Mörka orsaken till varför Jamie Lee Curtis är helt nykter – vägrar dricka en droppe alkohol sen 24 år

Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis. Foto: Shutterstock

Jamie Lee Curtis öppnar nu modigt upp om sin resa mot nykterheten i en intervju.

Den 64-åriga skådespelaren blev hela världens ”skräckfilmsdrottning” mellan 1970-och 1980-talet. Efter sin succéroll i filmen ”Alla helgons blodiga natt” 1978 fick Jamie Lee Curtis flera roller i andra skräckrullar.

Hon har genom åren spelat otaliga karaktärer på vita duken, bland annat i komedin ”En fisk som heter Wanda” där hon hade huvudrollen. Tidigare i år belönades hon med en Oscarsstatyett i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats i ”Everything Everywhere All at Once”. Hon har tidigare i sin karriär också fått ta emot priser på såväl Golden Globe- som på den brittiska BAFTA-galan.

I en intervju med den amerikanska talkshowen ”Morning Joe” på kanalen MSNBC reflekterade Lee Curtis nyligen över sin historia med opioidberoende. Stjärnan avslöjade att hon kände sig ”otroligt lycklig” för att hon lyckades övervinna det för 24 år sedan.

Under intervjun öppnade Curtis upp om hur hennes mörkaste ögonblick gick nästan obemärkt förbi av andra.

”Min värsta dag var nästan osynlig för andra”, sade hon i programmet ”Morning Joe”.

”Jag är lycklig. Jag tog inte fruktansvärda beslut när jag var hög eller under påverkan som jag sedan, för resten av mitt liv, ångrar”, avslöjade hon.

”Det finns kvinnor i fängelse vars liv har krossats av droger och alkohol, inte för att de var våldsamma brottslingar, inte för att de var hemska människor, utan för att de var missbrukare.”

Hon tillade:

”Jag är otroligt lycklig att det inte blev min väg.”

Nykterhet gav klarhet och ett nytt perspektiv på livet för den Oscarsbelönade skådespelaren, som erkände att hon var en opiatmissbrukare som njöt av ”opiatsurret”. Hon berättade också att ”om fentanyl var tillgängligt, så lättillgängligt som det är i dag på gatan, skulle jag vara död”.

I tidigare intervjuer har världsstjärnan också berättat om sitt alkoholmissbruk.

– Jag var den vilt kontrollerade drogmissbrukaren och alkoholisten. Jag gjorde det aldrig när jag jobbade. Jag tog aldrig droger före klockan 17.00, sade hon till Variety 2019 och förklarade att hon i stället missbrukade på sena eftermiddagar och kvällar.

Hennes missbruk höll i sig fram till 1999, då hon levde ett dubbelliv utan att någon var medveten om det. Men hon har sedan dess sagt att hennes resa till nykterhet har varit hennes största prestation, och som gjort det möjligt för henne att leva ett ”otroligt liv”.

Skådespelaren Jamie Lee Curtis, arkivfoto 2011. Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock

Curtis sa att hennes nykterhet har varit ”nyckeln till frihet, friheten att vara jag, att inte titta i spegeln och försöka se någon annan”.

Hon fortsatte: ”Jag tittar mig i spegeln. Jag ser mig själv. Jag accepterar mig själv. Och jag går vidare, för vet du vad? Världen är fylld med saker vi behöver göra. Jag bryter den cirkel som i princip har förstört livet för generationer i min familj.”

Curtis drabbades av förkrossade sorg i samband med förlusten av hennes bror Nicholas, som dog efter att ha överdoserat heroin när han var 21. Hennes pappa, skådespelaren Tony Curtis, kämpade också med alkohol- och drogmissbruk.

”Att bli nykter är fortfarande min enskilt största prestation. Större än min man, större än båda mina barn och större än något arbete, framgång, misslyckande. Allt.”

Skådespelaren Jamie Lee Curtis, arkivfoto 2013. Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock

Vi hejar på dig, Jamie Lee!

Exit mobile version