”Ida” hissades upp i flaggstången och försvann från Lönneberga – så här ser hon ut idag, 51 år efter succén

Lena Wisborg Candinger blev känd som Ida i ”Emil i Lönneberga” för hela svenska folket.

Med sånger som ”Idas sommarvisa” och ”Lille katt” gick hon raka vägen in i svenska folkets hjärtan.

Men efter succén i barnfilmen fick hon nog och lämnade rampljuset.

Så här lever stjärnan idag.

”Vet du vad Emil i Lönneberga gjorde en gång?”, så ska Astrid Lindgren ha sagt till sitt 3-åriga barnbarn Karl-Johan som skrek som aldrig förr.

Karl-Johan tystnade, han ville såklart veta vad Emil gjorde. Astrid började berätta och vips var historien om Emil i Lönneberga född.

Året var 1962 och idag, över 60 år senare, är Emil i Lönneberga en av Astrid Lindgrens mest populära berättelser.

”Vet du vad Emil i Lönneberga gjorde en gång?”Så sa Astrid Lindgren plötsligt till sitt treåriga barnbarn som bara…

Posted by Astrid Lindgrens Sida on Wednesday, February 22, 2023

LÄS MER: För 52 år sen tog ”Emil i Lönneberga” alla med storm – flydde sen från snickerboa och försvann helt

Emil i Lönnebergas hyss

Ja, vi är många som vuxit upp med Emil i Lönneberga som alltid gjorde hyss och fick skickas till snickarboa där han fick sitta och tälja på sina små träfigurer i väntan på att bli utsläppt.

Emils pappa blev rosenrasande varje gång Emil gjorde ett hyss, men Emils mamma Alma tog alltid sin son i försvar.

”Det är då inte så farligt med Emil”, sa hon. ”I dag har han bara nypt Ida en gång och spillt ut kaffegrädden, det är allt … ja, och så jagat katten runt hönshuset, var så sant! Men i alla fall, jag tycker han börjar bli lugnare och snällare”, skriver Astrid i en av böckerna.

Astrid Lindgrens insipration

Inspirationen till karaktären fick Astrid Lindgren från sin egen barndom.

”Jag tyckte det var roligt att skriva om Emil, och vet du varför? Jo, för Emil råkade vara barn i en värld nästan lik den jag själv levde i, när jag var liten, och precis lik den som min pappa levde i när han var liten. En värld som inte finns mer”, ska Astrid ha sagt enligt författarens officiella hemsida.

”När jag började skriva om Emil och om Ida och pappa Anton och mamma Alma och om Lina och Alfred och Krösa-Maja och hela lilla Katthult, då kändes det som att komma hem. Och jag fick sån kärlek till Emil, jag tyckte han var så nära släkt med min pappa, som en gång i slutet av förra århundradet var en liten linhårig barfotapojke i Sevedstorp i Småland inte långt från Emils Lönneberga”.

Emil i Lönneberga
Foto: SVT

Men Emil ställer inte bara till problem, mellan varven leker han också med drängen Alfred och kanske allra helst sin lillasyster Ida.

Rollen som Ida spelades av en 6-årig Lena Wisborg.

Ida var långt ifrån en huvudroll men trots det nästlade den sig in i folkets hjärtan.

Idas visor sjunger vi på en idag och man kan väl säga att både ”Idas sommarvisa” och ”Lille katt” har blivit två riktiga klassiker.

Emil i Lönneberga
STOCKHOLM 1972-04-14 Guldskiva för filmmusiken till Jan Olsson som spelar Emil och Lena Wisborg som spelar Ida i ”Emil i Lönneberga”-filmerna. Författaren Astrid Lindgren i mitten. Foto: Olle Lindeborg / TT Historical / Kod 1902

Men vad det skulle innebära att vara barnskådespelare hade hon ingen aning om.

– När jag blev tillfrågad blev jag i första hand tillfrågad om jag verkligen ville göra det. Jag fick förklarat lite vad det innebar – att jag skulle vara borta hemifrån och borta från mina föräldrar. Men som femåring kan man ju naturligtvis inte förstå konsekvenserna av det. Men om jag inte hade velat göra det så hade jag aldrig blivit tvingad att göra det. Jag visste vad jag gjorde så långt som en femåring nu kan göra, säger Lena Wisborg Candinger i intervjuserien ”Alla vi barn från filmerna”.

LÄS MER: Allan Edwall somnade in bara dagar efter sin sista föreställning – efter hans död kom sanningen fram

Det här gör Lena Wisborg idag

Totalt blir det tre filmer om Emil i Lönneberga. Den sista ”Emil och griseknoen” släpps 1973 och bara kort därefter bestämmer sig Ida för att hon vill göra något annat.

– Jag sa upp mig, jag vet inte om det hände flera gånger. Det var väl när det var en skön och varm dag och jag tyckte att jag ville göra något annat. 

1979 återvänder Ida till rampljuset. Den här gången spelar hon en biroll i tv-serien, ”Katizi”, som handlar om en romsk flicka.

I filmen spelar hon bland annat mot Christina Schollin och Janne ”Loffe” Carlsson.

Men efter den filmen lägger hon skådespelarkarriären på hyllan helt.

– Att arbeta med teater eller film eller nånting skapande är så otroligt roligt, det är en sådan härlig känsla. Men jag hade tidigt känt på alla nackdelar. Jag gjorde en för- och emot lista. Och det var inte värt priset, säger hon.

Idag är Lena Wisborg 58 år och bor i Tyresö tillsammans med maken Mats.

Lena Wisborg spelade Ida i Emil i Lönneberga
Foto: Youtube