Lisa från ”Alla vi barn i Bullerbyn” flydde rampljuset helt

För många av oss har Astrid Lindgren haft en betydande roll under vår barndom.

Hennes varma berättarröst inger alltid en känsla av trygghet och känns igen på en sekund.

En annan röst många är bekanta med är Linda Bergströms, som spelade ”Lisa” i Astrids succé ”Alla vi barn i Bullerbyn.”

Men efter tv-framgångarna möttes Linda av mobbning och tillslut valde hon att lägga skådespelarkarriären bakom sig.

Det finns ingen svensk författare som förgyllt så många människors barndom som Astrid Lindgren.

Genom henne har Emil i Lönneberga, Rasmus på luffen, Pippi Långstrump och Bröderna Lejonhjärta fått liv.

Som liten fick man sitta fascinerad framför TV:n och leva sig in i hennes fantastiska berättelser och spännande värld.

En av storfavoriterna för väldigt många är ”Alla vi barn i Bullerbyn.”

Foto: TV4/Cmore

Läs mer: För 52 år sen tog ”Emil i Lönneberga” alla med storm – flydde sen från snickerboa och försvann helt

Läs mer: Allan Edwall dog plötsligt – dagarna efter bekräftade Astrid Lindgren det många misstänkt om stjärnan

Inspirerades av sin egna barndom

Precis som med så många av hennes andra berättelser kommer inspirationen till böckerna från Astrids egen barndom.

Hon växte upp på gården Näs i Vimmerby på 1920-talet och just ”Barnen i Bullerbyn” är baserade på platsen Sevedstorp. Där står nämligen tre hus i rad, och Astrids pappa växte upp i mellangården.

Foto: Holger Motzaku/ Wikimedia commons

Det var också där filmerna sedan kom att spelas in i slutet av 80-talet.

”Bullerbyn fanns en gång”

På Astrid Lindgrens officiella hemsida beskrivs det hur författaren svarat till en liten flicka från Wien som undrade om Bullerbyn fanns på riktigt:

”Bullerbyn fanns en gång, men det är länge sedan. Inte var det precis som det står i böckerna – det är det aldrig – men barnen fanns, lekarna fanns, hagarna fanns fulla av stenrös och smultron, Bullerbybarnen sprang där på bara fötter och byggde lekstugor och kojor och trädde smultron på strån. Höskullen fanns, Bullerbybarnen sov där ibland och gjorde sig många grottor i höet. Uggleträdet fanns, där Bullerbyns Bosse en gång la ett hönsägg och lät ugglorna kläcka en kyckling åt sig, sorkeriet fanns, ”Bullerbyns sorkeri”, fast sorkarna rymde redan första natten … till stor grämelse för Bullerbyns Lasse.

Vårstället i diket fanns, där Bullerbyns Anna och Lisa satt bakom skymmande hägg och ”inte visste själva vad dom gjorde”, gullvivsängarna fanns och vitsippsställena, där de första vitsipporna växte, den kloka märren Svea fanns och var precis så klok som det står i boken, den arga baggen fanns, och den snälla farfar, som gav barna i Bullerbyn bröstsocker och sa ”håhåjaja”, han fanns också, jo då, hela Bullerbyn fanns, och Bullerbyns Lisa bodde i ett gammalt rött hus med vita knutar och en rund blomsterrabatt framför.”

ARKIV 1986 – ”Alla vi barn i Bullerbyn”, Film av Lasse Hallström. Flickor fr v, Linda Bergström, Ellen Demerus, Anna Sahlin och Tove Edfeldt. Pojkarna heter Crispin Dickson Wendenius, Harald Lönnbro och Henrik Larsson. Foto: NTB SWEDEN Kod: 190 COPYRIGHT PRESSENS BILD

Alla vi barn i Bullerbyn- handling

Historien om dessa barn och alla deras upptåg beskrivs ur nioåriga ”Lisas” ögon.

De lever ute på landsbygden i Småland och det mest framträdande i berättelsen är deras fina vänskap till varandra.

Bullerbyn består av tre olika gårdar: Norrgården, Mellangården och Sörgården.

Barnen som bor där blir som en stor familj och gör det mesta tillsammans. De hjälper varandra och hittar på roliga lekar och aktiviteter.

Läs mer: Inger Nilssons ärliga ord om rollen som ”Pippi” – förstört hennes kärleksliv

Läs mer: ”Pigan Lina” lämnade landet efter Emil i Lönneberga – 4 år innan sin död förlorade hon sitt livs kärlek

Astrids egen lammunge

En sak som många nog minns från ”Alla vi barn i Bullerbyn” är när Lisa får ta hand om en egen lammunge, och faktum är att Astrid själv också hade en lammunge när hon var liten.

”Jag sålde den för 30 kronor till min far, som sen gruvligt nog sålde den vidare för hundra,” har hon sagt enligt hemsidan.

Filmen blev snabbt en solklar favorit efter premiären och än idag spelas de flitigt hemma hos barnfamiljer, eller hemma hos den som känner sig nostalgisk.

Premiären för ”Alla vi barn i Bullerbyn”

Några dagar innan premiären den 6 december 1986 var det dags för förhandsvisning och då var samtliga barnstjärnor på plats.

Linda Bergström, Anna Sahlin, Ellen Demérus, Henrik Larsson, Crispin Dickson Wendenius, Harald Lönnbo och Tove Edfeldt.

Men även kungafamiljen med kronprinsessan Victoria som då var 9 år gammal, och hennes småsyskon Carl Philip och Madeleine.

Kronprinsessans tyckte om filmen som barn

Unga kronprinsessan ska ha varit mycket nöjd efter att ha sett filmen och blivit fascinerad när hon såg de ”riktiga” Bullerbybarnen i publiken.

– Filmen var verkligen bra. Bättre än böckerna, ska hon ha sagt med sina syskons medhåll enligt Aftonbladet från 3 december 1986.

Linda Bergström som spelar Lisa gör också den välkända berättarrösten i filmerna. Efter premiären förklarade hon att det var väldigt kul.

– Det var första gången jag såg filmen. Den blev jättebra. Kungabarnen tyckte också att den var rolig. Men de var ganska blyga och vågade inte prata så mycket, sade Linda Bergström till tidningen då.

ARKIV 1986 – Alla vi barn i Bullerbyn. Fr.v Linda Bergström (Lisa), Ellen Demerus (Britta) och Anna Sahlin (Anna) Foto: Bertil Ericson Kod: 1002 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Linda Bergström gjorde succé som Lisa

Linda Bergström gjorde rollen som Lisa med bravur och faktum är att hon precis som kronprinsessan endast var 9 år gammal vid premiären.

Men trots hennes unga ålder var det tydligt att Linda hade stor talang för skådespeleriet och hon har blivit en person som vi alla känner till.

Egentligen skulle man nästan kunna säga att hon spelade Astrid själv, eftersom hon är den karaktär som haft störst likhet med författarens eget liv.

Tuffa skoltiden för barnstjärnan

Att göra så stora framgångar redan tidigt i livet och få arbeta med några av våra mest hyllade svenska skådespelare upplevde hon som roligt.

Men för Linda skulle det också innebära en tuff barndom, framförallt i skolan.

– Jag såg filmuttagningen som en kul grej. När jag blev utvald var det fantastiskt, trots de problem jag fick efteråt, berättade hon i en intervju med Expressen 1997.

Till följd av hennes succé som barnskådespelare utsattes Linda för mobbning. Ett öde hon inte hade räknat med.

”Trodde att de skulle vara stolta”

Det hon trodde skulle bli en glad tid i livet med många som stöttade henne och tyckte hon gjort bra ifrån sig vändes helt enkelt till något helt annat.

– Efter premiären 1986 kom jag hem och trodde att de skulle vara stolta över mig. I stället blev jag mobbad i skolan i flera år, har hon enligt Femina sagt till Expressen.

Klasskompisarna behandlade henne illa och under flera år fick hon genomlida elakheter.

– Det var ren och skär avundsjuka förstås, men det var lika hemskt för det, sade hon till Expressen 1997.

Försvann helt från rampljuset

Linda medverkade i tv-serien ”Anmäld försvunnen” år 1995 men efter det valde hon att fly undan rampljuset helt.

När Expressen intervjuade henne 1997 hade ”Barnen i Bullerbyn” nyligen haft en återträff och Linda var 19 år gammal.

Då bodde hon i Jönköping och arbetade i en telefonpanel. Men bara några år därefter ska hon enligt uppgifter ha flyttat till Norge.

Trots att hennes roll som Lisa ledde till mobbning förklarade hon för Expressen som att hon var glad öven att ha medverkat.

– Hon skriver underbara böcker och framförallt är hon en stark och fin människa, sa hon om den folkkära författaren då.

Vi önskar dig all lycka, Linda!