Michael Segerström bar på sin hemlighet i 75 år – till slut kunde han inte längre hålla tyst: ”Det är lite sent…”

Michael Segerström är skådespelaren, teaterregissören och författaren som genom åren synts till otaliga filmer, tv-serier och teaterpjäser.

Men under alla år höll han inne på en hemlighet som han till slut kom att avslöja.

Michael Segerström, 79, föddes i Lund och växte upp i Skurup. Tidigt började han att intressera sig för teater och tillsammans med sin bror, Thomas Segerström, startade han tvåmannagruppen ”Tidningsteatern” i början av 70-talet.

Länge var Michael aktiv inom teaterscenen innan han kom att få sitt genombrott för den bredare publiken.

Michael Segerström i "På kurs med Kurt"
Michael Segerström i ”På kurs med Kurt”. Foto: Johan Nilsson/TT

Det var med tv-serien ”På kurs med Kurt” som han verkligen slog igenom på allvar. I serien får vi följa Kurt, som spelas av Michael. Han drömmer om att köpa sig en rund båt med randigt kapell. För att finansiera köpet så startar han flera kurser där han undervisar i ämnen som han egentligen inte har någon kunskap om.

Serien har kommit att bli en riktig kultklassiker som gått i repris i SVT många gånger om. Vi är säkert många som minns den fina serien!

– Den är ju väldigt anarkistisk, det är väl det som har lockat. Jag vet att man försökte sälja den till dansk tv men de tyckte inte om att jag förstörde så mycket saker. Det var inte bra för barnen, tyckte danskarna, de skulle ha mer pedagogiska historier, säger Michael Segerström i en intervju med Expressen.

På kurs med Kurt
Foto: SVT

Senare åren

Genom åren har vi sett Michael Segerström i filmer så som bland annat ”Göta kanal”, ”Åsa-Nisse – wälkom to Knohult” och ”Beck – den gråtande polisen”.

2008 vann Michael dessutom en Guldbagge för sin insats i filmen ”Darling”, där han spelade huvudrollen.

Senast är Michael aktuell i ”Seniorsurfarna” samt komediserien ”Bäckström”.

Michaels hemlighet

Under många år var Michael gift med skådespelaren Susanne Hallvares. De gifte sig 1994 och två år senare så adopterade de en son från Belarus. Sedan ett tag tillbaka är paret skilda.

2019 satte Michael Segerström upp monologföreställningen ”Arg gubbe”, som han fick mycket fina recensioner för. I samband med detta valde han då också att komma ut som bisexuell, 75 år gammal.

– Det är väl bara det att fan – jag var 75 år då. Det är lite sent, kan man väl säga, säger Michael Segerström till Expressen.

Michael Segerström
Foto: Johan Nilsson/TT

Det fanns en anledning till att han valde att komma ut så sent i livet.

– I dag hoppar ju folk ut ur garderoberna som kaniner, det är ingen som tycker att det är något konstigt. Men det fanns inga sådana forum när jag växte upp, det räknades ju fortfarande som en sjukdom fram till 1979.

Det var stort av dig att komma ut Michael! Du har säkert inspirerat många!