Malou von Sivers bryter tystnaden – gripande orden om familjetragedin: ”Lärde mig att leva med rädslan”

Malou von Sivers

Foto: Tv4/Instagram

Våra föräldrar är våra första förebilder i livet.

Det är dem som visar vägen för vilka personer vi kommer bli, och deras kärlek ger oss det stöd vi behöver genom livets alla upp och nedgångar.

Men för TV4-profilen Malou von Sivers var relationen med sin pappa allt annat än lätt.

Nu skriver hon gripande om stora sveket.

”Du blev en annan, ömsom skrämmande, ömsom närvarande, men med åren alltmer frånvarande till att helt försvinna”, skriver hon på Instagram.

Under många år har Malou von Sivers synts i TV4 och blivit en av landets mest populära tv-profiler.

På vardagarna får tittarna bänka sig framför ”Malou efter tio”, där programledaren bjuder in olika gäster.

Programmet har blivit en enorm succé inte minst för att det blandas ämnen högt och lågt.

Men för programledaren själv har Malou haft det tufft i kulisserna.

Stora sorgen efter vännens död

Tidigare i år drabbades tv-profilen av en stor sorg, när hon fick beskedet om att en vän gått bort.

FOTO: Kanal 5/Vägens hjältar

Musikern Michail ”Mikis” Theodorakis var inte bara en internationell stjärna, utan uppträdde flera gånger i Sverige.

Malou berättade då om den tunga sorgen på sin Instagram, och hyllade vännen.

”Det var januari 1974 och juntan hade fallit. Mikis Theodorakis hade under stort jubel återvänt från sin exil i Paris. Nu stod han klädd i svart och gav en oförglömlig konsert i Aten. Jag var där, 21 år gammal och glömmer det aldrig. Mikis dirigerade sin symfoniorkester och den stora kören framför hundratusentals greker som grät och sjöng med i texterna som varit förbjudna under diktaturen”, skrev hon och fortsatte:

”Han liknade en stor flaxande fågel Fenix när han dirigerade. På varsin sida om honom stod hans favorit sångare.Maria Farandouri klädd i lång röd klänning som fladdrande i vinden. Hennes melankoliska djupa röst har inspirerat Mikis genom alla år. På andra sidan om honom stod Petrus Pandis”.

Malou berättade vidare att de två dessutom fick en närmare relation på senare år då de bodde grannar.

”Senare blev vi grannar i Aten, Mikis och jag. Jag var ofta hemma hos honom och sjöng när han satt vid pianot. En kort tid senare började jag sjunga Theodorakis sånger på en klubb i Plaka, Apanemia.
Nu är han borta, ännu en dörr i musikvärlden har stängts. Mikis Theodorakis lämnar ett stort tomrum efter sig, men den mäktiga musiken lever kvar”, skriver hon.

LÄS MER: Stora vreden efter förändringen i ”Malou efter tio” – TV4 bekräftar beslutet

Malou von Sivers om familjesveket

Men det är inte den enda tragedin i Malous liv.

I helgen när det var Fars dag uppmärksammade tv-profilen detta genom att se tillbaka på sin egen uppväxt och relationen med sin pappa.

Men det tycks som om de hade allt annat än en bra sådan.

Foto: Wikkicommons

På sin Instagram visar hon upp en gammal bild på sig själv tillsammans med sin pappa och skriver gripande om hans stora svek.

”Du var närvarande när jag var liten, en ovanlig pappa på den tiden, sa man. Matade mig med flaska och bytte blöjor. En symbios. Sen undrar jag vart du tog vägen? Du blev en annan, ömsom skrämmande, ömsom närvarande, men med åren alltmer frånvarande till att helt försvinna. Du hade stora händer som kom farande genom luften som vapen, för att i nästa stund smeka min kind och värma mina kalla händer. Jag blev förvirrad och rädd. Saknaden och sorgen efter en pappa som försvann har gjort livet komplicerat. Men det lärde mig också att bli självständig och till slut lärde mig att leva med rädslan för att bli övergiven”, skriver hon.

Malou berättar vidare att hon har försökt förstå hur sveket har påverkat henne genom sitt skrivande.

Även om det har hjälpt en hel del, finns det ett sår som finns kvar ännu.

”Jag är idag fri och lever i nuet med min egen fantastiska familj. Men bilden när jag var nyfödd och glädjen i din blick väcker tankar och talesättet att man kan se på en kvinna om hennes far satt en krona på hennes huvud och gjort henne osårbar kanske stämmer in på mig. Kanske fick jag den där kronan de första åren? Eller också var det mamma som aldrig övergav oss och som aldrig svek. En mamma vars betydelse jag skäms att jag inte förstod förrän sent i livet”, skriver hon och fortsätter:

”Du stod helt enkelt i vägen och skymde sikten. Nu ser jag mammas betydelse klart och tydligt. Liksom alla andra mödrars betydelse när papporna sviker. Det jag aldrig kommer kunna begripa är hur du kunde missa så mycket av dina barn och barnbarn. Må du vila i frid käre pappa. Du kan trösta dig med att dina barnbarn kommer att bli betydligt mer närvarande som pappor”.

Stöttas efter orden om tragedin

I kommentarsfältet är det många som hyllar Malou för sitt inlägg, och flera uttrycker även att de känner igen sig i det tv-profilen skriver.

”Jag känner igen det med frånvarande förälder, i mitt fall var det min mor som var frånvarande från början och alltid”, skriver en person.

”Så fint beskrivet. Kan identifiera mig i mycket. Tack”, skriver en annan.

”Berörande vacker text med sorgligt innehåll Malou. Till tröst för många som känner igen sig”, skriver en tredje.

”Tack för orden Malou. Du uttrycker det jag känt under hela mitt liv”, skriver en fjärde.

LÄS MER: Bekräftat: Malou von Sivers byter namn – detta heter TV4-profilen nu

Foto: TV4/Cmore

Så fint och utelämnande Malou. Tack för att du delar med dig, du är fantastisk!

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.

Exit mobile version