Bekräftat: Malou von Sivers byter namn – detta heter TV4-profilen nu

Malou von Sivers har bytt namn.
Nu berättar programledaren om bakgrunden till beslutet.
– För mig var det att ta tillbaka makten, säger Malou i egna programmet ”Malou efter tio” i TV4.

Malou von Sivers är en av TV4:s verkliga stjärnor. Hon har varit med ända sedan starten av den kommersiella kanalen i början på 1990-talet – som sakta men säkert byggts upp till en familjekanal som samlar miljontals tv-tittare varje dag.

Många profiler har under årens lopp kommit och gått i kanalen – men Malou har bestått. I många år var hon programledare för Nyhetsmorgon – kanalens morgonflaggskepp där von Sivers var pionjär tillsammans med kollegan Bengt Magnusson i programmets tillkomst.

Nuförtiden har hon egna programmet ”Malou efter tio”, ett förmiddagsprogram som sänds direkt efter nämnda Nyhetsmorgon. Där intervjuar hon intressanta personligheter och tar upp samtida fenomen med inbjudna gäster. I torsdagens program var det dags för den så kallade ”Perspektivpanalen”, ett uppskattat inslag där en panel oftast bestående av tre personer och Malou diskuterar olika saker och ting.

På torsdagen reflekterade panelen, som den här dagen bestod av dramatikern Martina Montelius, författaren Mian Lodalen och Moa Gammel, dramachef på Sveriges Radio, bland annat om sina namn.

Malou von Sivers
Foto: TV4/Cmore

Därför har Malou von Sivers ändrat sitt namn

Malou von Sivers berättar att hon tagit sitt namn Malou.

– Jag döptes ju till Marie-Louise. Då tyckte jag inte om det alls, säger hon i ”Malou efter tio” och fortsätter:

– Jag tyckte det var förknippat med ”kom hit, Marie-Louise!” som min pappa ropade. Det var ingen bra känsla alls. Sen blev jag kallad för ”Marre” och det var ännu värre.

Det hela fick en vändning när hon som ung skulle måla sitt namn på en båt. Där och då blev hon Malou.

– Jag hade en roddbåt och skulle måla hela ”Marie-Louise” på den, och då blev det ”Malou”, för att färgen räckte inte. Så bytte jag namn. Sen gick jag länge och tänkte att jag inte kan byta det ”på riktigt” som man ska göra. Det var nästan mot mina föräldrar, att jag fått ett namn och blivit döpt, säger hon i TV4.

Hårda orden i klassrummet: ”Vi använder inte såna ord här”

Nu berättar von Sivers att hon ändrat sitt namn hos myndigheterna. Hon har också tagit ytterligare ett namn.

– Det tog två sekunder. Då la jag till några extranamn som jag tyckte var bra också. Jag tänkte ändå, för mina föräldrars skull, att jag skulle behålla Marie-Louise. Så det blev Malou Marie-Louise och sen är det Ingeborg som är ett sånt där namn i vår släkt. Det heter alla och jag fick aldrig vara med på det Ingeborgs-kalaset. Nu är jag det, säger Malou i TV4.

– För mig var det att ta tillbaka makten. Nu är det mitt namn och mitt liv.

Sitt efternamn har hon många gånger funderat på att byta – men von Sivers har bestått i alla år. Malou von Sivers förklarar att många ändrade sina namn under 68-rörelsen, då hon växte upp.

– Det var många som tog bort ”von” till exempel. Jag minns när jag var tio år och gick i trean, satt i klassen. Då kom det in en vikarie i Manchesterkostym och räknade upp vad alla barnen hette. Han sa då ”Marie-Louise Sivers”, då räckte jag upp min lilla hand och sa ”von Sivers”. ”Sånt säger vi inte i det här klassrummet! Vi använder inte såna ord här”, sa han då. Jag fattade absolut ingenting, det fanns inget för mig då som var laddat. Nu är det väldigt oladdat skulle jag säga. Men det var väldigt laddat under hela min uppväxt, jag var nära att byta.

Malou von Sivers
Foto: TV4/Cmore

Malou efter tio sänds vardagar klockan 10.00 i TV4.

Vad tycker du om programmet ”Malou efter tio”? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!