Robin Stjernberg vann ”Melodifestivalen” och gick upp i rök – därför har han valt ett helt annat liv i dag

Som 20-åring kom skönsjungande Robin Stjernberg tvåa i ”Idol”. Tvår år senare vann han ”Mellon” och fick representera Sverige i ”Eurovision Song Contest”.

Men sedan blev det relativt tyst om Robin.

I dag verkar den före detta artisten i det dolda – men ligger bakom stora hitlåtar ändå.

När Robin Stjernberg från Ronneby, Blekinge, sökte in till ”Idol” 2011 var han inte helt ovan att stå på en scen och sjunga inför publik.

Faktum är att han som 15-åring var medlem i pojkbandet What’s Up, bland annat tillsammans med Eric Saade. Men bandet splittrades 2010 då både Robin och Eric ville satsa på solokarriärer.

Det blev succé direkt! Han kom tvåa i ”Idol” och hyllades för sin tolkning av Beyoncés ”Halo”. Framtiden såg verkligen ljus ut!

Robin Stjernberg
Robin Stjernberg firar segern i ”Melodifestivalen” 2013. Foto: Claudio Bresciani/TT

Han signades av Lionheart Music Group (som i dag heter Freebird) och debutplattan kom 2012. Ett år senare skulle han komma att skriva in sig i historieböckerna.

Med låten ”You” gick nämligen Robin och vann hela ”Melodifestivalen”. Några månader senare fick han äran att representera Sverige i ”Eurovision Song Contest”, på hemmaplan i Malmö. Väl där kom han på 14:e plats.

Vad hände med Robin Stjernberg?

Sedan blev det relativt snabbt tyst om Robin Stjernberg. Vad var det som hände?

Han fortsatte i viss mån att spela in låtar och släppte även ett album 2018. Men det var inte alls någon större hajp kring artisten.

– Jag har alltid drömt om att få synas och höras. Att få spela och sjunga. Sen helt plötsligt fick jag göra det hela tiden, varje dag. Jag fick synas väldigt mycket. Det som hände med mig då var att jag kände att fokuset gick lite från varför jag ville göra allt det här från början – det vill säga att göra musik och hitta kärnan i varför jag älskar musik. I stället kom jag till att synas hela tiden, vara med i tv hela tiden. Och kanske göra grejer som inte bara har med musik att göra, berättade artisten i TV4:s Efter Fem 2020.

Det visade sig att han helt enkelt inte trivdes så bra i rampljuset. Det blev även tydligt när han i podden ”Hitfabriken” (2021) berättade för Fredrik Ralstrand om sin

– Jag hade gjort ”Idol”, då gick jag in utan vetskap om ytlighet och att man skulle bli dömd av folk och folk bara kunde tycka grejer ”du är så tjock”, ”du sjunger bra men du kan inte röra dig på scenen” eller när jag rörde mig på scenen ”ja, du kan röra dig på scenen men du sjunger inte bra”, sa han och fortsatte:

– Inför ”Mello” tänkte jag ”nu jävlar ska jag komma i form, fan vad jag ska träna”, men det gick ju till en överdrift. Jag käkade inte och tränade dubbla pass, maniskt liksom. Så jag gick på noll energi, käkade en liten bar någon gång då och då för att få energi. Men jag mådde inte bra, alltså i huvudet, det är inte värt det för att vara lite smal.

Robin Stjernberg. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det gör Robin Stjernberg i dag

De senaste åren har inte Robin Stjernberg varit speciellt aktiv på sociala medier. Det är därför svårt att veta exakt vad som händer i hans liv.

Det som står klart är att han valt att ta ett kliv tillbaka som artist för att i stället satsa på en karriär som låtskrivare och producent. Efter att ha spelat in en duett med Jill Johnson (där Robin sjöng) startade han även ett band med Benjamin Roustaing, de heter ohFrank. Men sedan har det varit fullt ös med sina andra roller.

Han har fortsatt att jobba med Freebird, där han nu producerar och skriver musik. Bland annat låg han bakom ”Young Right Now” med Dennis Lloyd och Robin Schultz, en av Tysklands största hits under 2022.

Han var även med och skrev och producerade Robin Bengtssons ”Mello”-bidrag ”I can’t go on” som vann tävlingen 2017 och kom femma i Europa.

På bolagets hemsida står det att han nu jobbar med artister som Sandro Cavazza, Kygo, Felix Jaehn, Kiddo, Lindy Robbins, Stuart Crichton och Dan Caplan.

I dag är Robin Stjernberg 33 år gammal och skriven på en adress i hjärtat av Södermalm i Stockholm.

Ingen annan är skriven i lägenheten. Det är oklart om han har någon partner.

När han var med i podden ”Hitfabriken” 2021 pendlade han mellan städerna Stockholm, Nashville och Los Angeles – när han arbetade mycket i USA – och han fick frågan hur man får relationer att fungera om man hela tiden flyger och far.

– Ja, då får man hitta någon som backar en och som förstår livsstilen. Och det tror jag att jag har gjort faktiskt, sa han då.

Vad spännande att höra om ditt liv, Robin. Du gjorde en strålande insats i ”Mellon” 2013 och din låt ”You” har verkligen blivit ihågkommen av många.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev