Foto: TV4/TT

Så förändrades Ulf Brunnbergs relation med Gösta Ekman – därför gick han inte på stjärnans begravning

Ulf Brunnberg och Gösta Ekman spelade in flera kultförklarade klassiker tillsammans.
Utanför rampljuset förändrades skådespelarnas relation – när Ekman valde att lämna ”Jönssonligan”.
– Vi har jobbat i ihop i 35-40 år, och så avslutades den relationen slutade ganska tvärt, har Ulf Brunnberg berättat för Expressen.

De formade en filmserie som av de flesta förmodligen räknas som en av Sveriges mest klassiska genom alla tider.

Gösta Ekman och Ulf Brunnberg fick hela landet att vallfärda till biosalongerna för att se ”Jönssonligan”-filmerna under 1980-talet. Tillsammans med skådespelarkollegorna Björn Gustafson och Birgitta Andersson i ledande roller, gjorde de komedierna till vad de blev: odödliga kultrullar.

– Björn, Gösta och jag. Och Birgitta naturligtvis. Det klickade mellan oss. Det klickade som fan, säger Ulf Brunnberg i dokumentären ”Lysande Jönssonligan” som sändes i TV4 för några år sen och finns på TV4 Play.

Artikeln fortsätter under bilden.

Ulf Brunnberg i TV4-dokumentären "Lysande Jönssonligan". Foto: TV4
Ulf Brunnberg i TV4-dokumentären ”Lysande Jönssonligan”. Foto: TV4

Ekman gick ur tiden 2017, 77 år gammal.

– Jag har känt honom i 50 år och kanske jobbat med honom i 25 år, så det är en oerhörd sorg för mig det här. Han har varit en förebild på många sätt, men också en jättegod kompis. Vi var ganska sociala ihop tror jag. Och mycket av en del hemligheter han hade fick jag ta del av, sade Ulf Brunnberg i en intervju med P4 Extra efter vännens bortgång.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2013-04-12 Gösta Ekman regisserar Simon Grays pjäs "Främmande språk" på Lilla scenen. Foto: Anders Wiklund/TT
STOCKHOLM 2013-04-12 Gösta Ekman regisserade Simon Grays pjäs ”Främmande språk” på Lilla scenen. Foto: Anders Wiklund/TT

Han fick då frågan om vilken roll Ekman gjorde bäst i livet – och då blev svaret:

– Jag skulle vilja säga, till hans fördel, att det var som pappa. Hur han tog hand om de där krabaterna hela livet – jag tycker han var enorm när det gäller den biten. Han tänkte aldrig på sig själv. Han tänkte på ungarnas framtid och deras möjligheter, sade Ulf Brunnberg i P4.

Samarbetet dem emellan fick dock ett abrupt slut. Detta när Ekman, i huvudrollen som Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson, plötsligt valde att lämna ”Jönssonligan” när 80-tal blev 90-tal.

År 1989 spelade Ekman in sin sista insats i ”Jönssonligan på Mallorca” innan han valde att lämna filmserien för gott.

Artikeln fortsätter under bilden.

ARKIV 19890511. Inspelningen av "Jönssonligan på Mallorca", den femte i ordningen om Jönssonligan har just börjat. De bärande rollerna spelas av (från vänster) Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson och Björn Gustafson. Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT
ARKIV 19890511. Inspelningen av ”Jönssonligan på Mallorca”, den femte i ordningen om Jönssonligan har just börjat. De bärande rollerna spelas av (från vänster) Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson och Björn Gustafson. Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT

Många år senare har Brunnberg berättat om sina känslor inför detta.

– Nu ska jag säga det, jag tror inte att det låg på rätt akademisk nivå. Men det är en spekulation, sade han i en intervju med podcasten ”Nemo möter en vän”, enligt Aftonbladet.

Där fick Brunnberg även svara på frågan varför han inte gick på Ekmans begravning.

– Därför att vi separerade på ett väldigt konstigt sätt, sade Brunnberg i podden.

Han syftar på uppbrottet efter ”Jönssonligan”-filmerna. I en intervju med Expressen utvecklade stjärnan:

– Vi har jobbat i ihop i 35-40 år, och så avslutades den relationen slutade ganska tvärt, säger Ulf Brunnberg till tidningen.

Själv ville han fortsätta med ”Jönssonligan”-filmerna – samtidigt som Ekman nobbade idén.

I stället fortsatte Brunnberg och resterande ensemble. Biobesökarna kunde få njuta av ytterligare tre filmer där Peter Haber, Stellan Skarsgård respektive Johan Ulveson klev in bredvid Brunnberg och Gustafson.

– Att vi tappade kontakt med varandra handlade om att vi inte jobbade ihop lika mycket som tidigare. Sedan gick han och gifte sig, och det är klart att äktenskapet blev primärt för honom. Mycket av det umgänge vi hade de försvann ut i marginalen också, säger Brunnberg till Expressen.

På senare år har det gjorts flera nyversioner av ”Jönssonligan”, men den sista i serien med Brunnberg och Gustafson blev ”Jönssonligan spelar högt” år 2000.

Senare i år, närmare bestämt 6 december, kommer nyinspelningen ”Jönssonligan kommer tillbaka” med Robert Gustafsson, Jonas Karlsson och Anders Jansson i huvudrollerna.

Vilka är dina bästa minnen av ”Jönssonligan”? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev