Susan Howard spelade Donna i ”Dallas” och försvann helt – så gick det sen

Han spelade Donna Culver Krebbs i ”Dallas” och försvann sen ur rampljuset.
Så här gick det sen för skådespelaren Susan Howard.

Hon hade rollen som den intelligenta och politiskt aktiva Donna Culver Krebbs som var gift med ranchmannen Ray Krebbs i ”Dallas”.

Skådespelaren Susan Howard föddes den 28 januari 1944 i Marshall, Texas, och blev en självklar del av den mycket populära tv-serien som även nådde stora framgångar i Sverige. Susan spelade Donna under åren 1979-1987 – när ”Dallas” stod på sin absoluta topp enligt de flesta tittare.

Susan Howard föddes i Texas 1944 under namnet Jeri Lynn Mooney. Hon valde senare att ta namnet Susan Howard eftersom hennes far redan i unga år kallat henne Susie. Howard var ett släktnamn, och släkten härstammar från den irländska storstaden Cork.

Susan Howard fick roller i Star trek och Columbo

Redan i unga år förstod Susan att det var inom skådespeleriet som hon skulle komma att ha en stor framtid. När hon gick på high school fick hon ta emot priset University Interscholastic League award som bästa skådespelare. Hon gick därefter vidare till universitetet i Texas för några års dramastudier, innan hon fortsatte vidare mot Los Angeles – den amerikanska storstaden där så många tv-serier och filmer spelats in genom åren.

Hennes karriär tog fart i slutet av 1960-talet – och i början av 70-talet fick hon roller i två filmer som skulle komma att bli riktiga succéer: tv-serierna ”Mission: Impossible” och kriminalklassikern ”Columbo”. Hon har också varit med i sci fi-kultserien ”Star trek”.

Men det var alltså i ”Dallas” som hon fick sin riktigt stora roll. Som Donna Culver Krebbs, gift med ranchmannen Ray Krebbs, spelad av skådespelarkollegan Steve Kanaly.

Hon har dessutom skrivit manus till några avsnitt själv.

LÄS MER: Steve Kanaly spelade Ray Krebbs i ”Dallas” och försvann helt – så här ser han ut i dag, 33 år senare

På senare år har hon ofta medverkat i återföreningar med andra tidigare Dallas-skådespelare, som här år 2008 när Howard fanns med vid 30-årsjubileumet av tv-serien vid Southfork Ranch i Parker, Texas.

Den senaste filmen hon står listad i på internationella filmsajten Imdb är i en roll i filmen ”Come the Morning” från 1993.

Foto: Shutterstock

Privat är Susan Howard gift med filmproducenten Calvin Chrane sedan mitten på 70-talet. Paret bor i Texas. Howard har också en dotter från ett tidigare äktenskap. I dag är hon 78 år och har bland annat gjort sig känd för sitt politiska engagemang, bland annat i frågan om vapenlagar i USA.

Här kan man se en intervju där flera ”Dallas”-stjärnor gjorde en intervju i tv-kanalen ABC i samband med en återförening:

Vad minns du bäst från ”Dallas”? Skriv gärna en kommentar!