt”, förklarade hon. ”Det tog mig 21 år att lämna mitt äktenskap”.

Samtidigt ville hennes man Ed inte att hon skulle ha deltidsjobb; han ville ha en lyxig livsstil hemma. Linda bestämde sig för att det var en chans för henne att komma in i showbusiness, och inom kort dök hon upp i tv-reklam. En hel del av dem.

LÄS MER:

Linda Gray – karriär

Hon hade två korta, okrediterade framträdanden i långfilmerna Under the Yum Yum Tree och Palm Springs Weekend 1963.

Ett par år senare fick Linda Gray ett gig som idag är ganska legendariskt. Hon var 27 år gammal och fick 25 dollar för att vara Anne Bancrofts dubbelgångare på affischen till filmen The Graduate (1967), med en ung Dustin Hoffman i huvudrollen. Grays ben syns på den ikoniska bilden, och lustigt nog fick hon faktiskt spela Mrs Robinson i West End State-produktionen av The Graduate 2001.

Men alla älskade henne inte. I sina memoarer från 2015 lade Gray till ett refuseringsbrev som hon fick från Glamour Magazine i början av 1960-talet. Men det fick henne verkligen inte på fall.

Det var så roligt att jag behöll det där brevet”, sa Gray. ”Jag behöll brevet för att jag insåg att vi alla får avslag, och det var hennes åsikt när jag var 20 år gammal. Jag kunde ha fått det att förstöra mitt liv. Men det gjorde jag inte. Den här stridslystna ådran kom fram – ”Jaså? Jag ska visa dig! Med stor kärlek och mycket humor behöll jag det där brevet. Det sparkade mig i baken och fick mig att vilja gå och göra något.

Linda älskade att vara mamma, men var samtidigt frustrerad över att inte kunna satsa på sin karriär. När hon till slut bestämde sig för att ta skådespelarkurser var hennes man inte glad.

Linda Gray – Dallas

Han sa: ’Varför blir du inte skådespelerska när barnen går på college’”, minns hon.

Vid 37 års ålder gick Linda Gray dock sin egen väg och tog skådespelarkurser tillsammans med många yngre potentiella skådespelare. Skådespelaren Dennis Weaver såg Grays talang och hjälpte henne att få sitt första riktiga skådespelarjobb, som gästskådespelare i TV-serien Marcus Welby M.D. 1974. Det skulle inte dröja länge innan allt förändrades till det bättre.

År 1978 fick Gray rollen som Sue Ellen Ewing i den nya TV-såpan Dallas. Först var hon tänkt att vara en återkommande gästroll under den första serien på fem avsnitt, men hon blev snart en ordinarie skådespelare. Hennes prestationer gjorde henne faktiskt till en stjärna.

Dallas handlade om korruption, svek, lögner, affärer och skandaler som utspelade sig på Southfork Ranch i serien. Grays insats hyllades av tv-kritikerna och tillsammans med skådespelarkollegorna Larry Hagman och Patrick Duffy ledde serien henne till stora framgångar. Gray blev något av en sexsymbol i Dallas, och kemin mellan henne och Larry Hagman var äkta.

Relation med Larry Hagman

Cheferna på CBS såg allt hända framför sina ögon, och det var ren magi. Gray säger dock att verkligheten inte var uppbyggd kring någon sexuell kemi.

Han var den elaka storebror som jag aldrig hade”, säger Gray. ”Han gjorde alltid något som jag tyckte var fel – han drack för mycket, eller vad det nu var, och jag tillrättavisade honom, men han älskade det, han älskade att göra något bara för att göra mig galen. Jag sa: ”Ät inte det där. Du behöver inte så mycket socker, och sluta dricka.’

Jag var en plåga – och han älskade det”, fortsatte hon. ”Han gjorde saker med flit för att få mig att hetsa upp mig. Regissörerna var helt imponerade. De trodde att vi var galna tonåringar, men när de sa ”action” blev vi J.R. och Sue Ellen. Det var sömlöst. Vi vet inte vad som hände. Det var helt magiskt. Vi kände oss välsignade, och det var vi.

Dallas hyllades inte bara av tv-kritiker och chefer i branschen; publiken älskade den också.

Programmet slog flera tittarrekord och blev en av de hetaste sakerna på TV. Än i dag är det en av de mest långlivade showerna i amerikansk tv-historia på bästa sändningstid.

Dallas – tv-rekord

Den 21 november 1980 fick tittarna svaret på mysteriet om vem som sköt Larry Hagmans rollfigur JR Ewing, och folk ville verkligen se det. Mer än uppskattningsvis 80 miljoner människor såg avsnittet, vilket gjorde det till den största publiken för ett enda tv-program någonsin i USA vid den tiden, enligt BT. Det låg kvar som nr 1 tills 121 miljoner tittare såg det sista avsnittet av sitcomen M*A*S*H.

Gray nominerades till två Golden Globe Awards för bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie samt till en Primetime Emmy Award för bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie för sin insats i Dallas.

Under sin framgångsrika tid i serien skilde sig Gray slutligen från sin make Ed Thrasher 1983. Hennes son Jeff följde i sin mors fotspår och blev regissör. Jeff fick en Emmy-nominering 2018 för ”Outstanding Directing in a Multiple Camera Lifestyle, Culinary or Educational and Informational Program” för Furze World Wonders. Han tilldelades också en Canadian Screen Award för bästa vetenskaps- eller naturdokumentärprogram eller -serie för sin Mission Asteroid 2015.

Tragedi med sonen Jeff Thrasher

Tragedin slog dock till 2020 när Jeff gick bort efter en rapporterad kamp mot leukemi. På Instagram publicerade Linda Gray en hyllning till sin bortgångne son.

Ett firande av min son Jeffs liv. Han var den snällaste, roligaste, sötaste människan….. han gav världen sådan kärlek och var älskad av alla! Må hans resa bli en magisk sådan”, skrev hon.

Linda Gray idag vid 84 års ålder

Linda Gray medverkade i hela 308 avsnitt av Dallas. Men vad gjorde hon efter serien? Hon fortsatte dock att medverka i flera tv-serier och 2012 återvände hon till rollen som Sue Ellen Ewing när Dallas förlängdes med två säsonger. Gray tilldelades också en Special Award vid 2014 års USA Film Festival Award.

Idag är hon 84 år gammal. Men hon ser fortfarande lika fantastisk ut som någonsin!

Linda Gray har gått igenom mycket i livet, ända sedan barndomen, genom sitt första äktenskap och den tragiska bortgången av hennes son. Men en sak är säker: hon har lärt sig hur man hanterar negativa saker och omvandlar dem till den energi hon behöver för att fortsätta.

Vi älskar henne för det och önskar henne all lycka i framtiden! Dela gärna den här artikeln på Facebook med familj och vänner.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...