Lis Nilheim flydde undan rampljuset en gång för alla – så lever ”Alva” från Madicken idag

Lis Nilheim, Madicken, Alva

Foto: SVT

Lis Nilheim är ett välkänt ansikte för de allra flesta, då hon spelade Alva i ”Madicken.” Men idag har skådespelerskan valt att lägga karriären bakom sig.

Det är få personer som lyckats skapa lika fantastiska berättelser som Astrid Lindgren.

Hon var en helt unik barnboksförfattare och det är nog ingen som missat hennes underbara verk.

Generation efter generation har fått växa upp med Astrids berättelser och än idag är det just hennes böcker och filmer som är många barns absoluta favoriter.

”Ronja Rövardotter,” ”Pippi Långstrump,” ”Bröderna Lejonhjärta,” ”Rasmus på Luffen,” ”Alla vi barn i Bullerbyn,” ”Lotta på Bråkmakargatan”- ja, listan kan göras lång.

Genom alla härliga karaktärer skapade hon magiska världar fyllda av spänning, humor, kärlek och äventyr.

Många av verken är baserade på författarens egna minnen från barndomen i Småland.

”Madicken är orädd”

Inte minst ”Madicken” som faktiskt är baserad på en verklig person i form av Astrids barndomskompis Anne-Marie.

”En dag när Astrid var sju år mötte hon en nästan jämnårig flicka i Prästgårdsallén, vägen som gick från Näs in till Vimmerby. Flickan hette Anne-Marie och var bankdirektör Ingeströms dotter. Familjen bodde i ett stort vitt stenhus och var närmste grannar med familjen Ericsson på Näs. Snart blev de två flickorna bästa vänner och lekte antingen på Näs eller hemma hos Madicken, som Anne-Marie kallades,” står det på Astrid Lindgrens officiella hemsida.

I filmatiseringen av Madicken var det Jonna Liljendahl som axlade huvudrollen, och man kan lugnt säga att det blev en stor succé.

©SCANPIX SWEDEN, 1979-09-25. Astrid Lindgren med skådespelarna i Madicken. Astrid i basker tillsammans med (t.h.) Liv Alsterlund som Lisabeth, och (t.v.) Jonna Lijendahl som Madicken. Foto: Scanpix Code: 20360

Så här beskrivs berättelsen om Madicken på hemsidan:

”Sjuåriga Madicken lever med sin familj – mamma, pappa, lillasyster Lisabet och pigan Alva – på den fina gården Junibacken i en svensk småstad under första världskriget. Madicken vill vara en snäll och väluppfostrad flicka, men det går inte alltid. Det finns så mycket spännande att göra, prova och utforska i världen.

Madicken är orädd och hamnar ofta i lite besvärliga situationer som hon på olika kluriga sätt tar sig ur. Hon klättrar i träd, flyger flygplan och hoppar från tak. Men främst är Madicken en väldigt känslig och ömsint person. Från sin privilegierade utsiktspunkt iakttar hon världen och ser allt lidande och alla orättvisor. Hon har en oändlig kapacitet för empati och omsorg. På det sättet praktiserar hon det som hennes pappa, den radikala tidningsredaktören, skriver om i tidningen – solidaritet med de fattiga och utsatta.”

Lis Nilheim spelade Alva

Pigan Alva är en väldigt viktig person för Madicken. Hon finns alltid där när barnen hamnar i trubbel, hjälper till och stöttar.

Skådespelerskan som gett liv åt karaktären är Lis Nilheim.

Hon gjorde sitt stora genombrott på 70-talet och lyckades snabbt bli både prisad och hyllad för sina skådespelarinsatser.

Foto: SVT

Därefter följde en framgångsrik karriär och stjärnan har genom åren synts till i mängder av olika filmer.

Bland annat i ”Varning för Jönssonligan,” ”Mot härliga tider ” och även som biroll i ”Rederiet.”

Men 2008 valde hon efter många år inom branschen att lägga karriären på hyllan och rampljuset bakom sig, enligt Femina.

Idag har Lis hunnit bli 79 år gammal, och lever livet som pensionär.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Tack för att du gav liv åt den här fantastiska karaktären!

Exit mobile version