Bo G Erikson fick lämna SVT och försvann – så här ser hans liv ser ut i dag som 90-åring

Foto: SVT/Youtube

Bo G Erikson fyllde nyligen 90.

Den tidigare SVT-profilen berättar nu om glädjen över sonen Martin ”E-Type” Eriksons familjelycka – och skickar samtidigt en känga till tv-kanalen.

– SVT får miljarder i programmedel och jag måste säga som den där Leif Östling, vad fan får jag för pengarna? säger han till Aftonbladet.

”God afton och välkomna till TV2-magasinet Vetenskapens värld” – så inleddes det allra första avsnittet av SVT:s långkörare år 1971.

Sedan dess har över fem decennier passerat, och programmet ”Vetenskapens värld” står sig fortsatt starkt i public service-bolaget.

Då var det Bo G. Erikson som höll i trådarna och ledde tittarna genom de senaste vetenskapsnyheterna.

I dag heter efterträdaren Victoria Dyring.

– Intresset för vetenskap växer. Det är ju bara genom vetenskap som vi kan lösa problem som pandemier till exempel, säger Dyring till SVT.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Bo G. minns tillbaka på sina dagar i ”Vetenskapens värld” som han vann två internationella Emmys med, på den tiden då det begav sig.

– Jag hade roligt hela tiden! Det mest intressanta tyckte jag var arkeologi och astronomi men senare blev det medicinen som kom i centrum, säger Bo G. som arbetade nära fotografen Lennart Nilsson, till SVT.

I dag ger han inte mycket för vad som visas på tv.

Bo G:s känga till SVT: ”Tråkiga och slätstrukna”

I en intervju med Aftonbladet riktar Bo G., som själv fick lämna programmet och kanalen i början av 2000-talet av besparingsskäl, en känga till kanalen.

Artikeln fortsätter under bilden.

2000-01-28. Vetenskapens Världs producent och programledare Bo G Erikson fick år 2000 H.M Konungens medalj 8:e storleken i serafimerordens band av kungen. Motiveringen löd För betydelsefulla insatser för att sprida kunskaper om vetenskap och forskning. Foto: Mark Earthy/TT

Han menar att kanalen har utvecklats i en tråkigare riktning.

– SVT får miljarder i programmedel och jag måste säga som den där Leif Östling, vad fan får jag för pengarna? Jag vill inte kasta skit på min gamla arbetsgivare, men det är en svacka på tv. De är inte skitdåliga, men de är tråkiga och förutsägbara och slätstrukna. Vart tog begåvningarna vägen? De har väl gått till TV4 och dansar och hoppar där, säger han till Aftonbladet.

Nyligen fyllde han 90 och berättade då själv att han var förundrad över sin höga ålder.

– Med det liv jag levt som inte har varit på någon jävla sparlåga så är jag förvånad att jag överhuvudtaget lever. Det har varit fullt skaft hela tiden, jag har aldrig vilat, men det är kanske det som är hemligheten, säger Bo G, 90.

Bo G Eriksons stora glädje för sonen E-Types skull

Samtidigt som han själv levt ett liv i rampljuset, har Bo G även kunnat glädjas över sonen Martin ”E-Type” Eriksons framgångar på scenen.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 7 JUNI 1999 Popstjärnan Martin ”E-Type” Eriksson hade pappa Bo G. Eriksson med, iförd vikingahjälp, när Martin presenterade sin bok Sveakampen på måndagen. Bo G. leder annars Vetenskapens Värld i SVT, som ibland också handlar om vikingatiden. Foto: Pontus Lundahl/TT

Artisten fick ett internationellt genombrott på 1990-talet under sitt artistnamn E-Type med låtar som ”Life”, ”This is the way”, ”Angels crying” och den officiella fotbolls-EM-låten ”Campione 2000”. Förra året bekräftades den nya relationen med författaren och familjehemsmamman Melinda Jacobs. I början av 2023 föddes parets första gemensamma barn, vilket så klart är ett stort glädjeämne även för farfar Bo G.

– Martin är ett stort glädjeämne för mig och nu har han också fått sitt efterlängtade barn. Vi har pratat om det här i åratal och nu kommer det en dotter med dunder och brak. Det här vänder upp och ned på så mycket eftersom det är just Martin, säger Bo G. Erikson som själv spelat med sonen på scen.

Minns du på den tiden då Bo G höll i trådarna i ”Vetenskapens värld”? Skriv gärna en kommentar.

Exit mobile version