Monica Nordquist dog hastigt – då bekräftade sonen detaljen hon undvek att prata om sista tiden

Monica Nordquist

Foto: SVT

Monica Nordquist blev känd för hela svenska folket som Madickens mamma, och genom åren har mängder av barn vuxit upp med filmer som hon medverkar i.

Men skådespelerskan dog plötsligt år 2017, efter en kort tids sjukdom. Då berättade sonen Emil Graffman om mammans sista tid i livet för Expressen.

Det är nog få författare som skapat härliga minnen för lika många svenska barn som Astrid Lindgren.

Alla spännande äventyr, häftiga berättelser och underbara karaktärer som barnboksförfattaren står bakom är verkligen något utöver det vanliga.

”Rasmus på Luffen,” ”Ronja Rövardotter,” ”Pippi Långstrump,” ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Alla vi barn i Bullerbyn” för att nämna några.

Det är historier som går vidare från generation till generation, och än idag får barn ta del av dessa magiska världar.

Madicken är baserad på en verklig person

En av alla hennes fantastiska karaktärer är såklart Madicken.

Och faktum är att berättelserna om 7-åringen är baserade på en verklig person. Nämligen Astrids barndomskompis Anne-Marie, som hon var nära vän med under hela livet.

Så här beskrivs berättelsen om Madicken på Astrid Lindgrens officiella hemsida:

”Madicken är orädd och hamnar ofta i lite besvärliga situationer som hon på olika kluriga sätt tar sig ur. Hon klättrar i träd, flyger flygplan och hoppar från tak. Men främst är Madicken en väldigt känslig och ömsint person. Från sin privilegierade utsiktspunkt iakttar hon världen och ser allt lidande och alla orättvisor. Hon har en oändlig kapacitet för empati och omsorg. På det sättet praktiserar hon det som hennes pappa, den radikala tidningsredaktören, skriver om i tidningen – solidaritet med de fattiga och utsatta.”

Spelade Madickens mamma

På Junibacken där flickan bor finns även hennes lillasyster Lisabet, pigan Alva, mamma och pappa.

I rollen som Madickens mamma blev Monica Nordquist ett välkänt ansikte, och när filmerna kom ut i slutet på 70-talet gick de raka vägen in i hela svenska folkets hjärtan.

Foto: TV4

Monica föddes den 3 februari 1941 i Bromma, Stockholm, och det visade sig snabbt att hon hade en känsla för att stå i rampljuset.

1958 uppmärksammades hon efter en Fröken Sverigetävling i Vecko-Revyn där hon kammade hem en andra plats, enligt Svensk Filmdatabas.

Monica Nordquist karriär

Hon blev då tillfrågad om att arbeta som mannekäng för Kim Söderlund, innan hon tog klivet in i teatervärlden.

Monica studerade på Calle Flygares teaterskola och senare på Scenskolan i Göteborg, men enligt sajten tog hon också privatlektioner av Sif Ruud.

Efter studierna väntade en del uppdrag vid Uppsala stadsteater och några år som frilansande skådespelerska, innan hon fick sitt stora genombrott på 70-talet.

Idag är Monica mest känd för sin roll som Fru Pettersson i ”Den vita stenen,” och självklart även som mamman i Madicken.

Foto: SVT

På det privata planet gifte hon sig år 1989 med regissören Göran Graffman, och paret stod vid varandra sida fram till 2014 då maken avled.

Tillsammans fick de sonen Emil Graffman.

”Pratade inte så mycket om det den sista tiden”

Den 24 juni 2017 dog Monica Nordquist plötsligt, efter en kort tids sjukdom. Hon blev 76 år gammal.

– Det var hastigt. Hon gick bort efter en hastig sjukdom, berättade sonen Emil för Expressen då.

I samband med det förklarade han att hon inte pratade speciellt mycket om sina tv-framgångar sista tiden i livet. Däremot är han övertygad om att det var något hon var både stolt och glad över att ha gjort.

– Hon pratade inte så mycket om det den sista tiden, men jag vet ju att det låg henne väldigt varmt om hjärtat. Hon var själv en väldig barnvän och jag vet att det gladde henne mycket när hennes filmer vann nya barns hjärtan, sade han till Expressen.

Foto: SVT

Emil beskrev då hur karaktärerna hon spelat lever vidare än idag och fångar nya tittare.

– Jag tror att mamma hade det där ganska långt bakom sig, men jag vet att de filmerna och hennes insatser i de filmerna, fortfarande når in i många hjärtan, både unga och gamla.

Vila i frid, Monica. Tack för att du gav liv till dessa fantastiska karaktärer.

Exit mobile version