Foto: TT

Per Gessles första konstiga möte med frun Åsa blev början på 40 år av kärlek – så har de trotsat alla odds

För 40 år sen träffades Per Gessle av Amors pilar.
I över 30 år har han varit gift med sin älskade hustru Åsa.
Parets allra första möte inleddes på ett udda vis.
– Hon hade med sig en kille som jag trodde var hennes pojkvän, men det visade sig vara hennes brorsa, säger Gessle till Aftonbladet.

Per Gessle är utan tvekan en av Sveriges mest framgångsrika artister och låtskrivare genom tiderna. Han har spelat in hits på löpande band i årtionden – både som soloartist och i olika bandkonstellationer.

Med Marie Fredriksson (1958–2019) i Roxette har han haft fyra singelettor på den prestigefyllda amerikanska Billboard-listan: ”The Look”, ”Listen to your heart”, ”It must have been Love” och ”Joy Ride”.

Men det var förstås med gamla polarna från Halmstad som det tog fart en gång i tiden: med Gyllene Tider har Gessle producerat otaliga sommarhits och spelat på landets största scener.

Nyligen gästade han SVT:s ”Tack för musiken” och berättade då om ett liv i musikens tjänst för programledaren Niklas Strömstedt – och att intresset för popen började tidigt: redan på 1960-talet under skolåren i Halmstad.

– Det var popmusik som gällde redan från dag ett för mig. Så länge jag kan tänka tillbaka var det skivor och musik. Och romantiken kring popmusiken. Lite längre hår på killarna, oväsen, fuzzbox och sånt, sade Gessle i SVT-programmet.

Det var också i just Halmstad som Gessle träffades av Amors pilar. På en nattklubb fick han upp ögonen för Åsa – som sen blev hans hustru.

Och deras första möte blev minst sagt minnesvärt och lite udda, efter att Per gjort ett antagande.

– Ja, det är länge sedan nu, det var i oktober 1984. Hon hade med sig en kille som jag trodde var hennes pojkvän, men det visade sig vara hennes brorsa, säger Per Gessle till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20100619 : Per Gessle och Åsa Gessle anländer till Storkyrkan. Foto: Henrik Montgomery/TT

När Roxette stod på toppen av karriären – och reste jorden runt på turnéer – följde Åsa med.

– Vi är ganska lika, men också rätt olika. Vi är inte i vägen för varandra. Sedan fick Åsa jobb inom Roxette när vi slog igenom så hon reste med mig under de här hektiska åren, från 1988 till 1995, då var vi aldrig hemma. Vi visste inte det då, men det var ett smart upplägg, säger Gessle som är gift med Åsa sedan 1993.

Paret har en son tillsammans.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20060328 Per Gessle med fru Åsa, sonen Gabriel och hans kompis på premiär på filmen "Mr Bean på semester" på Rigoletto i Stockholm. Foto Krister Larsson/TT
STOCKHOLM 20060328 Per Gessle med fru Åsa, sonen Gabriel och hans kompis på premiär på filmen ”Mr Bean på semester” på Rigoletto i Stockholm. Foto Krister Larsson/TT

Per Gessle är aktuell med nya albumet ”Sällskapssjuk” som släpps senare i år. På skivan finns flera duetter med, däribland titelspåret med Lena Philipsson som gästsångerska.

– På något sätt verkar det vara mitt öde ända sedan Marie Fredriksson och jag började samarbeta i Roxette – mina låtar blir alltid snäppet bättre när en annan stark personlighet kommer in i bilden och tillför sin unika grej, har Gessle sagt i ett pressmeddelande.

Albumet är Gessles första soloplatta på sju år.

Klart är att han inte har några planer på att dra sig tillbaka från musiken.

– Nej, jag tycker det är superkul. Jag älskar att jobba i studion och spela. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte jobbade. Jag har aldrig haft något jobb egentligen, jag har skrivit musik och spelat och så har det funkat, säger han till Aftonbladet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev