Rasmus slutade gå på luffen och försvann – innan sin död bekräftade Allan Edwall det många misstänkt

Rasmus på luffen, Erik Lindgren

Foto: Youtube/SF

Rasmus på Luffen är en av Astrid Lindgrens mest älskade klassiker, och 9-åriga Erik Lindgren var den pojke som axlade huvudrollen. Det här gör stjärnan idag.

Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter, Karlsson på taket och Pippi Långstrump.

Astrid Lindgrens verk har utan tvekan satt ett stort avtryck på väldigt många, och hon har förgyllt mängder av människors barndomar.

Genom sin kreativa fantasivärld lyckades författaren skapa fantastiska karaktärer som älskas av generation efter generation.

I filmerna och böckerna har vi fått följa med på äventyr, spännande upptåg och ett och annat hyss.

ARKIV STOCKHOLM 1976-MAJ Barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren porträtt i maj 1976 i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / TT

Rasmus på luffen

Ja, hon är utan tvekan en av de absolut största legender som finns när det kommer till böcker och filmer för barn.

Än idag lever Astrid Lindgrens verk vidare, och de är lika förtrollande nu som de var när de skapades.

En av dessa berättelsen handlar om en föräldralös liten pojke som heter Rasmus, som rymmer från barnhemmet där han bor.

Men han är inte ensam speciellt länge, utan hittar snabbt en oväntad vänskap i luffaren Paradis-Oskar.

Det är en historia som handlar om frihet, vänskap och gemenskap.

Skärmdump. Foto: Youtube/Barngalaxen

Inspiration till berättelsen om Rasmus och Paradis-Oskar hämtade Astrid, som så ofta, från sin egen barndom.

Läs mer: ”Ida” hissades upp i flaggstången och försvann från Lönneberga – så här ser hon ut idag, 52 år efter succén

”När luffarna fanns”

Astrid Lindgrens officiella hemsida har de citerat författarens tacktal från när hon mottog HC Andersen-medalj för boken 1958, och mindes tillbaka på luffarna som hon träffade när hon var liten:

”Många av luffarna var vänliga, pratsamma och snälla – precis som Oskar i min bok, de hade så mycket att berätta och jag tyckte så mycket om dem.

När jag tänker tillbaka, tycker jag att det måste vara hundra år sen jag var barn och umgicks med luffarna, så totalt har världen ändrat sig sen dess. Jag råkade födas just i slutet av vad jag skulle vilja kalla häståldern. Hade jag kommit till världen bara tio år senare, så hade jag aldrig kunnat skriva den här boken, för då hade jag inte vetat någonting om den där förhistoriska tiden, när luffarna fanns och när det var hästskjutsar och inte automobiler på vägarna. Jag tror att häståldern var en bra tid att vara barn i. I varje fall var min barndom lycklig, och när jag skrev ”Rasmus på luffen”, kändes det som att återvända till ett förlorat paradis. Jag påstår inte, att den världen var ett paradis för Oskar, som var en luffare, eller för Rasmus, som var ett föräldralöst barn, jag säger bara att den var ett paradis för mig och att det var härligt att få gå tillbaka dit, när jag skrev min bok, härligt att vara barn igen i paradiset,” sade Astrid då.

Allan Edwall spelade Paradis-Oskar

I senaste filmatiseringen av Ramus på luffen var det ingen mindre än Allan Edwall som spelade Paradis-Oskar.

Allan medverkade i många av Astrids filmer, men just Rasmus på luffen beskrev skådespelaren som något alldeles speciellt.

– Historien är så fin. Särskilt idag med den polarisering som finns mellan barn och gamla – det är den gemenskap filmen skildrar som är det allra bästa med den. När vi talade om den gamla filmen (där Åke Grönberg gjorde luffaren) såg vi att det runnit lite vatten under broarna. Då var allting soligt men i dag har man kravet på sig att också skildra svårigheterna. Till exempel det faktum att luffaren blev lite besvärad av grabben, sa han i en intervju med GP år 1982.

Foto: SF/TV4

Läs mer: ”Prussiluskans” okända mörker bakom Pippi Långstrump – stjärnans kamp var början på slutet

Varma orden om Erik Lindgren

Rollen som Rasmus axlade 9-åriga Erik Lindgren.

Erik var en av totalt 700 pojkar som sökte rollen, enligt Astrid Lindgrens hemsida. Och snart stod det klart att han var som klippt och skuren för den.

Allan Edwall var en av de som berömde den unga pojkens skådespelarinsatser.

– Han var underbar att jobba med. En väldigt klips liten kille. Och när man tänker tillbaka är det fantastiskt vilka ungar vi har att jobba med i Sverige inom filmen, berättade Allan för GP i samma intervju.

Det gör Erik Lindgren idag

Utöver Rasmus på luffen så gjorde Erik en del andra teater- och skådespelarroller som barn, enligt Aftonbladet.

Han gjorde bland annat rösten till animerade versionen av ”Pelle Svanslös,” och syntes också i en uppsättning av ”Snövit och de sju dvärgarna”.

I serien ”Vågen till Gyllenblå!” spelade han också Fredrik, men det visade sig efter ett tag att rampljuset inte var någonting för honom.

Erik Lindgren valde bort skådespelarkarriären 1986. Istället tog han en helt annan väg i livet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet driver han idag ett eget företag, och under 2023 blir han 51 år gammal.

Tusen tack för att ni gav liv åt dessa fantastiska karaktärer!

Exit mobile version