Gösta Ekman kämpade mot cancern in i det sista – på gravstenen lämnade frun en sista kärleksförklaring

Få människor har gjort så starkt avtryck i den svenska filmhistorien som Gösta Ekman.

Genom sitt liv gav han oss karaktärer som ”Papphammar”, ”Sickan” och ”Martin Beck”.

Efter hans död beslutade sig för hustrun för att ge Gösta en sista hyllning – som syns på gravstenen än idag.

Att Gösta Ekman skulle bli skådespelare stod redan i stjärnorna när han föddes. Med tanke på hans bakgrund så var det inte så konstigt att han valde ett liv i teaterns och filmens förtrollande värld.

Både pappa och farfar, Hasse Ekman och Gösta Ekman den äldre, var välkända inom film- och teaterscenen. Kanske fanns det en press på sonen Gösta att följa i deras spår.

Jag var kändis redan som spermie”, är ett av Gösta Ekmans kändaste citat och syftar naturligtvis på sitt arv.

Göstas karriär började faktiskt redan som 17-åring, då han fick jobb som regiassistent åt både pappa Hasse samt Ingmar Bergman, som främst ville ha hans kända namn i förtexten i filmen Smultronstället.

Gösta Ekman
Foto: SF/TV4

Motgångarna och depressionen

Men i början av sin karriär möttes Gösta Ekman av motgångar. Pressen av att leva upp till den skådespelarson han var hjälpte inte hans välmående.

Efter att ha misslyckats med att komma in på Dramatens elevskola samt andra karriärsmässiga motgångar så befann sig Gösta på botten. Han hällde i sig sin farmors tablettburkar och skar sig illa i handlederna.

– Det hade väl gått om farmor inte hade bytt ut sina sömntabletter mot sjösjuketabletter. Jag kalasade på hennes medicinskåp, och jag skar mig rätt ordentligt, berättade Gösta Ekman i en intervju i Dagens Nyheter från 2007.

Livet vände helt

Som tur var överlevde Gösta och bara några år senare vände lyckan i livet totalt. 1963 gifte han sig och i samma veva ringde Tage Danielsson upp. Resten är historia…

Med åren har Gösta Ekman gjort mängder av roller, inte minst i Hasse & Tages klassiska verk. ”Äppelkriget”, ”Mannen som slutade röka” och ”Släpp fångarna loss – det är vår!” är exempel på verk där Gösta Ekman gjort fantastiska roller.

Och vem glömmer Göstas många egna verk där han även figurerar som skådespelare? När han snubblade runt till biopublikens förtjusning som den klantige Gunnar Papphammar eller när han spelade småskojaren ”Håna” i ”Morrhår och ärtor”.

För de allra flesta är han kanske mest känd för sin roll som Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson i filmerna om Jönssonligan.

Kort sagt så är Gösta Ekman en evig legend inom svensk filmindustri.

Gösta Ekman
Foto: TV4/SF

Gösta Ekmans privatliv

Under sitt liv fick Gösta Ekman tre barn med två olika kvinnor.

Innan han träffade sin sista fru Marie-Louise hade han varit gift med Fatima Svendsen 1963-1974, och tillsammans fick de sonen Måns Ekman.

Efter att de gick skilda vägar träffade han Pia Harahap, som han också adopterade två barn med – dottern Billie och sonen Robin.

Men det blev alltså relationen med Marie-Louise som höll livet ut för stjärnan, och som var hans stora kärlek.

Marie-Louise kärleksfulla ord om Gösta

I tidigare intervju med Aftonbladet berättade Marie-Louise Ekman om första mötet med Gösta.

– Vi har träffats sedan vi var unga. Jag var gift med Carl-Johan (De Geer), han med Fatima (Svendsen, tidigare Gerhard och Ekman). Vi hann med varsitt äktenskap till. Det här var tredje gången gillt. Jag var 44 och han 50. Han sa att han önskade sig mig i 50-årspresent. Han sa så. Jag tyckte i alla fall att den presenten ska han få då, sa hon då och fortsatte:

– Vi hade båda varsin plattform att stå på. Var färdigformulerade med vad vi ville hålla på med. Hade fått flera barn. Då var det lättare att hålla ihop relationen. Det var perfekt tajming. Gösta var ju alltid bra på tajming.

I övrigt så var Gösta Ekman mycket noga med att hålla privatlivet hemligt och heligt. Kanske var det extra viktigt med tanke på sin egen uppväxt med fadern i rampljuset.

Gösta Ekman, Marie-Louise Ekman
Foto: Linda Malm/BLR-Fotograferna/TT

Gösta Ekman och cancern

2004 bestämde sig Gösta Ekman för att dra sig undan rampljuset, även om han fortsatte med en del projekt.

2011 fick han sitt cancerbesked och lades in på sjukhus. Vid sin sida fanns hustrun Marie-Louise i vått och torrt.

Fem år senare, precis när han höll på att bli friskförklarad, noterade läkarna att cancern hade kommit tillbaka. Den här gången skulle den ta hans liv…

Den 1 april 2017 somnade Gösta Ekman in för gott och lämnade ett helt land i sorg.

– Jag kan säga att vi går fortfarande hand i hand, det är bara det att den ena av oss inte syns längre, sa Marie-Louise efter hans död.

Hustruns kärleksförklaring på gravstenen

Marie-Louise Ekman (född Fuchs), är konstnär och filmare. Efter att maken Gösta gått bort så beslutade hon sig för att designa hans gravsten.

På hans gravsten står endast hans namn, födelsedatum och dödsdatum. Ovanpå gravstenen står ett fönster med en fågel på fönsterkarmen. Den vackra graven finns att betrakta på Katarina kyrkogård i Stockholm.

 Skådespelaren Gösta Ekmans grav vid Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm.
Skådespelaren Gösta Ekmans grav vid Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Foto: Jessica Gow

Vila i frid Gösta. Tack för allt det underbara som du gav oss.

Dela gärna den här artikeln på Facebook för att hylla en av vår tids största stjärnor.